За да укрепите имунната си система и да предотвратите настинки и грип, е важно да консумирате повече храни, богати на витамини с антибактериални свойства. Тези храни са леснодостъпни и могат да се консумират пресни, да се добавят като подправка или да се използват за приготвяне на здравословни и вкусни ястия.

Преди да отворите шкафчето си с лекарства, проверете кухнята – там може да има храни, които да облекчат симптомите ви. Тези храни могат да укрепят имунната ви система и да повишат устойчивостта към вируси и микроби.

Чесън и лук 

Не миризмата на тези зеленчуци отблъсква бактериите и вирусите, които ви карат да се чувствате зле. Чесънът и лукът съдържат алицин, активният компонент, отговорен за техните антимикробни и антибактериални свойства. Проучванията показват, че хората, които често консумират лук и чесън, са по-малко склонни да се разболяват и се справят по-добре с настинките. Лукът има противовъзпалителни и антибактериални свойства, повишавайки имунитета. Чесънът помага за подобряване на чревната флора, което помага на тялото да се освободи от токсини, бактерии и вируси. Алицинът е най-ефективен в суровите зеленчуци. За желания ефект яжте поне половин пресен лук или скилидка чесън дневно, като ги добавяте към супата няколко минути преди края на готвенето. Чесънът може да се използва и за приготвяне на ароматно олио в италиански стил.

Ще ви трябват: 1 пакет масло, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. твърдо сирене, сушен или пресен магданоз на вкус.

Приготвяне: Смачкайте чесъна с преса, настържете ситно твърдото сирене и нарежете подправките. Сложете всички съставки в купа и разбъркайте добре. Съхранявайте маслото в затворен съд в хладилник. Използвайте го като намазка върху пресен или препечен хляб.

Телешко месо 

Ако искате да укрепите имунната си система, яжте телешко месо. То е източник на цинк, а той играе жизненоважна роля в образуването на бели кръвни клетки, които защитават организма. Освен това, протеинът в месото стимулира производството на повече антитела за борба с инфекциите. Дефицитът на цинк отслабва имунната система. Ето защо, за да се предпазите от настинки, яжте повече телешко месо. Например, можете да приготвите печено месо с масло.

Продукти: 500 г телешко филе, 80 г масло, 3 скилидки чесън, 1,5 суп. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. сушен мащерка, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 0,5 ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. горчица (по желание).

Приготвяне: Смесете омекналото масло, счукания чесън, соевия сос, мащерката, сол, черен пипер и горчица. Намажете месото с тази смес от всички страни, покрийте с фолио и охладете в хладилник за 24 часа. След това, преди печене, оставете месото да почине на стайна температура за 60-90 минути. Поставете месото върху фолио и печете във фурна, предварително загрята на 220°C за 20 минути. Намалете температурата на 190°C и гответе до готовност, около 1 час. Докато месото се пече, го поливайте с отделената мазнина. Оставете месото да почине 20-30 минути преди сервиране.

Сладък картоф 

Сладките картофи са отличен източник на витамин А, който играе ключова роля за поддържане на здравето на лигавиците на носа, стомашно-чревния тракт и кожата като цяло. Лигавиците и кожата са известни като първа бариера срещу вирусите, предотвратявайки навлизането на инфекции в тялото. За да осигурите правилната функция на кожата и лигавиците, включете сладки картофи в диетата си. Опитайте да приготвите пикантни печени сладки картофи.

Ще са ви нужни: 3 сладки картофа, 2 суп. лъж. растително масло, 0,5 ч. лъж. люта чушка, 1 ч. лъж. сушена мащерка, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Загрейте фурната до 230°C. Обелете сладкия картоф и го нарежете на еднакви по размер резени. Сложете ги в голяма купа, поръсете с олио и разбъркайте. Добавете подправките и солта и разбъркайте отново. Поставете резените сладки картофи върху тава, покрита с хартия за печене, и печете до хрупкавост, 20-30 минути. Сервирайте с любимия си сос.

Листни зеленчуци 

За да предотвратят настинки, много хора ядат цитрусови плодове заради витамин С. Тъмнозелените листни зеленчуци като спанак, цвекло и рукола обаче също съдържат толкова витамин С. Редовната консумация на храни, богати на витамин С, може да съкрати продължителността на настинката и да предотврати рецидивите. Спанакът може да се сотира с чесън и подправки.

Съставки: 500 г пресен спанак, 1 скилидка чесън, половин глава лук, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 1/4 ч. лъж. сол, 2 ч. лъж. лимонов сок, 1,5 суп. лъж. растително масло, малко червен пипер, ако желаете.

Приготвяне: Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете нарязания лук и чесън. Добавете спанака, солта и черния пипер, разбъркайте и гответе, докато спанакът омекне, 4-5 минути. Свалете от котлона, разбъркайте с лимонов сок и люспи червен пипер, подправете с още сол, ако е необходимо, и сервирайте.

Сьомга 

По-късите слънчеви часове през есента и зимата намаляват приема на витамин D. Това хранително вещество играе важна роля в устойчивостта на организма към настинки и грип, така че е изключително важно да се консумират храни, богати на витамин D. Дивата сьомга е богата на витамин D. Тези, които допълват диетата си с храни, богати на витамин D, са по-малко податливи на респираторни инфекции.

Гответе сьомга в меден сос.

Ще ви трябват: 500 г филе от сьомга, 60 г масло, лимонов сок, 2 суп. лъж. мед, 1 скилидка чесън, кориандър, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Загрейте фурната до 175°C. Покрийте тава за печене с фолио и поставете филето от сьомга върху нея. Подправете двете страни със сол и черен пипер и поръсете с лимонов сок. В купа смесете разтопеното масло, лимоновия сок, меда и смления чесън. С получената смес полейте сьомгата, покрийте с фолио и печете 15-20 минути. Махнете фолиото и печете още 5 минути. Поръсете с нарязан кориандър и сервирайте.

Пилешка супа 

Самата пилешка супа не предлага големи ползи за здравето, но помага за облекчаване на много симптоми на настинка и ускорява възстановяването. Топлият бульон не само успокоява болките в гърлото, но и ефективно се бори с дехидратацията. Изследователите не са успели да определят точния компонент на пилешката супа, отговорен за нейните свойства срещу настинка, но предполагат, че перфектната комбинация от всички компоненти – зеленчуци, месо и бульон – осигурява този ефект. Освен това, когато се готви, пилешкото месо освобождава аминокиселината цистеин, която е подобна на лекарство, използвано за лечение на бронхит. Пригответе си класическа пилешка супа.

Продукти: 2 кг пилешко месо, 1 глава лук, 3 моркова, 3 стъбла целина, 1 скилидка чесън, 1 корен от пащърнак, 2 суп. лъж. нарязан магданоз, 0,5 ч. лъж. сушен копър, 2-3 кубчета пилешки бульон, сол и смлян черен пипер на вкус, юфка по желание.

Приготвяне: Изплакнете пилешкото месо, почистете от ципите и го сложете цяло или нарязано на парчета в тенджера. Налейте достатъчно вода, за да покриете напълно месото, и оставете да заври. Използвайте лъжица, за да отстраните излишната мазнина и пяната. Добавете нарязаните на кубчета лук, морков, целина, обеления и нарязан пащърнак и счукания чесън. Варете супата на слаб огън, докато пилешкото месо омекне, около 2 часа. Извадете месото от тенджерата, оставете го леко да се охлади и след това го нарежете. Върнете го в супата. Добавете магданоз и копър и подправете със сол и черен пипер на вкус. Добавете юфка, ако желаете, оставете да заври и къкри около 10 минути. Супата е готова!

Куркума 

Наситено жълто-оранжевият корен е богат на антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства. Хората, които консумират куркума, са по-малко податливи на настинки, кашлица и хрема. Изсушеният, смлян корен запазва полезните си свойства, така че добавете тази подправка при готвене или опитайте да си направите здравословно смути с куркума.

Ще са ви нужни: 150 г пресен или консервиран ананас, 1 банан, 1 портокал, 0,5 чаша прясно мляко, парче пресен корен или 0,5 ч. лъж. смляна куркума.

Приготвяне: Нарежете ананаса на кубчета, банана - на резени, обелете и нарежете портокала на парчета, а коренът от куркума настържете. Сложете всичко в блендер и пасирайте до гладкост.

Джинджифил и женшен 

Тези подправки са признати като естествени средства за предотвратяване на остри респираторни инфекции. Корените съдържат около дузина полезни съединения с антивирусни свойства. Сред тях най-важни са сескитерпените, които се борят с основната причина за настинките - риновирусите. Ако усетите първите признаци на заболяване, изпийте успокояващ чай, приготвен с джинджифил или корен от женшен. Затоплящата напитка с мед ще успокои болките в гърлото, ще потисне кашлицата и като цяло ще подобри състоянието ви. Медът, като покрива гърлото, ще облекчи дразненето, а антиоксидантните и антимикробни свойства ще помогнат в борбата с вирусните инфекции, които причиняват настинката.

Съставки: малко парче корен от джинджифил, 1 пръчка канела, 4 чаши вода, сок от половин лимон, мед на вкус.

Приготвяне: Обелете и нарежете джинджифила, сложете го в тенджера с канелата и залейте с вода. Оставете да заври и да къкри 15 минути. След това прецедете, добавете лимонов сок и мед на вкус, налейте в чаши и сервирайте.

Освен консумацията на тези храни, си струва да прегледате и цялостната си диета. Здравословната диета може да засили имунната система и да помогне лесно да се преборите с настинки и грип.