Кой е най-добрият вариант извън хладилника?

Мазе или таван? Зависи от различни фактори като температура, влажност и вида на храната, която се съхранява. Ето някои общи насоки:

Таванско помещение:

  • Неразвалящи се продукти: Таваните могат да бъдат подложени на екстремни температури, така че е по-добре да съхранявате неразвалящи се продукти, които не са чувствителни към температурни колебания. Примерите включват консерви, опаковани храни или запечатани опаковки.
  • Сезонни артикули: Ако вашето таванско помещение остава относително хладно и сухо, то може да е подходящо за съхранение на сезонни артикули като празнични декорации или нехранителни артикули, които няма да бъдат засегнати от температурните промени.

За приготвянето на сушени суджуци, луканки и т.н. трябва да има постоянно, по възможност еднообразно проветрение.

Мазе:

  • Консерви: Мазетата обикновено са по-хладни и по-малко податливи на температурни колебания, в сравнение с таваните, което ги прави подходящи за съхранение на консерви.
  • Кореноплодни зеленчуци: Ако мазето ви е хладно и тъмно, то може да бъде добро място за съхранение на кореноплодни зеленчуци като картофи и лук, тъй като те предпочитат хладни и сухи условия.
  • Вино и консерви: Неслучайно синонимът на мазе – изба, използваме за винарна. То се съхранява там (а също и в пещери) поради стабилните, ниски температури.

Важни съображения:

Контрол на температурата и влажността: Независимо от местоположението, от решаващо значение е да наблюдавате и контролирате нивата на температурата и влажността, за да предотвратите развалянето или разграждането на храната.

Контрол на вредителите: Уверете се, че и таванът, и мазето са добре затворени, за да предотвратите достъпа на вредители до съхраняваната храна.

Безопасност на храните: Винаги проверявайте препоръчителните условия за съхранение на конкретни хранителни продукти. Нетрайните продукти, като пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти, обикновено изискват охлаждане.

Не забравяйте, че пригодността на местата за съхранение може да варира, в зависимост от специфичните условия на дома ви. Важно е редовно да проверявате съхраняваните артикули и съответно да коригирате практиките за съхранение.

В пясък

В допълнение към стаята за съхранение, за още по-добра сигурност може да се снабдите с кофа/кутия или друго напълнени с пясък, тъй като той осигурява хладна, тъмна и изолирана среда. И по-подробно:

Изолация: Пясъкът има добри изолационни свойства, помагайки за поддържане на стабилна температура. Това може да бъде особено полезно за съхранение на кореноплодни зеленчуци като моркови, картофи и цвекло, които предпочитат хладни условия и е по-малко вероятно да поникнат или да се развалят, когато се съхраняват в постоянно хладна среда.

Контрол на влагата: Пясъкът може да помогне за регулиране на нивата на влага около определени видове продукти. Той абсорбира излишната влага, намалявайки риска от гниене и мухъл. Това е особено полезно за кореноплодни зеленчуци, които могат да изгният, ако са изложени на прекомерна влажност.

Защита от светлина: Съхраняването на храна в пясък осигурява тъмна среда, предпазвайки я от излагане на светлина. Някои плодове и зеленчуци са чувствителни към светлина. Когато е за продължителни периоди, светлината влошава качеството им или ускорява узряването.

Предотвратяване на покълването: За някои кореноплодни зеленчуци, като картофи и лук, съхраняването им в пясък може да помогне за предотвратяване на покълването. Контролът на тъмнината и влагата, осигурен от пясъка, допринася за създаването на среда, по-малко благоприятна за покълване.

Оптимизиране на пространството: Съхраняването на продукцията в пясък позволява по-добро оползотворяване на пространството, тъй като пясъкът съответства на формата на предметите. Това може да бъде особено полезно в ситуации, когато мястото за съхранение е ограничено.

Важно е да се отбележи, че докато пясъкът може да бъде полезен за определени видове продукти, той може да не е подходящ за всички храни. Освен това трябва да се поддържат подходящи условия за съхранение, включително контрол на температурата, за да се гарантира ефективността на съхранението на пясък. Винаги проверявайте конкретни препоръки за вида храна, която възнамерявате да съхранявате, и редовно следете състоянието на съхраняваните артикули.

Пясъкът да не е от морето: Съхраняването на храна в морски пясък обикновено не се препоръчва поради няколко фактора, които могат да повлияят отрицателно върху безопасността и качеството на храната:

  • Съдържание на сол: Морският пясък съдържа сол и това може да доведе до замърсяване на храната. Солта може да ускори развалянето на определени храни и да компрометира вкуса и текстурата им. Освен това може да допринесе за растежа на вредни бактерии, правейки съхраняваната храна опасна за консумация.
  • Примеси: Морският пясък може да съдържа примеси и микроорганизми, които могат да замърсят храната. Те могат да въведат нежелани елементи в съхраняваните артикули, което води до потенциални рискове за здравето. 
  • Съдържание на влага: Морският пясък може да задържа влага, а прекомерната влага може да насърчи растежа на мухъл и бактерии. Това е особено проблематично за много видове храни, които изискват условия на сухо съхранение, за да се предотврати развалянето им.

Извън къщата

Изборът дали храната да се съхранява в плевня или подземно помещение зависи от вида на храната и специфичните изисквания за нейното съхранение. Освен зърнени храни, сено и слама, ако имате хамбар, може да складирате и плодовете на бобови растения, но се уверете, че се съхраняват в херметически затворени контейнери, за да предотвратите вредните ефекти на влагата и вредителите.

В следващ брой ще ви покажем как да изградите подземна база за съхранение на храна, но преди това ще кажем, че в нея може да съхранявате следните: кореноплодни зеленчуци като моркови, картофи, ряпа и цвекло; плодове като ябълки и круши; зеле и зимна тиква, лук и чесън.

Задължително в хладилника: Мляко, сирене, кисело мляко и други млечни продукти трябва да се съхраняват в хладилник, за да се предотврати размножаването на бактериите и развалянето. Суровото месо, птиците и морските дарове трябва да се съхраняват в хладилник при температури под 4°C, за да се предотврати развитието на вредни бактерии.

Сготвената храна и остатъците трябва незабавно да се охладят, за да се предотврати развитието на бактерии, поставени в херметически затворени контейнери. Яйцата също трябва да се съхраняват в хладилник, за да се запази тяхната свежест и да се намали рискът от заразяване със салмонела.