От следващата седмица ще заработи  и дирекция "Хидромелиорации" към агроминистерството

"След доста години и много сериозни усилия, най-накрая днес правим първа копка на първия канал, който ще е рехабилитиран от всички 24 проекта, завършването на които трябва да се случи през 2025 година". Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев на старта на първия проект, който изпълнява дружеството "Напоителни системи" по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), финансиран по мярка 4.3 "Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство".     

  Първа копка на рехабилитацията на канал за напояване край Ихтиман
Снимка: Андрей Белоконски

Първа копка на рехабилитацията на канал за напояване край Ихтиман Снимка: Андрей Белоконски
    

От напоявани 0,7% площи в страната, с тези проекти и с облекчаване на достъпа до вода, включително чрез улеснена процедура за сондажи, напояваните площи ще се увеличат.

По думите на министър Вътев  земеделските стопани имат огромен интерес към напояването, но големият проблем, то да не се случва, е в разрешителния режим за доставка на вода. Според него той трябва да се превърне в "задължителен", но това зависи от МОСВ.

Много усилено работим с Министерството на околната среда и водите, защото четирите басейнови дирекции контролират този режим и вярвам, че много скоро ще имаме споразумение с тях, увери Вътев.

На въпроси за цената на водата, министърът отговори, че се стремят да намерят най-балансираното решение. Ако бъде безплатна, много е възможно да не се оцени, но в същото време така ще се понижи високата себестойност на произведената продукция у нас. Предстои консултативният съвет по хидромелиорации да изработи най-добрите правила за използване на водата за напояване.

В района на днешния обект - рехабилитация на два канала край Ихтиман, основното производство е на картофи, така че ще се увеличат възможностите за поливане на много по-голяма площ. Към момента се напояват 4300 дка от двата канала от напоителна система Ихтиман, които се захранват от язовир "Бакър дере". След рехабилитацията  на двата канала ще имаме възможност да напоим 31 000 дка, посочи изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева.

След рехабилитацията  на двата канала ще имаме възможност да напоим 31 000 дка, посочи изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева.
Снимка: Андрей Белоконски
След рехабилитацията на двата канала ще имаме възможност да напоим 31 000 дка, посочи изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева. Снимка: Андрей Белоконски

 В следващия програмен период по Стратегическия план предвиждат и деривация за пълненето на язовира, с което ще се гарантира водата, която ще потече по каналите, които сега се рехабилитират.

Темата за възстановяването на поливните площи и поддръжка на инфраструктурата е огромна, и все пак, както каза министърът "най-важното е, че успяхме да положим началото"!

Следващата седмица започва дейността на дирекция Хидромелиорации към МЗХ.

Министерството е подписало меморандум с Университета по архитектура, строителство и градоустройство в София, с който да се осигурят така необходимите кадри в системата.

На въпрос за "гласуването" на 11 януари в Брюксел за новите геномни технологии, министърът уточни, че не е "гласуване" , а среща на тематична работна група и че една лъжа се разпространява по-скоростно от истината.