До края на деня ще има достъп до новия сайт за Стратегическия план 

"Нека знаят всички, че изпращаме една уникална година - с това, че е нов програмен период с нови правила и изисквания, които създават проблеми както в самите земеделски стопани, така и в цялостната нормативна уредба, която трябва да ги регламентира". Това каза по време на последния за годината брифинг министър Кирил Вътев и продължи:

Създадохме за първи път серия от консултативни съвети, за да се обхване цялата агрохранителна верига, а да не се работи с части от нея. Едва ли някой може да оспори, че тя е едно неразривно цяло. 

Тъй като земята е база на всичко, първият Консултативен съвет бе по поземлени отношения. Проведоха се две заседания. След това по зърното, по правило заседанията бяха преди и след жътва. Последваха съвети по млякото, по овощарство и зеленчуци, по тютюна, по маслодайната роза, по биопроизводството, по риба и рибни продукти, по лозаро-винарския сектор и по горите. До края на годината ще се проведе и по конете.

Предстои създаването на Консултативен съвет по хидромелиорации.

По думите му едва ли някой може да смята, че може да прави земеделие без напояване. И то точно в година, характерна със суша, която свали добивите и много остро постави темата за напояване. "В МЗХ заварихме един единствен човек инженер, който се занимава с напояване, но в момента готвим дирекция. Тя е от първостепенно значение за цялото производство", информира той. 

От брифинга стана ясно, че политиката за напояване ще се води на няколко нива.  Агроведомството ще предостави програма за хидромелиорациите в Парламента.

 Отделно по подмярка 4.3 от ПРСР ще се инвестират средства в поливните съоръжения на страната - 112 млн. лева ще отидат, включително за техника, която е необходима на "Напоителни системи" АД. По подмярката ще се ремонтира до 2025 г. основна канална мрежа.

С първите проекти ще се намалят загубите на вода, като освен техника, ще се закупят водоизмервателни съоръжения.

Министерството ще работи с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия. В началото на годината двете институции ще подпишат мемурандум за сътрудничество, като МЗХ ще изисква включване в темата на студенти от ВиК специалностите. 

Опитът от тази година показа: отпуснатите 16 млн. лв. за компенсиране на разходите за вода за напояване, успешно са платени, повиши се интереса към напояването. Занапред ръководството ще се стреми да осигури цената за стопаните да бъде нулева или ако не - на символични цени. 

Ще положим усилия за промени в закона за водите и този за устройство на територия за максимално улеснение за използване на подпочвените води със сондажи.  Земеделските производители се оплакват, че една процедура за това отнема 2-3-4 години, изтъкна агроминистърът. 

Промени в закони и изцяло нови 

- Закон за организация на правилата за търговия във веригата на доставка за земеделски и хранителни продукти е една от важните цели;

- Ще се промени Закона за сдруженията за напояване, имаме прекрасни партньори от НПО сектора, изтъкна още министърът. И още:

- Подготвяме нов закон за хидромелиорациите, въпреки потенциалните трудности, където водата трябва да е гарантирана на земеделските производители при нулева или символична цена. Законът за хидромелиорациите също ще предоставя възможност за концесия, което ще стимулира стопаните да кандидатстват по различни мерки от ПРСР.

- Подготвя се Закон за браншовите организации, както и

- Допълнения към Закона за горите и за

- Закона за аграрната камара. 

Това, че никой не може да каже броя на земеделските организации показва хаос и никаква ефективност, смята още Вътев. 

Борба със субсидиевъдите

Ще има комплексни проверки още от първите дни на новата година, информира Кирил Вътев. "Направихме контрола. За една проверка в една община 216 животни ги няма", изтъкна той без да каже къде, не е тайна, че това става с прехвърляне на ушни марки и животни между стопаните.

Защо тръгваме на битка с тях: те вземат парите на реалните земеделци, които работят сериозно, създават продукт и са на пазара. На прост български език – който не работи, не трябва да яде!, каза той. 

На въпроси относно подадения в Брюксел Стратегически план с промени, той отговори, че процедурата за отговор от ЕК трае до три месеца.

До края на деня днес МЗХ ще пусне новия специализиран сайт за Стратегическия план. 

Относно стандартите ДЗЕС 7 и 8 сме подкрепили заедно с Румъния да отпаднат, защото много усложняват работата на фермерите. 

Министерството си е взело поука с ваксинацията: ваксините вече са по места и профилактичната програма ще приключи преди животните да излязат на паша, информира Вътев. 

Заместник-министри и директори на дирекции бяха единодушни, че работата им е екипна и изисква усилия от много хора. Със сигурност имаме грешки и заслужаваме и критика, но нека всеки да го прецени със своята ценностна система, заключи министър Вътев.