Преди да стартираме с обработката на гроздето е много важно да подготвим и хигиенизираме правилно всички съдове и маркучи, както и цялото помещение.

Поддръжката на буретата за вино трябва да бъде правена целогодишно. Още след източване на последното вино, те трябва да се измият няколко пъти с гореща вода, да се оставят да изсъхнат и след това да се опушат със серни таблетки.

Някои специалисти препоръчват буретата да се опушват ежемесечно, за да са идеално дезинфекцирани, и да се убият всички гъбички и плесени по тях.

Около месец преди започване на винопроизводството, бъчвите задължително трябва да се измиват основно и да се запарват. Киснат се с вода, като тя се сменя през ден за няколко седмици. След това съдовете се измиват с горещ разтвор 1% на сода (натриев карбонат), изплакват се и се подсушават.

Следващият етап е опушване на бъчвите със серни таблетки. Таблетката се окачва на негорима кука, запалва се и след като започне да отделя газ се спуска в бурето и се затваря плътно. След изгарянето на цялата таблетка се изваждат остатъците от нея.

При червеното вино

Тук ферментацията протича с ципите, семките, възможно е даже и с чепките. Преди да се постави в съдовете, гроздето се смачква, за да се отдели сока, да се улесни ферментацията и да се вкара въздух, необходим за дейността на дрождите. Най-лесно това се прави с ръчните гроздомелачки.

Широко разпространено е практикуването на т. нар. ронкане (отделяне на чепките от зърната), което несъмнено подобрява вкусовите качества на виното, макар и процесът по ферментация да се удължава.

Ронкането може да се извърши преди или след смачкването на гроздето. Който не разполага с гроздомелачка, може спокойно да намачка гроздето и на ръка. Не е добре да се смачкват семената, защото те ще променят вкуса на виното и то ще нагарча.

При бялото вино

При производството на бяло вино се използва само гроздовият сок, като преди да започне ферментацията се отделят семките, чепките, ципите и пулпа.

След смачкване, сместа се налива веднага в съд за сулфитиране.