Министър Кирил Вътев сам „наруши" забраните за птичия грип и връчи червения петел за „Устойчив агробизнес" от „Български фермер"

Томбола със 100 000 лв. награден фонд за арендодателите на Божидар Митов за рождения ден на фирмата

„Моят дядо мил и благ,

всичко прави той с мерак.

Работи той за трима

през лято и през зима.

Ожъне ли житата,

бързо слага очилата.

Мезенце си реди

и новинарски блок следи.

Моят дядо е герой,

умее работи безброй.

Вярваш или не,

даже вайбъра чете.

Всички него обичат

и с гордост дядо Божо го наричат."

Този стих беше подаръкът на трима от внуците на Божидар Митов за 33-годишния рожден ден на холдинг „Агроелит". Чуха го както гостите на официалната вечеря в Художествената галерия в Търговище, така и на „партито" за всички арендодатели на стадиона в село Макариополско.

Божидар Митов е първият земеделец у нас с 3 награди от в. „Български фермер". След агробизнесмен на 1997 г. и агробизнесмен на прехода от 2010 г. той получи новоучредената награда на най-авторитетната агромедия у нас за „Устойчив агробизнес".

В сложна земеделска година с ниски цени на зърното и огромен внос от Украйна Митов показа, че неговият холдинг успешно преминава през трудностите, за да стане още по-силен. Само за последната година е инвестирал в нови силозни бази за 150 000 т зърно на 3 места, за да е устойчив на пазарните кризи.

Въпреки птичия грип и забраните министър Кирил Вътев, шегувайки се със специално „изключение", връчи големия червен петел - ветропоказател на победителите на „Български фермер" за устойчивия бизнес на Божидар Митов.

Наследниците да ви надминат, му пожела министърът. Бизнесменът има 3 деца, всяко със собствен агробизнес, и 6-има внуци - 5 момчета и момиче.

Кирил Вътев призна, че няма как да пропусне рождения ден на „Агроелит" дори и да не е министър, защото с рожденика го свързва дългогодишно приятелство. "На Христовата възраст няма да тръгнете по вода, но да ви върви по вода", пожела още министърът.

Преди 30 години Божидар Митов

започва с 1200 дка земя

в землището на село Мировец, а днес работи вече над 100 000 дка в селища на три области – Търговище, Разград и Шумен. Фирмата добива толкова пшеница, колкото да изхрани жителите на Търговище за три години. Отгледаният маслодаен слънчоглед, щом бъде преработен в олио, ще е достатъчен за населението на областта за повече от три години. Той обаче се изнася, и това води до положително салдо във външнотърговския баланс на страната.

„Енола фарм", свинекомплексът, управляван от семейството на голямата му дъщеря – Милена и Стефан Борисови, може да задоволи потребностите на жителите на град Търговище за 1 г., с 1500 тона месо годишно. Тази година за първи път на изложението „Месомания" взе участие и „Енола мес", която преработва собствена продукция. Върна се с цели три медала, и то златни! Те са за кюфте, суровосушен непресован колбас „Бански бут" и варени колбаси: шунка, кремвирш „Енола" и салам „Камчия".

„Агроелит" непрекъснато инвестира в обновяване и разширяване на дейността си, което я прави по-конкурентна и рентабилна.

За 2022 г. инвестициите в машини и

съоръжения надминават 8 млн. лева,

а за последните 5 години са над 48 млн. лева.

Печалбата на фирмата не се връща само за развитието на фирмата, а отива и за множество социални каузи, за което са благодарни кметовете на села и градове, директори на училища и уредници на читалища и църковни настоятелства.

Традиционно за рождения си ден Митови не искаха подаръци. Вместо това призоваха гостите си да дарят средства в банкова сметка за определена кауза. По случай 25 г. на фирмата са събрали над 43 000 лева, а за 60-годишния юбилей на Божидар Митов – близо 37 хиляди лева, които са разпределени между механотехникума, земеделската гимназия в Търговище и Клуба по авиомоделизъм към Младежкия дом.

Въпреки непрестанния дъжд и лошото време близо 500 гости почетоха празника за 33 години „Агроелит" на официална вечеря в Търговище. В града няма толкова голям ресторант, който да успее да ги побере. Затова и Художествената галерия на града беше пригодена за стилното празненство.

Издателят на „24 часа" и „Български фермер" Венелина Гочева разказа за едно от най-четените откровения, публикувани в сайтовете - четвърт милион българи споделят разочарованието на Божидар Митов, че след 33 г. работа на изоставена навремето земя, днес медии го наричат „зърнар" и „терорист", а политиците не създават политики за подкрепа на малки и едри в агробизнеса.

Сред гостите освен министър Вътев бяха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, председателката на Добруджанския съюз Радостина Жекова, проф. Димитър Греков от Аграрния университет и още много други партньори и приятели на задружното семейство.

За доброто настроение се грижеха Глория и Краси Радков, а водещият Драго Драганов пожела на всички заедно да празнуват и 100-ия рожден ден на „Агроелит", като обеща да дойде с Лили Иванова.

На следващия ден пък беше организиран

празник и за всички арендодатели

на Божидар Митови

на стадиона в село Макариополско. На снежната полята се вихреха дълги и весели хора, настроението нямаше как да не бъде празнично с ансамбъла на Николина Чакърдъкова.

Собствениците на земи са спокойни, че тяхната земя е в ръцете на добрите стопани Митови. Доказва го благоволението им да подновяват договорите си при него, а немалко за десет години.

И за това имаше награди, с общ награден фонд от 100 000 лева, от стъклена купа деца теглеха имената на печелившите. По пет човека от групи селища, подновили договорите си, спечелиха по 1000 лева, а големите награди от 5000 лева, 10 000 лева, 15 хил. лева и 20 хил. лева отидоха съответно при Тодорка Митева от Търговище, Недка Иванова от Съединение, Антония Симеонова от Буховци и Марийка Лазарова от Алваново. Техните договори са дългогодишни.

Вместо да намаляват пръсканията,

екосхемите ги увеличават

Парадоксите между зелените цели и условията в земеделското подпомагане могат да бъдат сведени до минимум, но е необходимо да се чуе думата и на хората с богат опит на полето.

Божидар Митов дава един елементарен пример с условията по екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване.

Екосхемата надгражда условността по отношение на изискванията за внасяне на азот от изкуствени торове в почвата, осигуряване на зимно покритие на почвата за предотвратяване на риска от ерозия и постигането на зелено торене чрез непроизводствени площи с междинни/покривни култури за зимния период, определени в ДЗЕС 6. Екосхемата определя по-дълъг период, в който междинните култури трябва да бъдат налични на полето, включително се увеличава периодът, в който се забранява пръскане с препарати за растителна защита.

Но така междинната култура вместо да спре заразите, реално ги развъжда.

„През лятото самосевката от пшеницата пониква и до есента са плъзнали болести, обикновено гъбните. Дори да ги унищожим по механичен път, те остават в почвата, и после се предават на културите. Остане ли самосевка, и болестта остава в тази почва. Преди 10 години почти не пръскахме с фунгициди. Сега стигнахме до 3 пъти. На практика не ни дават да пръскаме в този период, за да махнем самосевката. Одобрявам посева междинна култура, защото има положителен ефект. Но при тези условия помагаме на химическите заводи - вместо да намаляваме химията, ние я увеличаваме", казва Божидар Митов.

Според него бързо и лесно решение е да се вкара едно „или" в условието за междинни култури: широколистни и/или житни, за да е по желание, и да се позволи пръскане, но никой не иска да го помисли.

„Не отричам зелената политика, но има много детайли, които са безсмислени, даже се получава обратен ефект. Какъв е смисълът, да ти е позволено да пръскаш тогава, когато е късно? Така или иначе имаме ограничение на препаратите. Много от позволените вършат по-малка работа и струват повече, което ни качва разхода по две", добавя той.

Партньорите:

Удоволствие е да се работи с Божидар Митов

"Удоволствие е да се работи с Божидар Митов, споделя Нено Ненов от екипа на "Кортева Агрисайънс". С него се познаваме отдавна, още от началото на неговата дейност в земеделието, тогава аз работих в Добруджанския земеделски институт, Генерал Тошево. Съвместните ни дейности продължиха по-късно и с фирма "Пионер", сега "Кортева Агрисайънс".

Сътрудничеството ни е вече повече от 18-19 години, което показва, че успяваме и постигаме много добри резултати. Фирма „Агроелит" прави семепроизводство със семена на бранда "Пионер", които са с отлично качество и се предлагат у нас и в чужбина. Божидар Митов, а и сина му Борислав Митов на голяма част от площите си отглеждат такива хибриди – царевица, слънчоглед и рапица. "Безспорно „Агроелит" е една от най-добре развиващите се и проспериращи фирми в сектора не само в района, но и в цялата страна. Той е един от иноваторите в земеделието – внедрява в практиката най-ново, което се появи – техника, технологии. Старае се да редуцира разходите, както и да запази почвата и околната среда – с минимално използване на обработки и химия. И резултатите са налице", казва Нено Ненов.

"Божидар Митов е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите и един много известен член на семейството на земеделците в България", коментира пред "Български фермер" Илия Проданов, председател на НАЗ. "Той е пример и гордост за нас като бранш. Божидар показва на хората, че земеделците не се делят на големи и малки, а на истински или не. И той е пример именно за истински земеделец. За него земята е безценно богатство, което трябва да се пази и съхранява за поколенията. Съответно и децата му са възпитани по същия начин. Божидар е пример за младите земеделци като нас, за това как се ръководи успешно този труден бизнес, надъхва ни и ни амбицира да продължим. В България има много работещи фирми, които са на прага на първо и второ, а някъде и на трето поколение", коментира шефът на НАЗ.

Трите поколения Митови духнаха свещичките за 33-годишния рожден ден на „Агроелит"
Трите поколения Митови духнаха свещичките за 33-годишния рожден ден на „Агроелит"
Трима от внуците на Божидар Митов изненадаха дядо си със специален забавен поздрав
Трима от внуците на Божидар Митов изненадаха дядо си със специален забавен поздрав
За доброто настроение на купона се грижеше Глория
За доброто настроение на купона се грижеше Глория
С томбола Божидар Митов награди собственици на земи, които ги отдават под аренда на фирмата. Сред тях има и с 10-годишни договори
С томбола Божидар Митов награди собственици на земи, които ги отдават под аренда на фирмата. Сред тях има и с 10-годишни договори
Невяна Димова (вляво) и Маргарита Иванова от Съединение печелят за първи път, но се чувстват печелишви всяка година при арендатора Божидар Митов
Невяна Димова (вляво) и Маргарита Иванова от Съединение печелят за първи път, но се чувстват печелишви всяка година при арендатора Божидар Митов
Българско хоро за юбилея на „Агроелит"
Българско хоро за юбилея на „Агроелит"
Празникът на стадиона в с. Макариополско
Празникът на стадиона в с. Макариополско
Нено Ненов от екипа на „Кортева Агрисайънс" разговаря с Борислав Митов
Нено Ненов от екипа на „Кортева Агрисайънс" разговаря с Борислав Митов
Масата с представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите
Масата с представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите