Новите фуражо-смесителни вагони работят с електронни системи за смесване, претегляне и дозиране на дажбите за животните

Инструментите за хуманно отношение към добитъка, за точно, нормално, добре дозирано, правилно хранене добиват все повече характеристиките на нови дигитални агромашини. Чрез електронизация и компютъризация се подпомага цялостното управление на съвременната ферма. В днешно време те навлизат бързо и в оборудването за животновъдството. Постепенно то се дигитализира, което от своя страна води да появата на нови серии и модели и в сектора на миксерите за фураж с намалени размери. Те бързо навлизат в практиката, защото са гъвкави и добре приспособени към по-тесни пространства в средни и малки ферми. Самоходните миксери предоставят ефективни, надеждни и технологично напреднали решения за модерни практики за хранене на добитък. Те имат за цел да се рационализира процеса на хранене, да се подобри консистенцията на фуража и в крайна сметка да се подобри общата производителност на фермата.

Такъв е самоходният миксер, модел G на френската фирма Lucas, който сега излиза на пазара в умален формат, както отбелязва в един от последните си броеве авторитетното агросписание „Франс агрикол", изтъквайки развитието на процеса на

усъвършенстване на дизайните

в сектора "Отглеждане на животни". Lucas G е част от серията AutoSpire Compact, в която конструкторите са заложили допълнителни възможности за управление в новата, преработена кабина, което прави работата на този обновен смесителен вагон по-удобна и ефективна. Машината, в най-малката си конфигурация, е широка 2,4 метра и висока 2,6 метра. С тези размери бункерът й има обем от 12 м³. Могат да се монтират удължители, за да достигне капацитет 14, след това и 16 м³. Височината варира и се увеличава до 3,10 м за най-големия вариант. При по-малките миксери задният мост се управлява, за да се намали радиусът на завиване при маневриране в ограничените пространства на фермата.

Конструкторите на миксера от ново поколение поставят акцент върху разпределението на тежестта, за да се намали уплътняването на почвата. Задната ос се движи по по-тясна следа от предната и така теглото на машината се „разхвърля" върху по-голяма площ. След като миксерът се напълни, товарът се разпределя по-добре между осите с около 45 до 55%. Бункерът се изпразва през левия или десния заден люк или от двете страни като опция. Lucas G работи с 4-цилиндров двигател Deutz Ag, който осигурява мощност 156 к.с. Трите хидравлични помпи са подравнени в двигателното отделение. Трансмисията е двустепенна, хидростатична и осигурява два диапазона: 0-8 км/ч и 0-25 км/ч. Машината, нейното оборудване и двете смесителни камери се управляват чрез многофункционален монолост (джойстик) в подлакътника и екран, разположен в дигитализираната кабина с осигурена оптимална видимост. Фрезата, обслужваща бункера, изисква мощност 129 к.с. и работи

със захват с ширина 2 метра

Роторът и транспортната лента се задвижват хидравлично с възможност за променлива скорост, с което се контролира правилното подаване на получената смес.

Известната испанска компания за оборудване в животновъдството Tatoma, както съобщава „Франс агрикол", също пуска свой компактен самоходен миксер Fusion MVS 14. Неговият бункер предлага капацитет от 14 м³ с обикновен винт за смесване. Тази базова машина се задвижва от FPT агрегат с мощност 140 к.с. Има кръгла смесителна камера и се задвижва с управление 4Х4 за максимална маневреност. Фрезата е с ширина 1,90 м, транспортната лента и шнекът се задвижват хидравлично и също имат променлива скорост.

Въпреки че машината е малка, Fusion MVS 14 е снабден с широкоформатна кабина, като използва предимствата, заложени в по-големите миксери. Тя, както и седалката, са с пневматично окачване, което предлага на водача добро ниво на комфорт. Мултифункционалният подлакътник е прикрепен към седалката. Дизайнът и разположението на фрезата позволяват бързо зареждане на фуражи в камерата при спазване на техните органолептични характеристики.

Тези усъвършенствани, компактни миксери, както отбелязват специалистите, са типични машини

за хуманно отношение

към животните, хранят ги точно и пълноценно. Работят с електронни системи и компютри за претегляне и дозиране на дажбите, което ги прави с висок капацитет на надеждност. Умеят точно да разпределят храната за животните при строго спазване на нормативите, здравословни и екологични. С тях успешно се решава едно от предизвикателствата, пред които са изправени фермерите: как да оптимизират използването на ресурсите си, така че да увеличат производителността и рентабилността, така че да пестят време, труд и пари, както и да подобрят здравето на обитателите на животновъдната ферма.

На пазара се предлагат различни видове миксери в зависимост от размера, формата и дизайна на камерата, броя и разположението на смесителните елементи, източника на енергия и капацитета. Основните видове са хоризонтални, вертикални и орбитални (с кръгла смесителна камера с въртящ се барабан) с един или повече въртящи се шнекове. Те могат да смесват

сухи и мокри съставки,

като сено и силаж, като се контролират от цифрови системи за претегляне и регулиране на дажбате в реално време.

В семейството на фуражосмесителните устройства солидно място заема самоходният вертикален миксер VA2 на ирландската фирма Keenan, проектиран специално за прецизни хранителни операции в модерните ферми.

Миксерите Keenan се предлагат в различни размери и капацитети, за да поемат различни размери на ферми и изисквания за хранене на добитък. Вариантът VA2 е самоходна машина, позволяваща лесно придвижване из обора. Тази мобилност е особено полезна за по-големи ферми, където е необходимо храненето на множество групи добитък на различни места.

Дизайнът е удобен за потребителя, снабден е с интуитивни контроли и функционалности, които улесняват операторите в експлоатацията и поддръжката на машината. VA2 е част от гамата Keenan MechFiber, включваща патентована технология за смесване с вертикален шнек, която осигурява ефективно и постоянно смесване, като гарантира, че всички съставки са напълно смесени, за да се създаде хомогенна дажба. Осигурява се

цялостно и последователно

смесване на различни фуражни съставки, създава се еднаква и балансирана дажба за добитъка. Вертикалният дизайн на шнека помага за обработката на голямо разнообразие от фуражи - силаж, сено, зърнени храни и добавки, като същевременно запазва хранителната им стойност. Освен това VA2 е способен да измерва, смесва и доставя фураж според специфични хранителни изисквания. Това помага за оптимизиране на здравето и продуктивността на животните. Тази адекватност се постига чрез усъвършенствани технологии, като цифрови интерфейси или функции за свързване, позволяващи наблюдение и анализ на данни за допълнително оптимизиране на ефективността на фуража и здравето на животните.

Друг представител на фамилията компактни самоходни смесителни машини, Triotrac M на френската фирма Trioliet, работи с единичен вертикален шнек. Фуражът се зарежда в бункера с фреза ротор, с помощта на която се извършва рязане, омесване и едновременно пренасяне до смесителната камера. Triotrac M е пъргав, което го прави подходящ за ниски помещения и тесни дворове. Малкият радиус на завиване, съчетан с управлението на четирите колела, му позволява безпроблемно да се движи между стопанските сгради и в ямите за силаж. Triotrac M има капацитет от 14 до 17 м³ и, както изобщо новото поколение миксери, се управлява от компютър за претегляне, сензорен екран и джойстик в подлакътника. И с него се оптимизира управлението на смесването и подаването на фуража, повишава се производителността на животните, които са основна грижа за успешния фарминг.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Ще има ли средства за придобиване на такива нови машини? Ето някои възможности. С над 70 млн. лева се увеличава бюджетът по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства" по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.). С допълнителните средства общият бюджет на процедурата ще бъде малко над 540 млн. лв., се казва в съобщение на МЗХ. Бъдещите инвестиции ще бъдат насочени предимно в проекти, ориентирани към животновъдство, зеленчукарство, овощарство, розопроизводство. Ще се създадат възможности за автоматизиране на работните процеси. Одобрените кандидати ще могат да закупуват нова техника и специализирани машини за развитие на посочените дейности.

Друга опция е съгласието на ЕК да одобри схема за държавно подпомагане в свиневъдството „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете" със срок на действие от 01.01.2024 г. до 31.12.2029 г.  Бюджетът за периода на прилагане е в рамките на 250 млн. лв. Целта е да бъдат подкрепени земеделски стопани, отглеждащи свине, които поемат доброволно ангажименти, надвишаващи стандартите за хуманно отношение при отглеждане на животните.

И още. МЗХ започва информационна кампания, по време на която експерти ще разяснят условията при подаване на проектни предложения по процедурите „Инвестиции в технологична и екологична модернизация" и „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци", части от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). За двете направления от „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство" по НПВУ е предвиден общ бюджет от 333 млн. лв.

Средствата по процедура „Инвестиции в технологична и екологична модернизация" са в размер на 318 млн. лева без ДДС. С процедурата ще се подкрепят проекти, които стимулират иновативни производствени и цифрови технологии. В частност, такива средства могат да се използват и за дигитални компактни миксери, в които фермери да инвестират, за да подменят старите машини с нови, по-продуктивни, по-икономични и по-екологични.

Lucas G работи успешно и в големи ферми
Lucas G работи успешно и в големи ферми
Fusion MVS 14 е снабден с широкоформатна кабина
Fusion MVS 14 е снабден с широкоформатна кабина
Fusion MVS 14 на изложение печели одобрение на профи публиката
Fusion MVS 14 на изложение печели одобрение на профи публиката
Keenan VA2 в голяма силажна яма
Keenan VA2 в голяма силажна яма
Макет, показващ принципа на действие на хоризонтален VA2 на Keenan
Макет, показващ принципа на действие на хоризонтален VA2 на Keenan
Triotrac M - в действие
Triotrac M - в действие
Triotrac M два модела, с различни по обем смесителни камери
Triotrac M два модела, с различни по обем смесителни камери