Учехме за синия език като за тропическа болест, а вече е в Европа, казва проф. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет

Географската позиция на България е на кръстопът и нейното призвание е, да пази Европа от болести, които са особено опасни и се предават от животните към хората. Прогнозата е, че в бъдеще ще се сблъскваме с нови зоонози, заяви в интервю за в. „Български фермер" проф. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет в Стара Загора.

„Проблемите са общи – виждаме болести, които не са били актуални в Европа, като син език, който пак се появи в Германия, или като Ковид-19, който циркулира и между животни, като например норки.

Син език е заболяване, което ние сме изучавали като тропическа болест, която не е била характерна за България и ЕС. През последните години обаче се вижда, че с промяната на климата по нашите географски ширини се появиха болести, които преди не са били характерни.

Това са изключително опасни заболявания и ако не се вземат мерки срещу тях, те ще се разпространят на територията на целия континент", коментира проф. Ярков. Синият език не е потенциално опасен за здравето на хората, но атакува животни, предназначени за човешка консумация. Поради това може да се получат вторични инфекции, които да бъдат опасни за хората.

Преди години проблем в България беше едно друго неизвестно заболяване - нодуларен дерматит, който нанесе значителни щети на говедовъдството. Африканската чума по свинете пък е голям бич за свиневъдството.

В момента пък птичия грип унищожава голяма част от птицевъдството в Европа, включително и у нас. Само за последните 20 дни в България има 7 нови огнища, които са установени в областите Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Добрич. Засегнати са около 1,2 млн. птици или това са 20% от всички яйценосни кокошки.

Вземаме всички необходими мерки, за да прекъснем разпространението на високопатогенната инфлуенца по птиците в стопанствата у нас, заяви зам.-министърът на земеделието Деян Стратев. Създадена е работна група, която да обсъжда и предлага решения за необходимостта от изработване на стратегия за ваксинация срещу птичи грип. Към момента има налични 12 млн. лв. за обезщетения на стопаните в огнищата, при нужда ще бъдат предвидени още средства. Заради мерките срещу птичия грип и зоонозите е забранена продажбата на животински продукти на пазарите, включително и фермерските, но това била временно. Очаква се мерките да отпадат поетапно в следващите десетина дни, след като се направи цялостен скрининг в птицевъдните обекти.

Интервю с ректора на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков четете в новия брой на в. "Български фермер" от 20-26 ноември

Проф. Д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет
Проф. Д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет