Любими ястия за цялото семейство

Не са много плодовете на късната есен. Но всички те са богати на полезни вещества и са изключително ароматни. Дюлята определено е сред първенците в тази група. Тя е сигурно средство в борбата с недостига на витамини и е известна със своите лечебни свойства. Благодарение на приятния си мек вкус, този плод се съчетава с всяка храна. Дюлята гарантирано съживява скучното меню с ползи за здравето.

Пилешко задушено 

След като добавите плодовете, тривиалното ястие ще „заблести" с нови цветове. Времето за готвене в рецептата е за половин пиле. Ако използвате само филе, по-добре изключете котлона след 30 минути. По желание можете да добавите зеленчуци: картофи, броколи или карфиол.

Продукти: Основни: 700 г пиле, 200 мл вода, 2 дюли, 1 суп. лъж. масло, 2 дафинови листа, сол и смлян черен пипер на вкус.

За марината: щипка мащерка, щипка червен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Подсушете с домакинска хартия месото. Поръсете го със сол, суха мащерка и червен пипер. Оставете да се маринова за 30 минути.

Срежете дюлята на половина, отстранете семките и нарежете на филийки. Запържете плодовете в маслото до златистокафяво. Добавете пилето и оставете да се задуши за 5-7 минути. Налейте вода, добавете дафинов лист и оставете да къкри 30-40 минути при затворен капак.

Пилаф 

За да приготвите вкусен пилаф, трябва да знаете няколко тайни. Първо, какъв ориз да изберете и втората тайна на готвенето се крие в правилния избор на съда за готвене. Дълбокият тиган с дебело дъно е добър избор.

Продукти: 500 г телешко месо, 300 г ориз, 3 глави лук, 3 моркова, 3 дюли, 100 мл растително масло, глава чесън, 2 ч. лъж. Сол, 1/2 ч. лъж. куркума, щипка кориандър, щипка кимион, 4 зърна бахар, 4 зърна черен пипер.

Приготвяне: Нарежете месото на едри кубчета, лука - на кръгчета, морковите - на кубчета, а дюлята - на четвъртинки, почистени от семето. Загрейте добре растителното масло в тиган с дебело дъно. Запържете месото до златистокафяво, добавете лука и оставете да къкри 5-7 минути. Добавете морковите и продължете да готвите още 5-6 минути. Към месото и зеленчуците прибавете дюлите, като ги поставите с кората нагоре. Залейте всичко с гореща вода, така че течността да покрие съставките. Добавете сол, черен пипер, кориандър и куркума. Покрийте тигана с капак и оставете да къкри на среден огън за около 30-40 минути.

Изплакнете ориза и го попарете, ако е необходимо. За да направите това, залейте ориза с гореща вода и оставете за 30 минути. След това го добавете към месото. Прибавете към ориза нарязаната глава чесън и сипете вода. Течността трябва да е 2 пръста над нивото на продуктите. Оставете сместа да заври на силен огън, след това намалете котлона до минимум и оставете да къкри, докато течността се изпари напълно.

Готовият пилаф се поръсва с кимион, оставя се под капак за 20 минути и се поднася.

Пилешки дробчета 

Меки резени сладки дюли, пилешки дробчета, задушени в олио, супена лъжица балсамов оцет и щипка мащерка са всичко, от което се нуждаете за това вкусно предястие. Можете да добавите препечени филийки хляб, за да се насладите и на последните хапки.

Продукти: 300 г пилешки дробчета, 1 дюля, 2 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. балсамов оцет, щипка мащерка, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Почистете дюлята от семките и нарежете на малки филийки. Пилешките дробчета нарежете на едро. Разтопете 1 суп. лъж. масло и в него запържете дробчетата. Парчетата трябва да се задушават за 5-7 минути, като се разбъркват, за да се запържат равномерно. Готовите дробчета извадете в чиния. Добавете останалото масло в тигана и запържете дюлите до златистокафяво. Върнете дробчетата в тигана и подправете със суха мащерка, черен пипер и сол. Разбъркайте. Добавете балсамовия оцет и гответе още 3-4 минути на умерен огън. По желание може да поръсите с билки преди сервиране.

Свинско с пикантна дюля 

Тази рецепта ще изисква време за приготвянето. Преди да се пече месото се маринова в соев сос поне 5 часа. Екзотичната добавка омекотява месото, но не разрушава фибрите. Така че парчетата запазват сочността си. Освен това, по време на печенето, филийките придобиват апетитна коричка.

Продукти: Основно:700 г свинско филе, 1 дюля, 3 суп. лъж. растително масло, 3 суп. лъж. сладък чили сос, 2 скилидки чесън, джинджифил, 2 щипки смляна канела.

За марината: 80 мл соев сос, 1 лимон.

Приготвяне: Разделете месото на медальони с дебелина 1,5-2 см. Поставете го в стъклена или керамична форма, залейте със смес от соев сос и сок от лимон, покрийте с капак или фолио и приберете в хладилника за 5-6 часа.

Разделете дюлята на филийки, като не забравяте да почистите всички семки и ципи. Загрейте олиото и запържете месото до златистокафяво. Прехвърлете го в друг съд.

В същия тиган запържете наситнения джинджифил и настъргания чесън. Добавете дюлята, сипете 2-3 суп. лъж. соев сос и оставете да къкри за 2 минути.

Поставете дюлята с подправки в тава и отгоре поставете парчетата свинско месо. Пече се 20-25 минути във фурната на 180°C. Поднесете с гарнитура от картофено пюре.

Пълнени дюли 

Плодовете могат да се приготвят с всякакъв пълнеж. Този път ви предлагаме пълнеж от мляно месо, но и със сладки съставки дюлята ще бъде не по-малко вкусна. Можете да изпечете половинките с извара или смес от овесени ядки, мляко и плодова каша.

Продукти: 450 г кайма, 6 дюли, 2 глави лук, 3 суп. лъж. масло, щипка кардамон, щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Залейте дюлите със студена вода и ги поставете на котлона. Варете плодовете 10 минути след завиране, изключете котлона и излейте водата. Отрежете горната част на охладения плод, заедно с дръжката. С помощта на лъжица или нож внимателно издълбайте сърцевината. Нарежете издълбаната сърцевина на дюлята на едро.

Нарежете лука на ситно и го запържете до златистокафяво в 2 суп. лъж. масло. Добавете каймата и останалото масло. Задушете всичко заедно още 5-7 минути. Прибавете нарязаната дюля, разбъркайте и оставете сместа на огъня още 3-4 минути.

Разпределете плънката между плодовете и сложете парчетата във фурната за 30-40 минути на 180°C.

Кус-кус с плодове 

Привържениците на здравословното хранене и необичайните комбинации ще оценят тази салата. Сервирайте ястието като оригинално предястие или го вземете със себе си на работа като лека закуска. Наборът от продукти може да се променя. Например, добавете ябълка, цитрус, манго или киви. Можете да подправите не само с мед, но и с растително масло, смесено с балсамов оцет.

Продукти: 300 г кус-кус, 200 г грозде, 1 дюля, 1/2 лимон, 1 суп. лъж. мед, 1 ч. лъж. масло, щипка сушена мента.

Приготвяне: Смесете кус-куса с ментата, сипете гореща вода (течността трябва напълно да покрие кускуса), добавете масло и оставете за известно време. По-добре покрийте съда с капак.

Нарежете плодове на произволни парчета, смесете с готовия кус-кус, полейте с лимонов сок, овкусете с мед и поднесете.

Маслени кифли 

През студения сезон печените сладки изглеждат още по-вкусни. Пухкавото тесто с мая се съчетава със задушените в сладък сироп дюли. Не е нужно да задушавате плодовете със захар. Вместо нея можете да използвате мед.

Продукти: За закваската: 500 мл прясно мляко, 100 г захар, 100 г масло, 8 г суха мая, 5 г сол.

За тестото: 650 г брашно, 8 г бакпулвер.

За пълнежа: 4 дюли, 3 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. масло, 2 щипки канела.

Приготвяне: Смесете топлото мляко със захарта, разтопеното масло, маята и солта. Оставете за 10 минути. Добавете 500 г брашно, разбъркайте тестото с бъркалка и оставете на топло за 2 часа.

Почистете дюлите от сърцевината и ги нарежете на средно големи кубчета. Разтопете маслото, добавете дюлята и оставете да се задушава 2-3 минути. Поръсете плодовете със захар и канела и загрейте, докато парчетата се покрият с карамел.

След като втаса тестото, добавете останалото брашно (150 г) и бакпулвера. Омесете на гладко тесто, което не лепне. Добавете още брашно, ако е необходимо.

Разточете тестото и разпределете плънката от дюли отгоре, оформете руло. Нарежете на филийки с дебелина най-малко 2 см. Поставете „охлювчетата" в тавата на разстояние една от друга. Това е важно, тъй като тестото ще увеличи обема си. Покрийте тавата с кърпа и оставете за 30 минути на топло.

Печете на 180°C за 20–25 минути. Готовите кифлички може да поръсите с пудра захар.

Турски десерт 

Този пикантен деликатес ще освежи и най-мрачния ден. Благодарение на виното дюлята придобива деликатен червеникав оттенък и лека горчивина. Традиционно готовите половинки се поднасят с пълномаслено кисело мляко или каймак, но десертът ще бъде не по-малко вкусен със сметана. Ако решите да приготвите десерта за деца, можете да замените виното със запарка от червен чай.

Продукти: 200 мл вода, 3 дюли, 100 г захар, 100 мл сухо червено вино, 5 резена лимон, 3 пръчици канела, 2 зърна карамфил.

Приготвяне: Обелете дюлята, разрежете на половинки и отстранете сърцевината. Поставете плодовете в дълбока тенджера. Поръсете със захар, добавете резени лимон, пръчици канела и пъпки карамфил. Залейте с вода и вино и оставете да къкри на тих огън 40 минути. Половинките може да се потопят в сиропа за по-равномерен цвят. Изключете котлона, покрийте съда с капак и оставете да изстине.

Половинките се нареждат в чинии, заливат се със сиропа, гарнират се с кисело мляко или сметана, натрошени ядки и се поднасят.