Няколко страхотни рецепти за разнообразие и разкош
Докато кюфтетата от пилешко месо понякога могат да бъдат малко сухи, при тези от пуешко месо няма такъв проблем. Те са по-сочни и са отлично решение за спазващите хранителен режим. Освен това, лесно могат да бъдат направени още по-здравословни, като се изпекат във фурната.
1. С тиквички
Най-лесният начин да направите най-сочните кюфтета е да добавите тиквички.
Необходими са ви: 400 г пуешка кайма, 1 тиквичка, 1 яйце, 1 суп. лъж. масло, подправки.
Приготвяне: Тиквичката се настъргва и се поставя в гевгир, за да се отцеди излишната вода. Разтопете маслото и смесете всички съставки. Ако каймата се получи твърде течна, добавете лъжица брашно или грис. Оставете сместа за половин час, оформете кюфтетата и ги изпечете във фурната за 30-40 минути на 180 градуса.
2. С хляб, лук и моркови
Сполучлива рецепта за бързи кюфтета за цялото семейство.
Необходими са ви: 500 г пуешка кайма, 200 г хляб, 1 глава лук, 1 морков, 4-5 суп. лъж. вода или прясно мляко, 1,5 суп. лъж. заквасена сметана или майонеза, подправки.
Приготвяне: Хлябът се накисва във водата или млякото и се изцежда. Запържете лука и морковите, докато омекнат и ги объркайте с хляба. Прибавете към смляното пуешко и добавете сметаната и подправките. Сместа се разбърква, оформят се кюфтета и се пекат във фурната за 35 минути на 180 градуса.
3. С овесени ядки
Смелете леко овесените ядки, преди да ги добавите към каймата, но не прекалявайте.
Необходими са ви: 700 г смляно пуешко месо, 1 яйце, 1/2 чаена чаша овесени ядки, подправки, билки.
Приготвяне: Пресните зелени подправки се нарязват на ситно и се смесват със смляното пуешко месо, добавят се подправки на вкус. Добавете яйцето и овесените ядки, разбъркайте каймата и оставете за 15 минути. Оформете кюфтетата и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене. Печете 30-35 минути във фурната на 190 градуса.
4. С картофи
Благодарение на нишестето в картофите можете да се справите без брашно или грис.
Необходими са ви: 400 г пуешка кайма, 1 картоф, 1 яйце, 4 стръка зелени подправки, подправки на вкус.
Приготвяне: Картофите се настъргват и леко се изцеждат. Нарежете свежите подправки на ситно, смесете всички съставки и оставете каймата за 20 минути. Оформете кюфтетата, наредете ги върху хартия за печене и поставете във фурната за 35 минути на 180 градуса.
5. С тиква
Като подправки препоръчваме да добавите червен пипер или индийско орехче.
Необходими са ви: 500 г пуешка кайма, 200 г тиква, 80 г лук, 1 яйце, 3-4 суп. лъж. галета, подправки.
Приготвяне: Тиквата и лука се настъргват или нарязват на дребно. Смесете ги със смляното пуешко месо, яйцето и подправките. Добавете галета, според консистенцията. Оформете и изпечете кюфтетата за 30-40 минути на 180 градуса.
6. Със сирене
Ако желаете, добавете към каймата малко нарязани магданоз и копър или зелен лук.
Необходими са ви: 600 г смляно пуешко месо, 200 г бял хляб, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 глава лук, 1 яйце, 10 г масло, 100 г твърдо сирене, подправки.
Приготвяне: Накиснете хляба в прясното мляко, изстискайте и заедно с лука прекарайте през месомелачка или накълцайте с чопър. Смесете заедно с каймата, подправките и яйцето. Добавете разтопеното масло, оформете кюфтетата и наредете в тава. Поръсете с настърган кашкавал и запечете във фурната за 30-35 минути на 190 градуса.
7. Със зеленчуци
Ще бъде много вкусно да добавите малко нарязан босилек или розмарин.
Ще ви трябват: 500 г пуешка кайма, 50 г лук, моркови и чушки, 10 г копър, 1 суп. лъж. растително масло, подправки.
Приготвяне: Нарежете всички зеленчуци на много малки кубчета, а пресните зелени подправки – накълцайте. Смесете всички съставки и добре омесете каймата до гладкост. Оформете и наредете кюфтетата в тава за печене. Добавете няколко супени лъжици вода и ги запечете във фурната за 30-40 минути на 180 градуса.
8. С китайско зеле
По-добре е да използвате китайско зеле, защото е по-нежно от бялото.
Необходими са ви: 500 г пуешка кайма, 300 г китайско зеле, 1 глава лук, 1 морков, 1 яйце, 100 г галета, подправки.
Приготвяне: Смелете всички зеленчуци в блендер и смесете със смляното пуешко месо, яйцето и подправките. Разбъркайте добре, оформете и оваляйте кюфтетата в галета. Наредете ги в тава и печете 35-40 минути на 180 градуса.
9. С карфиол
Получават се еднакво вкусни както с пресен, така и със замразен карфиол.
Необходими са ви: 700 г пуешка кайма, 400 г карфиол, 2 яйца, 2 скилидки чесън, подправки.
Приготвяне: Цветчетата карфиол и чесънът се накълцват в блендер. Смесете всички съставки. Ако каймата е твърде течна, добавете няколко супени лъжици грис. Оформете кюфтетата и ги изпечете във фурната на 180 градуса за около 35 минути.
10. Без яйца
Случва се кюфтетата вече да са планирани, а вкъщи да няма яйца. Ето го решението!
Продукти: 500 г пуешка кайма, 2 картофа, 1 глава лук, подправки.
Приготвяне: Картофите и лука се настъргват на ситно, изстискват се леко и се смесват със смляното пуешко месо. Подправя се на вкус. Добавете няколко супени лъжици вода и разбъркайте добре каймата, докато стане лепкава. Оформете кюфтетата и ги наредете върху хартия за печене. Печете във фурната за 30-35 минути на 190 градуса.
11. С грис
Интересна рецепта, когато грисът не се добавя веднага към каймата.
Необходими са ви: 800 г пуешка кайма, 4 суп. лъж. грис, 1 глава лук, 2-4 скилидки чесън, подправки.
Приготвяне: Грисът се залива със 120 мл вода и се оставя да престои 20-25 минути. Лукът се нарязва на ситно, чесънът се накълцва и всички съставки се смесват. Разбъркайте каймата до гладкост, оформете кюфтетата, наредете ги в тава и печете около 40 минути на 180 градуса. Обърнете кюфтетата веднъж по време на готвене.
12. С извара
Съветваме ви да използвате по-високомаслена извара – така консистенцията на каймата ще е още по-добра.
Необходими са ви: 500 г пуешка кайма, 200 г извара, 1 глава лук, 2 яйца, 50 г галета, 50 мл вода, подправки.
Приготвяне: Залейте галетата с вода и оставете за 10 минути. Накълцайте лука в блендер, намачкайте изварата и смесете всички съставки. Оставете каймата за още 10 минути, оформете кюфтетата и ги изпечете за 35-40 минути на 180 градуса.
Коментари