Когато настъпи есента, градинарството често се превръща в борба със студа. Това е разбираемо, защото след лятото вятър или дъжд, съчетан с облачност, носи дискомфорт. След това, по-близо до зимата, ще свикнем с него. Но какво да правите сега, когато има толкова много работа в градината?

Най-надеждният начин да не замръзнете през студената есен е да се закалите, преди да пристигне. Както при физическата активност температурният баланс в тялото може да се тренира. Основното е да правите това редовно, постепенно и предварително, преди настъпването на студеното време.

Нека да разгледаме най-ефективните начини да се стоплите.

1. Осигурете си предварително топли напитки

Ако е възможно да приготвите затопляща напитка в градината, направете го веднага щом пристигнете във вилата. Ако не, носете я със себе си в термос. Периодичното подсилване под формата на няколко глътки безалкохолно греяно вино, ароматен билков чай или какао ще осигури безценна подкрепа през целия ви престой на открито.

Привържениците на алкохолните напитки трябва да знаят, че те имат затоплящ ефект само в началото, веднага след консумация. Впоследствие, тъй като кръвоносните съдове неизбежно се стесняват, етанолът дава обратната реакция - усещане за студ.

Между другото, някои ограничения важат и за други течности. Например, кафето и чаят трябва да бъдат ограничени за хора, склонни към повишена възбудимост, повишено кръвно налягане и тези, които имат проблеми със заспиването. Решението може да бъде да редувате напитки или да си правите собствени билкови смеси.

2. Използвайте грейки

В спортните и ловни магазини можете да закупите голямо разнообразие от устройства за затопляне на ръцете и краката. Те включват специални джаджи под формата на преносими устройства, ръкавици (чорапи) с вградена система за отопление и т.н.

Солните грейки задържат топлината 3-4 часа и могат да се използват няколко пъти. Течност(повечето модели) и гел са за еднократна употреба. Първите запазват способността си да загряват около 8 часа, а гелообразните само час. Работата на каталитичните устройства се основава на взаимодействието на бензин със специална течност.

3. Дишайте правилно

Известно е, че ускорената вентилация на белите дробове води до загуба на топлина. Тоест, трябва да дишате по-бавно. Това заключение е в основата на специалните затоплящи дихателни упражнения: краткото задържане на дъха след вдишване и издишване създава ефекта на липса на кислород в тялото, което води до разширяване на кръвоносните съдове и усещане за топлина.

4. Редувайте градинарската работа

Някои работи в градината изискват активност, докато други, напротив - продължителни периоди на бездействие. В първия случай има голяма вероятност от изпотяване, което впоследствие увеличава риска от хипотермия, особено при силен вятър.

Недостатъчната активност води до застояване на кръвния поток. Затова се старайте да редувате работата, без да изпадате в крайности.

Можете например да подрежете клоните и известно време, след това да копаете или да работите с гребло и след това отново да се върнете към храстите.

5. Правете си почивки

Ако работите в студено време, правете почивки на всеки половин час. По това време е най-добре да отидете на закрито, да изпиете няколко глътки топла напитка, да се стоплите до огъня или просто да се отпуснете.

6. Стегнете мускулите си

По време на мускулната активност се генерира топлина. Да кажем, че няма работа, която изисква повишен стрес. В този случай, когато засаждате (чесън, лук и др.), подрязвате дървета, опитайте се да напрегнете и отпуснете мускулите на торса.

Можете да повдигате и спускате краката си, да стоите на петите или пръстите на краката си, дори леките наклони или завъртания на главата ви ще помогнат за поддържане на топлината. Резултатът е повишен кръвен поток, ускоряване на химичните реакции, освобождаване на енергия и приток на топлина.

7. Яжте по-често

Истинските градинари, като правило, забравят за храната, когато стигнат до парцела си. Храненето обаче е едно от основните условия за комфортен престой на студа. При разграждането на веществата се засилва кръвообращението и се отделя голямо количество енергия (включително топлина). За да поддържате това състояние, трябва да ядете малко, но по-често от обикновено.

Между другото, има продукти, които сякаш са специално създадени, за да поддържат активността и регулирането на топлината в тялото. По този начин кафявият ориз, бананите и фъстъците допринасят за термогенезата. Канелата, кимионът и джинджифилът също предотвратяват бързото охлаждане на тялото, ускоряват притока на кръв и възстановяват силата. Подправките и билките могат да се варят отделно или да се добавят към основните ястия.