Обезпаразитяването на добитъка е практика, която се прилага през есента и отново през пролетта за оптимално управление на стадото. Когато тя е станала рутина във фермата, стопаните могат да се подведат и да мислят, че са елиминирали червеите в кравите до последния паразит. Всъщност може да е време за промени. Ако животновъдите не променят начина, по който третират паразитите в стадата си, могат да изложат на риск ефективността на обезпаразитяващите средства и здравето на добитъка си, казва Уейн Айърс, старши ветеринарен лекар в Elanco. „Трябва да избягаме от това, което правим от години, да не мислим, че спринцовката ще реши проблема и ще можем да се отървем от паразитите завинаги. По този начин може да си навлечем проблеми, създавайки резистентност към химикалите, които използваме“, казва специалистът, цитиран от agriculture.com.

В момента на пазара няма нови средства за обезпаразитяване. В същото време научните изследвания показват, че в рамките на 10 години стомашно-чревните паразити при някои говеда започват да развиват резистентност към определени химикали, което означава, че паразитите бавно изпреварват фермерите. Стомашно-чревните паразити като кафявия стомашен червей, са най-вредни, особено при телетата, защото могат да причинят анорексия.

Симптомите за глисти при говедата се изразяват в намален прием на храна, отслабване на телето, както и забавяне съзряването на телето. Имунната система на кравата обаче претърпява най-сериозни увреждания. „Ако имунната система на говедото е заета да се бори с паразита, тогава нейната естествена функция за защита срещу всяка друга болест ще бъде ограничена“, казва Жак Фуселие, ветеринарен мениджър в Merck Animal Health, и допълва: „По този начин се увреждат редица функции, като например възпроизвеждането и създаването на ново поколение.“

Как фермерите могат да се справят с

резистентността срещу паразитите

Фермерите могат да приложат по-добър контрол върху стомашно-чревните паразити, като използват по-холистичен подход, специфичен за видовете количествен анализ, който е с три теста, с които се установяват видовете паразити и тяхното количество в стадото. „Трябва да управляваме паразитите, така че кравата да може да живее съвместно с тях, а ние, производителите, да не търпим прекалено големи икономически загуби благодарение на вредителите. Има пресечна точка, при която това е постижимо“, казва Уейн Айърс.

Ако подозирате, че вашата програма за обезпаразитяване вече не е толкова ефективна, колкото е била преди, 14 дни след обезпаразитяването трябва да направите тест за намаляване на броя на яйцата в изпражненията. Вземете около 20 проби оборски тор и помолете вашия ветеринарен лекар или в диагностична лаборатория да преброят яйцата. Проследявайте отделните животни, от които сте взели проби, защото 14 до 21 дни по-късно ще трябва да направите повторна проверка на същите тези животни. Необходимо е 90% намаление на броя на яйцата. При по-нисък процент животните вероятно имат резистентност към вашето обезпаразитяващо средство. В този момент трябва да оцените всеки аспект от вашата програма. Работете с вашия ветеринарен лекар, установете точните паразити, които имате, изберете обезпаразитяващо средство с най-голяма ефикасност, дайте правилната доза и направете нова оценка.

Земеделските стопани могат да използват придобитите знания, за да практикуват по-добре метода, при който се оставят някои чувствителни паразити, за да се намали рискът от резистентност. Някои изследвания препоръчват да не се обезпаразитяват между 10 и 20% от зрелите животни. „Не искаме да третираме всички крави, а само определени крави и да оставим яйца у някои от тези крави, които яйца ще останат чувствителни към химикала в обезпаразитяващото средство, което използваме“, казва специалистът.

Третирането само на някои крави също така е икономично, особено ако продуктът за обезпаразитяване е скъп. По-голяма възвръщаемост на инвестицията може да се получи, когато се лекуват младите животни, като например телетата, които са по-податливи на червеи. „Целта е да имаме крави, отделящи организми, за които можем да лекуваме техните телета, защото там ще бъде най-голямата икономическа загуба“, според Уейн Айърс.

Надхитрете паразитите

Чували сте поговорката „По-малкото е повече“, просто може би не сте знаели, че се отнася за програмата за обезпаразитяване на вашите стада. Когато се обезпаразитяват говеда, целта е да бъдат „надхитрени“ червеите, обяснява Дан Къмингс, ветеринарен лекар и експерт по обезпаразитяване на говеда в Boehringer Ingelheim. Той посочва, че резистентност се развива, когато след лечение останат оцелели червеи, които се превръщат в предизвикателство за контрол през следващите сезони.

Лошите практики за управление и избор на продукти могат да ускорят развитието на резистентността. Например, повтарящата се употреба на същия клас обезпаразитяващо средство при неправилни дози може да доведе до по-голяма резистентност. Една полезна практика е да се сменя класът на използвания обезпаразитител. Двата основни класа са макроцикличните лактони (ивермектин) и бензимидазол (орален разтвор). Резистентността към един продукт в даден клас може да означава резистентност към всички обезпаразитяващи препарати в този клас.

„С течение на времето червеите се адаптират“, казва Дан Къмингс и допълва: „Никой продукт не е 100% ефективен. Може би някога ефективността е била приблизително 100%, но вече не е така.“ Ето защо производителите трябва да получат урок по обезпаразитяване в напреднал стадий, според специалиста. Когато няколко червеи не умрат от обезпаразитяващото средство, те се размножават прекомерно и действието на обезпаразитяващия препарат става неефективно. Ето защо някои паразитолози препоръчват само 90% от стадото да се обепаразитява и да се оставят нетретирани останалите 10%.

Преценка на теглото

Един от ключовете към успешното обезпаразитяване е правилната дозировка, казва Дъг Енсли, ветеринарен лекар в Boehringer Ingelheim. Обикновено дозата се основава на теглото на животното, например 1 мл на 50 кг телесно тегло. „Много животни получават недостатъчна доза и тогава хората се чудят защо даден продукт не работи“, казва той и съветва: "Използвайте везни и дозирайте спрямо теглото на всяко животно. Ако нямате кантар, дозирайте за цялото стадо според теглото на най-голямото животно, за да получите колкото се може повече мъртви паразити.