Освен от цветен прашец и нектар, пчелите имат нужда и от вода. Като естествен водоизточник, пчелите получават водата под формата на утринната роса върху растенията. Бреговете на езерата или ръбовете на локвите също са подходящи. Пчелите пият и от басейни, корита или бани за птици. Тъй като тази вода е малко по-дълбока и рядко предлага подходящо място за кацане, много насекоми се давят.

Сухото и горещо лято е също толкова труден период за пчелите и други полезни насекоми, както и за нас. Пчелите получават по-голямата част от течностите, от които се нуждаят, от нектара, който събират. Но за да нахранят пилото, да утолят собствената си жажда и също така да охладят кошера, е необходима допълнителна вода. Ако естествените водни източници като езерца, локви и сутрешна роса пресъхнат, заради топлото време или по други причини, на полезните насекоми може да им се помогне като изработим и инсталираме поилки на удобни места.

Практичен съвет: Поилката за насекоми се различава донякъде от банята за птици. Важно е отстрани да има места където да кацат безопасно пчелите, за да не се удавят. Поилката се прави лесно и не се нуждаете от специални, трудни за намиране материали.

Нуждаете се главно от купа с плоски бордове или чинийка (на снимката е с диаметър 40 см), клони с различна дебелина, камъни, естествени материали като шишарки, кора, мъх, черупки или мулч от кора и евентуално малък ръчен трион. Ако иматекамъчета, можете да използвате и керамзит.

Камъните и клонките са нужни, за да могат насекомите безопасно да кацат. Ако няма достатъчно място, насекомите могат да паднат във водата, докато пият, и да се удавят.

Сега, след като набавихте всички материали:

1. Поставете камъни, клонки и други предмети в купата.

2. Напълнете съда с вода до половината. Важно е клонките, камъните и мъхът да се подават извън водата.

3. Сега разпределете малко мъх между камъните и по ръба.

4. Допълнете с вода. Можете да украсите поилката със зелени растения, няколко цветни камъка или топчета.

Коя вода е добра?

Най-важното нещо за поилката за насекоми в градината или на балкона, разбира се, е водата. Но има ли конкретна вода, от която се нуждаят насекомите? Или всяка вода е подходяща?

Тъй като пчелите не обичат много водата от чешмата, трябва да напълните поилката с вода от езерце или поток. Пчелите обичат и хлорираната вода от басейна. Можете също да използвате дъждовна вода, но при нея няма как да се сменя ежедневно. Като алтернатива можете да добавите и малко вар. Ако използвате чешмяна вода, трябва да я оставите за няколко дни да престои.

На теория можете да използвате всяка вода. Важното е да е прясна, тъй като в застоялата вода може да се развъдят микроби и бактерии, а те могат да бъдат опасни за тях. Затова трябва да сменяте водата всеки ден и да почиствате купата старателно. Важно е да не използвате никакви дезинфектанти или други химически почистващи препарати. Дори ако пчелите са особено привлечени от захарта, не трябва да използвате захарна вода. Това може да направи пчелите агресивни и да доведе до „кражби“ в различните пчелни семейства.

Ако не искате да миете съда всеки ден, можете да използвате две или повече плоски чинии и да ги сменяте. Ако изсъхнат на слънце, всички бактерии също ще умрат.

Редовно почиствайте водата от мъртви насекоми или растения. Тъй като мъхът много бързо поема голямо количество вода и може да загние, добре е често да го сменяте.

Къде да поставите поилката?

Освен прясна вода и подходящи материали, изключително важно е и разположението на поилката. Но къде е най-доброто място, на което да я поставите? Има ли добри и лоши места? Да, има. Място под палещото слънце, например, не е подходящо. Защото там водата ще се изпари твърде бързо. Освен това, трябва да изберете място на завет, тъй като това ще улесни излитането и кацането на летящите насекоми. Ако вече имате хотел за насекоми, можете да поставите коритото с вода наблизо. Можете също така да поставите поилката близо до растения като лавандула, мащерка или диви цветя. Особено ако поилката не е много „популярна“, можете да привлечете насекомите и с растения. Като цяло винаги е добре да предложите на насекомите приятно място в градината. Много от тях са и полезни, тъй като предпазват вашите растения от вредители или осигуряват плодородна почва. Често отнема малко повече време на насекомите да забележат водопоя. Не се отказвайте и просто изчакайте малко.

Важно е също чинийката с вода винаги да е пълна. Само няколко напразни посещения и насекомите вече няма да летят до нея.

Без осигурен „мост“ във водата, коритото за пчели бързо се превръща в смъртоносна дупка с вода. По-добре е да поставите камъни, мъх и клони в купата с вода - това улеснява достъпа на пчелите до водата.
Без осигурен „мост“ във водата, коритото за пчели бързо се превръща в смъртоносна дупка с вода. По-добре е да поставите камъни, мъх и клони в купата с вода - това улеснява достъпа на пчелите до водата.
Ще отнеме известно време, докато пчелите узнаят за поилката в градината или на балкона ви. За да ги привлечете, може да създадете цветна леха или да нанесете няколко капки етерично масло от анасон.
Ще отнеме известно време, докато пчелите узнаят за поилката в градината или на балкона ви. За да ги привлечете, може да създадете цветна леха или да нанесете няколко капки етерично масло от анасон.