5 начина да го приготвите у дома
Сбогуването с лятото е тъжно, но опитните домакини знаят как да не загубят топлите спомени. Те внимателно пазят част от горещия сезон в заготовки. Сигурни сме, че вече сте затворили няколко буркана от любимите за семейството ви сладка и зимни салати. Дойде време да направите и няколко буркана/бутилки с доматен сок.
Най-лесният вариант е да прекарате плодовете през сокоизтисквачка. Не всяко устройство обаче ще се справи със задачата. За доматите е по-добре да изберете винтови устройства, които правят напитката чрез натиск. Техните конкуренти, центробежни машини, отделят сухото вещество от течността чрез въртене с висока скорост. Такова устройство ще извлече твърде малко сок от доматите.
Как да направите доматен сок без сокоизстисквачка, ще научите по-долу. Днес избрахме 5 сполучливи рецепти как да приготвите зимнината.
Без стерилизация
В тази рецепта не е необходимо допълнително да кипвате съда с напитката. Това означава, че сокът е направен без стерилизация. Въпреки това, за да може продуктът да се съхранява по-дълго, той трябва да се съхранява в чисти буркани.
За извличане на сок са подходящи месести, сочни и дори леко меки плодове. Солта е желателно да е трапезна, а не морска. Подправки с високо съдържание на йод влияят негативно на резултата. За любителите на сладкия вкус, вместо черен пипер, е по-добре да добавите 2 ч. лъж. захар. И ако предпочитате по-тръпчиви нотки на вкус, добавете 1 ч. лъж. сок от чесън или джинджифил. Тази рецепта за доматен сок е за 1 литър готов продукт.
Продукти: 1,5 кг домати, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж черен пипер.
Приготвяне: Внимателно обработете доматите: измийте, отрежете повредените или смачкани части, отстранете дръжките. Готовите плодове се разделят на четвъртинки, слагат се в купа на блендер и се смилат до пюре. Готовата маса може допълнително да се филтрира през сито или веднага да се изсипе в малка тенджерка и да се добави сол и черен пипер.
Поставете тенджерата на средно силен котлон и изчакайте да заври. Пяната, която се образува на повърхността при нагряване, може да не отстранявате. Варете сместа около 10-15 минути след завиране и дръпнете от котлона.
Разсипете още горещия сок в бутилки/буркани, затворете и оставете да изстине. Съхранявайте на хладно и тъмно място.
Със стерилизация
Предлагаме ви да си направите вкусен доматен сок с лайм, чесън и подправки. Можете да сервирате напитката веднага, но ако искате да я запазите за зимата, ще трябва да стерилизирате в гореща вода. Времето за стерилизация зависи от обема на съда. Литрови буркани трябва да се нагряват 20-30 минути, а съдове с обем 2-3 литра се държат във врящата вода около 30-40 минути.
Продукти: 1,5 кг домати, 1 лайм, 3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. сол, 2 щипки сушен босилек, лют пипер на вкус.
Приготвяне: Почистете доматите и отстранете повредените места. Залейте плодовете с гореща вода и оставете за 3-4 минути. Изцедете течността, охладете доматите и ги обелете. Нарежете на едро и прехвърлете в дълбока купа. Добавете сока от лайм, нарязаните скилидки чесън, босилека, лютия пипер и растителното масло. Олиото е по-добре да изберете с неутрален вкус и мирис. Посолете и пасирайте сместа с потапящ се блендер до еднородност. Прецедете сока през цедка.
Разпределете сместа в стерилни съдове. Поставете отворените буркани в гореща вода, така че течността да достигне до „пръстена“. Не забравяйте да поставите на дъното на тенджерата кърпа или дървена решетка.
След стерилизация затворете бурканите, оставете ги да изстинат и съхранявайте на тъмно и хладно място.
С месомелачка
По тази проста рецепта нашите баби са приготвяли сок за зимата. Може би дори тогава оцетът в състава е предизвиквал спорове. От една страна, доматите са храни с висока киселинност, така че няма смисъл от допълнителен консервант. От друга страна, оцетът ще осигури допълнителна защита срещу разваляне. Съставката не е задължителна, така че можете да я добавите, ако желаете. Преди работа обърнете внимание на месомелачката. Ако устройството има винтова дюза, може да не белите предварително доматите.
Продукти: 2,5 кг домати, 20 мл оцет 9%, 1 суп. лъж. сол, ½ суп. лъж. захар.
Приготвяне: Подгответе плодовете: изплакнете ги обилно с вода, обелете ги, отстранете дръжката и развалените части. Доматите се нарязват на едро и се прекарват през месомелачка. Прецедете получената маса през тензух или ситна цедка. Прехвърлете сместа в тенджера с дебело дъно и поставете съда на средно силен котлон. Изчакайте сока да заври, намалете котлона и оставете да къкри 15 минути. Пяната може да се отстранява по желание. Добавете сол и захар и оставете да се вари още 5 минути. Сипете оцета, разбъркайте и отстранете от котлона.
Разсипете домашния доматен сок в бутилки, затворете и оставете да изстине.
С пулп
Когато в арсенала има блендер или месомелачка, не възниква въпросът как да приготвите доматен сок за зимата. Но какво ще стане, ако нямате електрически асистенти? Нашите баби също са намерили изход и ние предаваме тяхната изпитана рецепта по наследство. За да пуснат доматите сок е достатъчно плодовете да се загреят. Все пак внимавайте при избора на съдовете. Алуминиевите тенджери не са подходящи за целта. Металът е чувствителен към киселинни продукти. По-добре е да изберете съд с емайлово покритие.
Продукти: 4 кг домати, 2 суп. лъж. сол.
Приготвяне: Сортирайте доматите и ги измийте добре. Отстранете всички повредени части. Разрежете плодовете на четвъртинки, може да не изчиствате средната част откъм дръжката. Прехвърлете в тенджера с дебело дъно. Смачкайте доматите леко с преса, за да си пуснат сока. Покрийте съда с капак и го поставете на силен огън. Веднага щом доматената смес заври, намалете котлона до минимум и оставете да къкри 30-40 минути. Не забравяйте да разбърквате, в противен случай на дъното ще загори.
Изключете котлона и оставете сместа да се охлади. Прекарайте пюрето през сито, като си помагате с дървена лъжица или бутало. Като начало сместа може да се прекара през гевгир с големи отвори, за да се отделят големи отпадъци.
Полученият сок се посолява, отново се загрява до кипване на умерен огън и се вари 2-3 минути.
Дръпнете от огъня, сипете сока в стерилни буркани и затворете.
Доматен сок в мултикукър
Може би най-лесният начин да направите доматен сок за зимата е да поверите процеса на универсално устройство. Не е тайна, че мултикукърът може лесно да замени печката и фурната. Устройството ще се справи и с ролята на сокоизстисквачка без никакви проблеми.
Заготовката може да бъде обогатена с различни зеленчукови вкусове. В рецептата предлагаме да добавите черен пипер, но също така препоръчваме да опитате напитка с моркови и целина. Зеленчуците се прибавят след първото прецеждане. Подходящи са както стрити плодове, така и сок от тях.
Продукти: 2 кг домати, 2 чушки, черен пипер на зърна, 1,5 суп. лъж. сол, 3 дафинови листа.
Приготвяне: Нарежете грубо чистите домати, отстранете повредените участъци. Поставете парчетата в купата на мултикукъра и гответе в режим „задушаване“ за 20 минути. Пасирайте омекналите домати с потопяем блендер. Прецедете сместа през фино сито. Върнете сока в купата на мултикукъра, добавете нарязаната чушка, солта, дафиновия лист и зърната черен пипер. Гответе в режим „задушаване“ още 20 минути.
Прецедете отново горещата напитка, сипете в буркани и затворете.
Коментари