Бурен дебат на тема мляко и млечни продукти, така описа министър Кирил Вътев първия за екипа му консултативен съвет на млякото.

По думите му е трудно да се разбере новият подход за цялостно разглеждане на хранителната верига.

“Имаше оплаквания и от страна на животновъди, и на преработватели. Нормално е, но се надявам с времето да разберат, че са едно цяло”, изтъкна той.

На първото си заседание са избрали само една точка, която да е темата им за следващо заседание - анализ на агрохранителната верига по обратната проследимост от рафта до полето, за да се разбере как се разпределя добавената стойност. Това ще се направи чрез проверка от страна на БАБХ, които добре познават обратното проследяване, и НАП - разликите във фактурите.

Ресорният зам. министър Александър Йоцев също посочи, че разговорите са били емоционални, заредени с напрежение. “Но пред нас има задача да увеличим производството на плодове, зеленчуци, месо, мляко и мед. Стремим се да предизвикаме диалога в тези сектори и въпросите да бъдат поставени, а проблемите да се намери къде са”.

Още една задача от правителството е да увеличим производството така, че да намалим вноса.

От дебата стана ясно още, че нито преработвателите, нито стопаните са доволни от цената. А и потребителят. Това трябва да се анализира и ще стане ясно на следващото заседание.

Тъй като МЗХ няма право да разследва картел, за това ще прави проверка в обратен ред на добавената стойност, обясни още Вътев.

Още преди месеци млекопреработвателите сигнализирали за надценка в големите вериги, напомни Борислав Михайлов от националната им асоциация, но не са получили отговор, въпреки техните запитвания.

България има най-високите цени на основните храни, допълни той. Дано никой не възпрепятства министър Вътев да изкара истината наяве, надява се Михайлов.

Според него 5 големи вериги контролират над 2/3 цените на хранителните продукти.

Симеон Караколев от НОКА информира за големи забавяния на плащанията от страна на преработвателите към фермерите. Само в тяхната асоциация има забавяния за над 5 млн. лева. Би трябвало да има нормативна уредба да бъдат санкционирани за това.

Науката също взе думата в лицето на проф. Васил Николов: "Бях скептичен към съвета, в който бяха поканени много асоциации. Но след срещата за мен този формат ще се окаже изключително добър.

Чухме добри примери как може да се търгува, чухме проблеми. Ние като наука ще можем да обобщим всичко това. Досега не сме имали представители на търговци, което е важна част от веригата".

Идеята за анализа е добра, но ще изисква време, допълни и Петър Дойчев от ветеринарния съюз. Като специалисти ще направим всичко възможно производството да бъде с гарантирано качество за потребителите.

В отговор на въпроси от журналисти министър Вътев обясни, че скандалите винаги са били на тема как се разпределя субсидирането. Това трябва да свърши! Този анализ ще може да покаже и това - да анализираме системата, за да разберем кого да субсидираме.