Кореноплодните култури и зеленчуците се силажират след пълно узряване:

  • царевица - в периода на млечно-восъчна зрялост;
  • зелен грах - преди цъфтежа;
  • корените и зеленчуците се измиват старателно преди силажиране;
  • натрошените компоненти да са добре опаковани в найлонови торбички, за да изтласкат въздуха - това ще удължи срока на годност на нетрайните продукти;

Важно! Копривата и върховете на кореноплодите не могат да се използват за силажиране.

Прясната зелена храна трябва да е добре смачкана преди хранене, така че грубите стъбла да се усвояват нормално от животните. Прибиране за съхранение на трева не се прави, винаги се дава прясно набрана, за да се изключи възможността за изгнили или изсъхнали части.

Фуражни дрожди: За обогатяване на фуражната маса с витамини и минерали се използва методът на дрождите. Процедурата се извършва с помощта на обикновена хлебна мая. Такава храна трябва да бъде 1/3 от дневната норма на концентрираната. Тя може да увеличи апетита и скоростта на наддаване на тегло при прасетата. Начини на използване на маята: 100 г мая се слагат на 20 литра топла (+40° C) вода. Ситно нарязаният фураж се изсипва в получения разтвор в количество от 10 кг за 8 часа, като се разбърква на всеки 30 минути. Тестото се приготвя предварително: За да направите това, 100 грама мая и 2 кг фураж се слагат на 5 литра топла вода за 5 часа, след това добавете 15 литра топла вода за още 2 часа.

Какво не трябва да давате на прасето

Храната за прасетата трябва да бъде висококачествена, без мухъл, паразити и гъбички. При използване на зелени фуражи е необходимо да се обърне внимание на техния състав. Не забравяйте да изключите от диетата: млечница; черна нощенка; конски копър; кайсии с костилки.

Внимание!

1) Изредените продукти са отровни и опасни за живота на прасетата.

2) Не давайте на свинете зелени картофи и такива, които са покрити с кълнове. Преди хранене кълновете трябва да бъдат отстранени.

Диета и норми 

Възрастта и специалните периоди от живота на прасетата играят голяма роля в организацията на храненето, така че нека разгледаме нормите на хранене за всяка група животни.

Правила за хранене на прасета

За да избегнете проблеми в процеса на хранене, е необходимо да следвате някои препоръки: Трябва да се спазва режимът на хранене, т.е. храната се предлага ежедневно по едно и също време. Хранилката преди всяко хранене се почиства от хранителни остатъци, измива се веднъж на ден. Дажбата трябва да бъде балансирана, което се постига чрез фуражни добавки. Фуражът се използва само ако е висококачествен и чист. Всички компоненти на фуража се дават най-добре в натрошена форма. Тъй като прасетата много обичат да копаят, уверете се, че е безопасно да го правят, когато пасат свободно.

Фактори, влияещи върху дневния прием на храна

Количеството храна, консумирана от прасетата, може да зависи от:

  • времето на годината;
  • възрастта на животното;
  • пола;
  • здравословните условия;
  • метеорологичните условия.

Норми на хранене за кърмачета

Необходимо е да започнете да приучвате кърмачетата към твърда храна седмица след раждането. По това време им се дават зърна от царевица или ечемик, предварително пържени. За да се улесни процесът на смилане на храната, към менюто се добавя ферментирал млечен продукт. И още:

  • Сочен фураж се дава на прасенца на 10-ия ден, като се започне с настъргани моркови.
  • Варени картофи се въвеждат на 20-ия ден.
  • Когато прасетата достигнат 1,5 месеца, те се отбиват от кърмещата женска. По това време храненето трябва да бъде 3 пъти на ден в следното съотношение:

0 80% концентрати;

0 10% зеленчукови култури и кореноплодни;

0 5% брашно от бобови растения;

0 5% месокостно брашно.

Хранителни норми за подрастващи прасенца

Когато животните достигнат тегло от 20 кг, съставът на диетата им се променя. За да се увеличи растежът на мускулната маса, към концентратите се добавят нарязани зеленчуци и кореноплодни. През лятото в менюто се включва голямо количество зеленчуци, смесени с варени картофи и зърнени храни.

Норми за хранене на възрастни свине: Когато животните достигнат 40-50 кг тегло, съставът на диетата се променя, така че наддаването на тегло да става по-бързо. Всеки ден угоителят трябва да добавя 650 г.

Когато прасето навърши 6 месеца, теглото му трябва да бъде най-малко 100 кг. За да се увеличи максимално наддаването на тегло, на животното се дава суха храна, която се характеризира с висока хранителна стойност и минимално количество фибри.

Норми на хранене за свине-майки: Първите 3 месеца диетата на свинята не се различава от обичайната. Месец преди раждането наличието на богата на енергия храна се увеличава с 20%. Младите свине-майки (до 2-годишна възраст) трябва да се хранят с диета, богата на витамини и минерали. На кърмещите свине-майки се предлага най-питателната храна, която ще им позволи да хранят прасенцата си с мляко. Непосредствено след опрасването на свинете майки не се дава храна, предлага се само вода. След 5 часа на прасето се предлагат 700 г течен концентрат. Увеличаването на количеството храна трябва да се прави постепенно, за да не се разболее свинята. След една седмица количеството храна трябва да достигне обичайната норма.

Норми за хранене на нерези-производители: Степента на сексуална активност и ефективността на работата на нерезите пряко зависят от обема и качеството на консумираната храна. Не трябва да се допуска отслабване или затлъстяване, които се отразяват неблагоприятно на горните показатели. При нерезите метаболитните процеси в организма се ускоряват значително, поради което на такива животни се осигурява голямо количество питателна храна. Когато почиват от чифтосване, количеството на храната се намалява с 20%. Основата на диетата за нерези е зърно, брашно, месни и рибни отпадъци, грах.

Технологии за угояване на свине: Има специални технологии за угояване, които ви позволяват да постигнете желания резултат при отглеждането. Вижте най-ефективното угояване на прасета у дома:

Угояване за мазнини: Индивиди с тегло над 100 кг са подходящи за угояване за мазнини. В процеса на угояване е възможно да се постигне тегло на животното от 200 кг, докато теглото на мазнините ще бъде 30% от общото тегло. За хранене на животните през този период е необходимо да се използват въглехидратни храни: картофи, кореноплодни растения, царевица, хляб, елда. В първия период на угояване (с тегло от 100 до 160 кг) свинете обикновено се хранят с пшенично-царевична смес от 3 кг на ден. През втория период (над 160 кг) животните се хранят с просо, ечемик, тритикале за подобряване на качествените характеристики на мазнините. При угояване за мазнини приблизителната диета на прасе се състои от: 4 кг зелен фураж; 3,5 кг тиква; 3 кг концентрати; 50 г сол.

Угояване за месо започва на 3-месечна възраст до достигане на тегло 120 кг. Обикновено се използва интензивна технология за угояване, която предполага период на угояване от 4 месеца, т.е. прасетата се изпращат за клане на възраст от 7 месеца. При угояването за месо е много важно колко пъти на ден животното приема храна.

Важно! За да не се отлагат излишни мазнини, по-добре е прасето да се храни 3 пъти на ден. Угояването за месо се разделя на 2 периода. През първия период животното наддава 500 г на ден, през втория - 750 г.

Дневната дажба за угояваните животни: ечемик - 400 г; грах - 200 г; пшенични трици - 400 г; картофи - 1 кг; бобови зеленчуци - 2 кг; креда - 25 g; сол - 30 г.

Угояването за бекон започва на 2,5 месеца, като преди това нерезите се кастрират. Растежът трябва да има тегло от 25 кг.

Важно! 3 месеца преди клането продуктите, които влияят неблагоприятно на качеството на месото (соя, трици, рибни отпадъци), се изключват от диетата. Дневната дажба за угояване на бекон е: зелен фураж - 3 кг; концентрати - 1,5 кг; кореноплодни растения - 2 кг; сол - 20 г.

За поддържане на добър апетит

на животните е необходимо:

  • отделете повече свободно пространство за ходене;
  • давайте достатъчно сол дневно;
  • термично обработена храна, която е подходяща за това (готвената храна се яде по-добре);
  • добавете соево мляко към каши, които се консумират по-лошо от други видове храни;
  • добавете към храната малко количество ябълки, круши, сливи, вкусът на които животните харесват.

Основата на диетата за нерези е зърно, брашно, месни и рибни отпадъци, грах.
Основата на диетата за нерези е зърно, брашно, месни и рибни отпадъци, грах.