При хранене на възрастни крави, овце и кози,

до 1/3 от сеното може да

се замени със слама.

За да стане по-вкусно, сламата се нарязва, навлажнява, задушава и овкусява с меласа.

Друг известен метод е

третирането с амонячна вода

с цел повишаване на хранителната стойност на сламата и съдържанието на смилаем протеин.

Важно! Но е изключително трудно да се извърши третиране само с амонячна вода, използвайки импровизирани средства. Това е възможно за собственици на добитък, където във фермите им има специално оборудване.

Методът е следният: купчина слама се насища с амонячна вода в съотношение 30 кг амоняк на 1 тон слама с помощта на спринцовка, свързана с цистерна за амоняк чрез гумен маркуч, покрива се с фолио и се оставя за 2 седмици.

След това филмът се отстранява и купчината се проветрява на открито в продължение на 8-10 дни.

Получената слама е подходяща

за доста дълго време,

докато не се използва изцяло като фураж.

При храненето на животните на сламата се добавят:

  • захарно или кръмно цвекло;
  • моркови;
  • меласа;
  • картофено пюре - може да се нарязва и поръсва с трици.

Запомнете! Задължително изискване е животните да привикват към слама, третирана с амонячна вода постепенно, в продължение на една седмица.