При хранене на възрастни крави, овце и кози,
до 1/3 от сеното може да
се замени със слама.
За да стане по-вкусно, сламата се нарязва, навлажнява, задушава и овкусява с меласа.
Друг известен метод е
третирането с амонячна вода
с цел повишаване на хранителната стойност на сламата и съдържанието на смилаем протеин.
Важно! Но е изключително трудно да се извърши третиране само с амонячна вода, използвайки импровизирани средства. Това е възможно за собственици на добитък, където във фермите им има специално оборудване.
Методът е следният: купчина слама се насища с амонячна вода в съотношение 30 кг амоняк на 1 тон слама с помощта на спринцовка, свързана с цистерна за амоняк чрез гумен маркуч, покрива се с фолио и се оставя за 2 седмици.
След това филмът се отстранява и купчината се проветрява на открито в продължение на 8-10 дни.
Получената слама е подходяща
за доста дълго време,
докато не се използва изцяло като фураж.
При храненето на животните на сламата се добавят:
- захарно или кръмно цвекло;
- моркови;
- меласа;
- картофено пюре - може да се нарязва и поръсва с трици.
Запомнете! Задължително изискване е животните да привикват към слама, третирана с амонячна вода постепенно, в продължение на една седмица.
Коментари