Опитайте се да събирате паднали листа от върба, бреза, липа, топола и други дървета. След това ги сушете в продължение на 4-5 хубави слънчеви дни, като ги обръщате.
Такива листа трябва да се съхраняват на тавана или в навес, като отдолу се полага слой старо сено или слама за по-добра вентилация. Тези листа, понякога дори зелени, съдържат 25–30% хранителни вещества.

Но основната им ценност са микро- и

макроелементите.

Козите лесно ядат тези листа в малки количества. Просто трябва да се уверите, че не мухлястват.

Напомняме, че

в диетата на козите най-добрият

вид фураж е сламата,

 а след това са  грах, леща, бобови растения, както и пролетно-летни зърнени култури.

Важно! Трябва да се има предвид, че козите не ядат добре сламата от зимните култури. За по-добра смилаемост на сламата, тя трябва да бъде натрошена, калцинирана, обработена на пара и овкусена с концентрати.
Най-разпространеният метод за обработка на сламата за хранене е нарязването.

  • Нарязаната слама (с дължина 2–3 см) се навлажнява с топла солена вода (500 г сол на 10 кофи вода) и се държи в дървена кутия до 18 часа, след което се овкусява с концентрати или кореноплодни растения.

Важно! Хранителната стойност и смилаемостта на такава слама се увеличават драстично. Не се препоръчва обаче съхранението на накиснати резници.