Страховете на възрастните се наследяват от децата. А в градината, сред природата като цяло, има толкова много страшни твари, които просто не разбираме. Заложено ни е да се страхуваме от непознати неща. Най-често това са бръмчащи насекоми, дребни влечуги и непознати животни. Всичко това обаче не значи, че трябва да насадим страхове у децата. Напротив! Трябва да ги научим да обичат природата и нейните създания.

Ето защо днес ще ви разкажем как да градинарствате с деца. Не се притеснявайте! Малко кал няма да навреди на малчуганите. А срещите с пеперуди, бръмбарчета, че дори и със семенцата на растенията само ще предизвика у тях интерес и любопитство. Не на последно място, ще ги държи далеч от екраните.

Доказано е, че когато децата участват активно в отглеждането на плодове и зеленчуци, започват да ги консумират повече и дори сами да си искат краставички, морковче и дори лук в салатата.

Именно в градината можете да възпитате у детето търпение и смиреност, които са най-рядко срещаните качества при палавници. Организирайте си състезания за най-бърз оплевител, конкурси за най-бързо растящи видове, за най-цветна лехичка, измислете имена на растенията, организирайте си игри, отделете място, което е само за детето и неговите желания и притежания, както детската стая. Вземете малки инструменти, лейка, ботушки и престилка.

Всяко дете обича да мирише цветята 

Къде са го видели и как са го придобили като инстинкт не се знае, но… всяко цветче трябва да бъде подушено и възхвалено по детски за аромата си.

В градината и на балкона може да отглеждате именно такива цветя – ароматни. За съжаление в последните години по-често се срещат такива с огромни цветове, но без мирис. Ако попадате само на тях, заложете на форма, размер, багра, текстура, семенна кутийка, семена и т.н.

Направете си дневник и описвайте в него всичко, което грабва вниманието на малкия градинар от засяването и развитието до загиването на растението през зимата. Приказната форма на разказ върши чудесна работа при малки деца. Многогодишните растения ще покажат на децата, че всичко на този свят има нужда от почивка.

Децата и насекомите 

Всички деца са безстрашни и любопитни. Някои мами дори разказват, че хлапетата им пробват буболечките на вкус. Това е опасно! Детето може да бъде ухапано, ужилено, алергично. Майката 100% ще получи сърдечен удар или най-малкото погнуса, а насекомото 100% ще загуби живота си.

Ако обаче вместо да се паникьосвате, обясните, че пчеличките не жилят току-така. Че калинките не са само ярки и красиви, а хищници също както лъвът от телевизора. Че мравките са перфектното семейство, в което всеки си има задължения и ги изпълнява стриктно. Че пеперудите претърпяват невероятна метаморфоза, докато станат толкава красиви, а също и че насекомите не се убиват, не се ядат и не се играе с тях, то децата ще се научат да уважават и най-дребните същества по тази земя.

Децата и труда 

В днешното забързано време всички ходим на работа. Старите хора казват, че трудът краси човека, а също и че от работа се гърбавее, а не се хубавее. Разковничето според нас е в нагласата на самия работник. Ако си харесвате работата, тя ще ви удовлетворява и следователно – краси. Ако обаче само чакате да стане 5 часа и да си тръгнете от служба, то със сигурност ще имате доста измъчен и уморен вид.

Ето защо, ако от малки децата се научат да обичат това, което правят и го вършат с удоволствие, то те няма да работят и един ден. Възпитавайте децата си на труд и усърдие в градината с прости задачки. Например да почистят прецъфтелите цветчета на балкона. Обяснете им колко е важно да бъдат внимателни.

Според възрастта на детето можете да надграждате и усложнявате дейностите.