Сега е подходящо време да се берат
От деня на пролетното равноденствие (20 март) до лятното слънцестоене (21 юни) е подходящо време за събиране на зелени борови връхчета (от бял бор), а най-доброто е през месец май. От тях може да си направите боров сироп, народно лекарство за имунитет за през цялата година, при алергии също. А може да го ползвате като овкусител за палачинки, каша с овесени ядки, сладолед, коктейли и дори печени меса.
Това, което прави този сироп различен
от приготвянето на сироп от борови иглички,
е ферментацията. Шишарките се берат, докато са съвсем млади, зелени и пълни с влага. След това ще трябва да ги покрием с естествени дрожди. Смесването на борови шишарки със захар и накисването им ще освободи течност, позволявайки на тези малки дрожди да започнат да ядат захарта и да ферментират сироповидната течност. Това няма да направи продукта алкохолен, но ще бъде достатъчно, за да придаде прекрасна дълбочина и вкус. Ферментирането на сиропа също понижава рН, което ни позволява да го съхраняваме без охлаждане. Благодарение на малките дрожди.
Ако берете новоформирани шишарки, те ще бъдат доста малки и ароматни, но може да им липсва достатъчно влага, за да ферментират правилно. Все още можете да ги използвате, но ще трябва да добавите малко вода към буркана си, за да започнете ферментацията. Брането на борови шишарки твърде късно през сезона води до същия проблем. След като шишарките спрат да растат, те бързо започват да изсъхват и губят влага (както и вкус).
Обърнете внимание на местните иглолистни дървета през пролетта. Когато започнете да забелязвате развитие на светлозелени връхчета и поленови шишарки, знаете, че семенните шишарки ще бъдат само след няколко седмици. Докато чакате, може да наберете смърчови връхчета и да направите сироп.
Трик при брането: тъй като дърветата са високи, ако излезете в гората след буря, много от шишарките може да ги откриете на земята. Или пък ако знаете за организирана сеч, малко след нея отидете и ги съберете.
Шишарките трябва да се обработват незабавно
в деня на събирането, иначе ще потъмнеят. Измийте ги.
Съотношението на теглото на зелени шишарки и захар (кафява) е 1:2. Изберете захар, която все още има малко влага, тъй като ще подпомогне ферментацията и процеса на накисване. Избягвайте да използвате бяла захар, тъй като е силно преработена, много е суха, и ще получите много стипчив боров сироп.
Ако искате невероятен сироп от борови шишарки, намерете малко кленова захар.
Може да използвате ръкавици, тъй като младите шишарки са лепкави.
Ако се нацапате, натрийте добре със зехтин и след това се измийте със сапун и гореща вода.
Не забравяйте да избършете добре и външната страна на буркана/ите, за да не го/ги нападнат мравки.
Ферментиране
Изплакнете боровите шишарки със студена вода и отстранете остатъците. Сложете ги в гевгир да се отцедят.
Нарежете или начупете борови шишарки на по-малки парчета, като ги добавите в буркан, достатъчно голям, за да побере всичките ви съставки. Добавете захарта.
Поставете капак на буркана и разклатете, трябва цялата захар да се смеси напълно с парчетата борови шишарки.
Поставете буркана на топло място през първите няколко дни, например на слънчев перваз. Ако ферментацията е започнала, ще забележите увеличение на течността в буркана и съдържанието ще стане сироп до ден-два. Ще забележите и малки мехурчета, които се движат нагоре през течността.
Ще трябва да разхлабвате и затваряте капака на буркана през първите няколко дни или седмици, за да освободите налягането, тъй като се отделя въглероден диоксид. За да направите това, просто завъртете малко капака, докато чуете или почувствате отпускане на налягането. Трябва и да продължите да разклащате буркана всеки ден.
Ако не виждате течност след първите няколко дни, добавете малко вода в буркана, поставете капака обратно и го разклатете отново. Добавената влага трябва да помогне на естествено срещащата се „мая“ да започне да действа. Не е от съществено значение сиропът да ферментира, но подобрява вкуса и ви позволява да съхранявате готовия сироп без охлаждане.
Продължавайте да разклащате сместа толкова често, колкото се сетите. Ако захарта започне да кристализира и се утаява на дъното, отворете буркана и го разбъркайте отново.
Оставете всичко да престои поне един месец. Идеално е да изчакате до края на лятото, за да завършите сиропа. Точно с настъпването на есента ще имате чудесно приготвен сироп от борови шишарки, който е идеален за настъпващия студ.
Завършете сиропа, като изсипете съдържанието в тенджера. Добавете няколко супени лъжици гореща вода към празния буркан, поставете капака, разклатете го, за да помогнете за разхлабването на остатъчната захар, и го изсипете в тенджерата.
Загрейте на среден огън, докато сиропът започне да къкри. Намалете леко котлона и оставете сиропа да къкри 5-10 минути.
Прецедете течността през сито с фина мрежа и бутилирайте готовия сироп от борови шишарки.
Съхранение: Сиропът ще издържи по-дълго, ако го съхранявате в хладилника, след като го отворите. За най-добър вкус може го бутилирате в кехлибарени бутилки и да го съхранявате на хладно място.
Друг вариант
Без ферментация - след бране шишарките се варят при температура 80-90 градуса, в противен случай ще се отворят. От 2 кг шишарки се получава 1,5–2 кг сладко.
Изберете съд така, че течността напълно да покрива шишарките. Варете в продължение на 30-40 минути, след това оставете да киснат в продължение на 10-12 часа. Прецедете през три слоя марля (това се прави, за да разберете колко захар ще бъде необходима), но не изхвърляйте шишарките. Съотношението на боров сок и захар е едно към едно. Сварете сиропа със захарта на слаб огън за час и половина, до сгъстяване. 20 минути преди готовност се добавят шишарките - 8-12 броя на половин литров буркан. Сиропът се разлива в сухи стерилизирани буркани. Вместо шишарки, при други рецепти се слага лимонтузу след сваряване на сока.
Ако нямате време и това, пресни борови шишарки могат да се разрежат на половина и да се залеят с мед, акациев или липов. Сложете на перваза на прозореца, но не под пряка слънчева светлина. Разклащайте всеки ден, в продължение на 2-3 месеца. След това излейте течността и я филтрирайте през сито, изхвърлете шишарките.



Коментари