Засяват се директно в почвата, но може и с разсад

Тиквичките за готвене се засяват директно в лехата, но може и предварително да се отгледа разсад. Тъй като са топлолюбива култура, това става при трайно затопляне на почвата, когато е преминала опасността от късни пролетни мразове.

Основните акценти са:

  • Когато се използва разсад, растенията се засаждат на разстояние 80-90 см между редовете и 60 см и вътре в реда.

Ако се засяват – семената се поставят направо на постоянното място. Прави се в гнезда, на същите разстояния като при разсада. Засява се на дълбочина 3-4 см. Обикновено се слагат по 4-5 семена в гнездо, а след поникването се оставя по едно растение.

  •  Едновременно със засяваното/засаждането се подхранва с азотен тор. Около 2 седмици след засаждането и малко по-късно, когато се сее, се внася втора доза азотен тор.
  •  Основните грижи през вегетацията са редовно окопаване, поливане и подхранване.

Тънкости:

Тиквичките, които се образуват по централното стъбло, ще нарастват по-бързо, ако всички появили се по него разклонения се отстраняват.

При всяка беритба на плодове се премахват по 1-2 листа в основата на стъблото. Така се активизира растежът и се доприняся за по-равномерното проникване на светлината и на насекомите, които опрашват цветовете.

Важно!

Тиквичките за готвене се берат редовно, понякога и всеки ден. Те са зеленчук, който расте изключително бързо. Ако нараснат прекалено много, стават по-груби, а семената им се неприятни за консумация.

Истинска вкусотия

От тиквичките се приготвят много и разнообразни ястия. Могат да се консумират и сурови в салати или ордьоври. Консервират се също като кисели краставички. Може да се замразяват във фризер, като след това са подходящи за крем супи и гювечи.

Цветът от тиквички е много вкусен паниран
Цветът от тиквички е много вкусен паниран