Отел и другите "директни" сортове, които в някои райони са популярни като алжирка, липа и други наименования от доста години се считат за канцерогенни според изследвания, но не може да се каже и днес, че това е категорично доказано.

Заради наличието на дигликозиди в тях отдавна са забранени за производството на вино.

В много райони обаче те се ползват, а когато от тях за домашна консумация се правят вино и ракия в неголеми количества, никой не ги е отрекъл толкова категорично като отровни за домашно производство.

Хубаво е обаче един ден да се заменят с други сортове, когато имате възможност за това или вече им е минало времето.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ

Дигликозидите са нелетливи т.е. при дестилация няма опасност да преминат в ракията, така че от гледна точка на това ракията, направена от такъв сорт не е опасна за здравето.

ВИНОТО ОБАЧЕ

ИМА Т. НАР. ЛЕК ЛИСИЧИ ТОН

Тези сортове си имат своите недостатъци, сред които са: така наречения "лисичи тон" т.е. за някои - животински аромат. Понякога този аромат е силно плодов - на ягода например или горски плод и дори се харесва от други.

АРОМАТЪТ ИМ ВПОСЛЕДСТВИЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ НЕПРИЯТЕН защото може да се трансформира при окисление и при дестилация - тогава виното от такива сортове има в началото плодов, но по-късно - неприятен аромат.

АКО ПЪК РАКИЯТА ИМА ЛЕКО, ЛЕКО "САПУНЕН" ТОН - ТОВА НЕ БИВА ДА ВИ УЧУДВА а и това на някои домашни производители дори се харесва.

СПОРЕД НАУКАТА:

Отел-ът е от растенията наречени "концентратори", защото акумулират в себе си големи дози определени химични елементи.

За Отела се твърди, че акумулира в себе си високи дози селен от почвата, който води до неврологични заболявания.

По тези причини във Франция сортът е забранен за отглеждане, у нас е забранен за производство на вина и ракии в промишлени условия.