На 25 март отбелязваме един от най-светлите празници в годината – Благовещение. Празникът е утвърден още през VII-и век. На този ден архангел Гавриил се явил на Дева Мария, за да ѝ съобщи благата вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. За този празник приготвяме празнична трапеза.

Тъй като сега са великденските пости, ястията трябва да бъдат постни, но се разрешава консумацията на риба и морски дарове. Също така се приготвят баници, пити, ястия със зелении за здраве. Важно е на трапезата да има и мед, и червено вино.

Подбрали сме няколко рецепти, с които да посрещнете празника Благовещение. Пригответе ги с любов и вяра.

Започваме с най-важното – хляба!

Обредна питка 

Продукти: 1 кг брашно, 300 мл прясно мляко, половин пакетче мая (25 г), 50 гр орехови ядки, 50 г сушени плодове (кайсии, стафиди и др.), 10 г захар.

Приготвяне: Разтворете маята в малко хладка вода, брашно, захар и оставете да втаса. Сипете сместа в пресятото брашно. Добавете малко от затопленото мляко, докато стане на тесто. Омесете добре и оформете на топка, която се поставя в намаслена тава. След като втаса, украсете питката със сушени плодове и орехови ядки.

Печете в умерена фурна.

Малко преди края на печенето, намажете с подсладена вода и допечетете.

Питки от пълнозърнесто брашно с маслини и домат 

Продукти: 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 2 стръка босилек, нарязан на ситно, 2 г сол, 30 г настърган кашкавал, 1 домат нарязан на ситно, 10 черни маслини, обезкостени и нарязани на ситно, 300 мл кисело мляко, 4 суп. лъж. зехтин, 1 яйце, 1 пак. бакпулвер, 2 суп. лъж. пшеничен грис, 10 г сусам, 1 ч. чаша бяло брашно.

Приготвяне: Разбъркваме брашното, бакпулвера, солта, половината от кашкавала, маслините, доматите и босилека. Отделно разбиваме киселото мляко, яйцето и зехтина. След това ги прибавяме към сухата смес и ги бъркаме с дървена лъжица, без да месим. Получава се лепкаво тесто.

С намаслени ръце правим средно големи топчета. Нареждаме ги в намаслена и набрашнена тава, поръсваме ги с останалата част от настъргания кашкавал и сусама.

Печем ги в предварително загрята фурна на около 200 градуса, до зачервяване.

Салата със спанак и пушена сьомга 

Продукти: 300 г бейби спанак, 15 чери домати, 300 г пушена сьомга, няколко стръка копър, зелен лук или 1 малка глава червен.

За дресинга: 100 мл зехтин, сокът на един лимон, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте спанака и го сложете в подходяща купа. Прибавете към него нарязаните наполовина домати, наситнения копър, лукът нарязан като за салата. Парчетата сьомга трябва да са с размер около 2 см. Накрая смесете съставките за дресинга и овкусете салатата.

Печени моркови със соев сос

Продукти: 500 г моркови, 50 мл зехтин, 2-3 супени лъжици соев сос, сол, черен пипер, пресен магданоз.

Приготвяне: Обелете морковите и ги нарежете по дължина на жулиени. Оваляйте ги в зехтина и подправките, поръсете със соевия сос. Подредете ги в тава за печене и печете на 200 градуса за 20 минути.

Постен лучник 

Продукти: 2 ч. чаши брашно, 3-4 глави лук, 1 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. сода за хляб, 1/2 ч. чаша олио, 1 ч. лъж. червен пипер, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, няколко стръка джоджен.

Приготвяне: От брашното, содата, олиото, част от солта и водата се омесва тесто, което се оставя да престои. В отделна купа смесете нарязаните на дребно копър, лук, джоджен, магданоз, червения пипер и останалата сол.

Разточете „отпочиналото“ тесто на по-дебела кора и отгоре равномерно изсипете плънката. Завийте краищата, за да се запечата хубаво. Накрая намажете лучника с олио и го прехвърлете в намазнена тава.
Печете го в предварително загрята фурна докато получи златиста коричка.

Супа от коприва 

Продукти: 500 г коприва, 1 връзка зелен лук, 1 морков, 1 картоф, пащърнак, 3 суп. лъж. домати от консерва, 1 ч. лъж. сол, 3 суп. лъж. олио, 1/2 връзка копър, 70 г сварен нахут.

Приготвяне: Всички зеленчуци се измиват и нарязват на дребно. Картофът не се нарязва, а се оставя цял, но обелен. Вземете тенджера и сипете в нея целия картоф и нарязаните зеленчуци, без копривата и доматите. Залейте с 3-4 ч. чаши вода и оставете на котлона.

Копривата, солта, доматите и нахута се добавят след 30 минути. Картофът се изважда, намачква се с вилица, докато стане на пюре и се връща в супата. Варете още 30 минути и изключете.

Поднесете с голяма щипка ситно нарязан копър.

Чорба от леща и спанак

Продукти: 1 суп. лъж. олио, 2 глави лук, нарязани на ситно или кръгове, 2 скилидки чесън, смачкан, 1/2 чаена чаша леща, 2 ч. чаши вода, 200 г спанак, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. кимион, черен пипер на вкус.
Приготвяне: Загрейте мазнината в тиган. Задушете лука за около 10 минути, докато започне да става златист. Добавете чесъна и запържете за още 1 минута.

Сипете лещата и водата в голяма тенджера. Оставете я да заври, покрийте и намалете огъня. Оставете да покъкри около 30 минути, докато лещата омекне.

Междувременно задушете леко спанака в тигана. Добавете го в тенджерата при лещата. Прибавете подправките, лука и чесъна. Ако е необходимо добавете още малко вода. Покрийте отново и оставете да къкри 10-15 минути.

Рибник с мляко 

Продукти: 250 мл горещо прясно мляко, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. черен пипер, 1 връзка магданоз, 750 г филе от бяла риба, 1 л рибен бульон, 3 суп. лъж. брашно, 3 картофа, 2 глави лук, 15 г масло.

Приготвяне: Разтопете маслото в тенджера с дебело дъно и прибавете нарязания на дребно лук.

Задушавайте на тих огън 5-7 минути до омекване и златист цвят. Добавете брашното и нарязаните на малки кубчета картофи. Залейте с горещия бульон. Изчакайте супата да заври и варете 10 минути до сгъстяването й. Прибавете рибното филе, нарязано на парчета и варете супата още около 6 минути. Сипете горещото мляко и посолете на вкус.

Оставете супата на котлона докато кипне и веднага я дръпнете настрани. По желание може да поръсите със ситно нарязан магданоз или малко копър.

Рибената супа с мляко поднесете гореща с препечен хляб.

Постна баница със спанак и ориз 

Продукти: 1 пакет кори за баница, 3 чаени чаши вода, 50 мл олио, 2 глави кромид лук, 500 г спанак, 1/2 ч. чаша ориз, сол, джоджен, риган, червен пипер, черен пипер.

Приготвяне: В дълбок съд загрейте мазнината и запържете ситно нарязаните лук и спанак. Добавете ориза, водата и подправките. Варете на тих огън, докато оризът набъбне и поеме цялата вода. Разбърквайте периодично.

Разпределете плънката върху корите като навивате всяка кора на руло. Подредете в намазнена тавичка. Залейте баницата с 1/2 чаша вода. Печете в загрята на 180-200 градуса фурна за около 45 минути.

Яхния от картофи и гъби 

Продукти: 1 кг картофи, 500 г гъби по избор, 1 голяма глава лук, 6 скилидки чесън, 1 суп. лъжица доматено пюре, сол, черен пипер, магданоз.

Приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват като за яхния. Гъбите и лукът се нарязват и се задушават в мазнината. След това се добавят картофите и се сипва и вода. Когато картофите са почти готови се слагат доматеното пюре, чесънът, солта и черен пипер на вкус.

При сервирането се поръсва с пресен магданоз.

Може да се яде и риба

Пълнена пъстърва 

Продукти за една порция: една средно голяма пъстърва, 100 г бекон, 100 г лук кромид, 1/2 връзка пресен риган, брашно, олио, сол, черен пипер.

Приготвяне: Пъстървата се почиства и подсушава. Овкусява се със сол, черен пипер и се пълни с половината бекон, нарязан на лентички, изчистения и нарязан на филийки лук и свеж риган. Завива се с останалата част от бекона и се овалва в брашно. Пържи се в сгорещена мазнина до готовност.
Препоръчваме да се гарнира със задушени картофи или зеленчуци.

Риба с грах 

Продукти: 800 г риба, 250 г грах, 1 стрък целина, 1 морков, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. къри, 1 кубче рибен бульон, 1люта чушка, 50 г олио, 1 ч. лъж. сол, 1 връзка магданоз, 200 г сварени картофи, 50 г доматена паста.

Начин на приготвяне: Измийте, изчистете и нарежете картофите, целината, моркова и лука, и леко ги запържете. Задушете граха за десетина минути.
В купа разбъркайте олиото, чесъна и лютата чушка. Размачкайте добре, за да се получи каша (отстранете люспата на чушката). Прибавете картофите, граха, целината, моркова и лука. Разбъркайте леко.
Сварете рибата в бульона и я изчистете от кожата й. Нарежете я на парчета, оваляйте в брашното, предварително разбъркано с кърито. След това изсипете зеленчуковата смес, добавете доматената паста и разбъркайте леко. Поставете във фурната за няколко минути.
Сервирайте топла, поръсена със ситно нарязан магданоз.

Не може без десерт

Лесен кекс с ябълки 

Продукти: 2 ч. чаши брашно, 40 мл олио, 2 ч. чаши настъргани ябълки, 1 ч. чаша кафява захар, 4яйца, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 ч. лъж. сода.

Приготвяне: Първо разбийте яйцата със захарта и олиото. (Може да направите това на ръка с вилица, или тел, а може да ги разбиете и с кухненски робот или миксер, за да стане по-бързо). Последователно добавете брашното (което е добре да пресеете предварително), ванилията, бакпулвера и содата, като бъркате непрекъснато, накрая и настърганите ябълки. Отново разбъркайте.

Изсипете сместа за кекса във формата за печене, която предварително сте намазали с олио. (В противен случай, след като се изпече кексът няма да може да се отдели цял от формата, в която е изпечен и ще остане по нея. Намажете добре цялата формата, като използваме много малко мазнина. Всички тези указания обаче са излишни, ако ползваме силиконова форма, защото по нея кексът не залепва, дори и да не е намазана).

След като изсипете сместа във формата, печете кексa в предварително загрята на 200 градуса фурна, до готовност (около 40 минути) - той трябва да придобие златист цвят, но за да сте сигурни, че е готов проверете (без да го вадите от фурната) с клечка за зъби.

Изчакайте да изстине и чак тогава обърнете формата. По желание, преди сервиране може да поръсите кекса с пудра захар.

Грис халва с мляко 

Продукти: 1 кафеена чашка пудра захар, 5 г канела, 1 каф. чашка счукани орехи, 2 чаена чаша захар, 50 г масло, 1 литър прясно мляко, 2 каф. ч. олио, 2 ч. ч. грис.

Приготвяне: Запържете грисът в олиото до леко златист цвят. Прибавете маслото, залейте с предварително свареното със захарта мляко, ароматизирано с канелата (вързана в тензух), и отстранете от огъня. Прибавете счуканите орехи и задушете за около 20 минути, в захлупен съд или във фурна, при ниска температура. Оформете по желание или нарежете на парчета.

Преди поднасяне поръсете грис халвата с пудра захар и канела.