В почвения субстрат, в който се засяват семената и се отглеждат разсадите, се влагат разнообразни съставки: почва, торф, речен пясък, компост, перлит, пресят оборски тор, минерални торове.

2 от най-използваните „рецепти“:

  • Субстрат от предварително обеззаразена и пресята глинесто-песъчлива почва, торф, едър речен пясък с големина на частиците около 3 мм. Съотношението между трите съставки трябва да бъде около 2:1:1.
  • Равни обеми градинска почва с лек механичен състав и добре разложен оборски тор. Сместа може да се обогати с хранителни елементи, като на всеки 1 куб. м се добавя по 1-1.5 кг обикновен суперфосфат, и по 500 г калиев сулфат и амониева селитра.

Тези две рецепти може да наречем класически. В съвременното любителско градинарство обаче съставките могат да се много повече. А за любителите, които нямат време, има готови торопочвени смеси. Те са много удобни за използване, освен това са фабрично обеззаразени срещу вредители, а също и плевелни семена.

За да знаете:

  • Изследвания, проведени в Института по почвознание, показват, че най-подходяща за подхранване на младите доматени растения се е оказала норма от 300 мг азот/кг почва, 400 мг фосфор/кг почва и 450 мг калий за килограм почва.
  • Фосфорното хранене е от първостепенно значение във фазата на поникване и първите етапи от развитието на младите доматени растения. Затова химическият елемент не бива да се пренебрегва.
  • Реакцията на сместа също е важна. Например: ако рН е под 6.5, за всяка единица – докато рН стигне 6.5, се прибавя по 1 кг хидротизирана вар на всеки кубически метър. Варта се прибавя за неутрализиране на реакцията.