Най-нетърпеливите градинари, предимно тези от топлите райони на страната, но също и любителите, които разполагат с парници и оранжерии, вече се готвят да сеят разсадите. Безспорно това е много отговорна дейност, при която трябва да се вложат много знания и умения.

Засяването на семената и грижата за младите растения не е никак лека задача. Разбира се, начинаещите градинари не бива да се плашат. Просто ще им трябва малко повече опит. Но и на практика често се случва „късметът на начинаещите“.

За да се отгледа добър разсад, важните условия са няколко:

  • качествени семена;
  • обеззаразена торопочвена смес;
  • удобни съдове;
  • подходящи условия за развитие на растенията.

Семена

Без съмнение семената са първата стъпка за успешното разсадопроизводство. Затова задължително изберете качествени семена. Само да напомним, че някои от семенарските къщи произвеждат зеленчукови семена за любителски цели, които обаче са с много високи характеристики – доближават се до тези за професионално производство. Така че пробвайте да отгледате такива сортове или хибриди. Според специалистите те се отглеждат много по-лесно, тъй като имат различни устойчивости, включително и на някои опасни болести.

Градинарите, които използват семена, добити от предходната реколта, задължително трябва да ги обеззаразят. Един от най-лесните методи в домашни условия е това да стане с помощта на перхидрол, който се продава в аптеките.

За целта семената от доматите се обеззаразяват с разтвор от 1 част перхидрол - 30% (кислородна вода) и 9 части вода.

Как става:

  • Разтворът се приготвя в подходящ съд. Семената се изсипват, може и да се поставят в торбичка от тензух или марля.
  • Семената престояват около 25 минути.
  • След изваждането им се измиват под струя течаща вода. Ако семената не са в торбичка, те се изсипват заедно с разтвора в домакинска цедка и се поставят под водата.
  • Семената се просушават, като се разстилат на салфетка или парче плат.

Така обработените семена може да се сеят веднага. Ако не – прибират се в хартиено пликче.

Засяване

Семената се засяват в предварително подготвени съдове – малки саксийки, разсадни табли, може и в съндъчета - в тях се прави т. нар. гъст разсад, в който е насипан почвен субстрат. Препоръчително е той да е обеззаразен. Ако се използва готов – няма нужда. Семената се поставят върху почвата и леко се натискат, за да се покрият с нея.

Почвената повърхност леко се оросява, като е най-добре да се използва пръскалка.

Подходящи условия

  • След засяването съдовете се поставят в топло помещение. Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо е покълването на семената и поникването.

В първите етапи, по-точно до поникването на растенията, не е необходима светлина.

  • С показването на младите поници над почвената повърхност съдовете трябва да се поставят на светло място. В този момент светлината става изключително важен фактор за правилното нарастване на младите растения. Когато съдовете са повече, за да се осигури равномерно осветяване, трябва да се сменят местата им.
  • С нарастването на разсадите топлината постепенно трябва да се ограничава. Когато е много топло, растенията се развиват прекалено бързо, а това не е желателно, освен ако не е търсено.
  • Поливането през целия разсаден период трябва да се извършва много внимателно. И прекалената влага, и прекаленото засушаване на субстрата са вредни. В първия случай младите растения може да загният, а във втория – да изсъхнат.
  • Подхранването също се извършва внимателно. Препоръчително е да се използват торове, които са специално за разсади. Прилагат се според указанията, написани на етикета на продукта.

Важно! Разсадите, отглеждани в торопочвен субстрат, в който има добавени минерални торове, трябва да се подхранват по-малко. При някои фабрични смеси дари се препоръчва младите растения да не се торят, тъй като в състава им има добавени достатъчни хранителни вещества за ранните фази от развитието им.

Пикиране

Любителите, които са засели семената в сандъчета например, трябва да пикират растенията. Обикновено растенията са готови около месец след сеитбата.

Пикирането се извършва във фаза 2-ри същински лист или т. нар. кръстосване Най-удобно е презасаждането да стане в саксии – може да се използват и пласмасови, и хартиени, които след това направо се засаждат, тъй като са биоразградими. Разбира се, пикирането може да се извърши и в парниковите лехи, когато семената са сети там и отглеждането на растенията продължава в култивационното съоръжение.

До прихващането на пикирания разсад се дават препоръки температурата на въздуха да е около 22 градуса, а влажността на субстрата – 80% от ППВ.

Закаляване

Около две седмици преди засаждането на постоянно място е важно растенията да се закалят. За целта нощната температура се понижава на около 10 градуса, а дневната на 16-18 градуса. Почвената и въздушна влажност също се понижават. Не бива да се допуска обаче силно засушаване на почвения субстрат.

Защита от болести

За да се отгледат здрави растения, е препоръчително разсадите редовно да се преглеждат за вредители. Възможно е развитие на болести - мана и алтернария. При нужда растенията трябва да се третират. Може да се използва 0.5%-ов бордолезов разтвор или друг разрешен фунгицид.

Непосредствено преди разсаждането растенията се третират отново профилактично срещу сечене. Струята при поливане се насочва към основата на стъблото.

Внимание! Попитайте за подходящи препарати в агроаптеката.

..