Вкусен начин да се сгреете

През зимата, когато навън е мрачно, мъгливо и студено, ни се иска да се сгреем с нещо вкусно и топло. Най-добрият начин да получите всичко наведнъж е да си приготвите супа. Освен това след бурните новогодишни празници това ястие е особено актуално.

Удоволствие с пушени ребра 

Какво ни трябва, за да приготвим вкусна и засищаща зимна супа? На първо място, това са бобовите култури. Те са изключително богати на протеини, желязо, витамини В и Е, а всички знаем, че през зимата тези елементи не ни достигат и това е причината да се чувстваме уморени и летаргични. Много сполучлив вариант е грахова супа с пушено месо. Вземете един килограм пушени свински ребра и ги варете в продължение на 30-40 минути. Изчакайте да изстинат и обезкостете. Почистете хубаво месото и го нарежете на малки парченца. Върнете го в бульона, където се е варило, заедно с измития грах (около 250 г). Варете още около половин час. Междувременно в тиган задушете глава почистен и нарязан на кубчета лук и ситно нарязан морков. В друг тиган запържваме 300 г бекон или гърди без олио. Прехвърлете бекона или гърдите в тенджерата с бульона и подправете със сол и черен пипер. Добавете морковите с лука и добавете 700 г нарязани на кубчета картофи. Гответе граховата супа до готовност на картофите. Махнете тенджерата от огъня и покрийте с капак, за да поеме от ароматите.

Боб и колбас – класика 

Боб чорбата е идеален начин да се стоплите през студените зимни дни. Днес ще ви предложим малко необичайна рецепта за приготвянето на вкусната супа, уверяваме ви че става много засищаща.

И така, за начало нарежете на ситно два големи моркова, няколко средно големи глави лук, 2-3 стръка целина и няколко скилидки чесън на вкус. Смесете зеленчуците и ги запържете до златистокафяво, добавете нарязания на кубчета колбас (около 300 г) и продължете да пържите още 5-7 минути. След това налейте в тигана 500 мл предварително приготвен пилешки бульон, 1 суп. лъж. сухо бяло вино и оставете супата да заври. Добавете 800 г бял боб от консерва и половин кочан ситно накълцано зеле. Варете супата още 25-30 минути, накрая овкусете със сол и подправки.

Преди сервиране можете да поръсите супата с пресен копър.

Харчо от Кавказ 

Какво, освен варива да сложите във вашата зимна супа? Разбира се, месо. Животинските протеини трябва да присъстват в менюто, тъй като през студения сезон тялото изразходва много повече енергия, за да поддържа телесната температура, отколкото през лятото. Ето защо кавказката супа харчо е точно това, от което се нуждаете. Може да ви се стори малко странна и с несъвместими продукти, но защо пък да не експериментирате и да опитате нови вкусове.

Първо, пригответе бульона. Изберете около 600 г телешки джолан с кост с месо и около 500 г агнешко месо без кост, прехвърлете ги в тенджера и залейте със студена вода. Изчакайте да заври, като непрекъснато отстранявате пяната. В бульона сложете цяла глава лук, дафинов лист, зърна черен пипер и сол. Варете, докато месото омекне. Извадете го от тенджерата, заедно с лука. В бульона изсипете няколко нарязани на ситно глави лук и 1 суп. лъж. бял ориз, оставете го да поври известно време. След това последователно прибавете ситно нарязан или смачкан чесън и кориандър на вкус, 50 г орехи, 1 ч. лъж. хмели-сунели*, 100 сос ткемали**, 1 суп. лъж. доматено пюре. Върнете месото, нарязано на парчета, и подправете супата със сух нар. Веднага щом харчо заври, свалете го от огъня, покрийте с капак, увийте го с кърпа и оставете за 30-40 минути.

*Хмели - сунели

Хмели - сунели е традиционна кавказка подправка, особено популярна в грузинската кухня. Това е немного пикантна смес от билки и подправки, без която нито един грузински празник не може. Класическият хмели-сунели има зеленикав цвят, но в действителност към него се добавя аромат и пикантност на вкуса. От грузински името на подправка се превежда като "суха подправка".

Пълният състав на хмели - сунели включва сминдух, босилек, кориандър, исоп, магданоз, лют червен пипер, чубрица, майорана, целина, копър, мента и шафран. Подправката има и съкратена рецепта, където присъстват само шафран, босилек, майорана, копър, кориандър и лют червен пипер.

В класическата форма всички компоненти, с изключение на шафрана и червения пипер, се смесват в равни пропорции. Пиперът се добавя в размер на 1-2% от общата маса на подправките, а шафранът - до 0,1% - изборът зависи от вкусовите предпочитания.
Подправката е подходяща за месо и птици, за супи и зеленчукови ястия, с месни пълнежи и дори с риба.
Освен всичко друго, хмели-сунели в състава има не само ароматни, но и полезни билки, подправката има положителен ефект върху работата на сърцето, кръвоносните съдове и стомашно-чревния тракт.

** Грузински сливов сос Ткемали

Това при грузинците е еквивалент на кетчупа. Ткемали е традиционен сос, с който гарнират печени меса, яхнии, зеленчуци, пържени или печени картофи и какво ли още не.
Приготвя се от сини сливи, чесън, кориандър, копър, естрагон, черен и лют червен пипер, захар, сол, вода и оцет.

Морски дарове в домати 

Рецептите за зимни супи могат да бъдат допълнени с изискана доматена супа. Загрейте в тенджера 100 мл зехтин и в него сипете наситнения лук, няколко скилидки чесън и лют червен пипер. Попарете три големи домата с вряща вода, обелете ги и нарежете на ситно. Когато лукът в тенджерата стане прозрачен, добавете доматите и ги задушете за 5-7 минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус, сложете сух босилек. Получената смес леко се охлажда, прехвърля се в блендер и се пасира до хомогенна маса. Върнете доматеното пюре в тенджерата и добавете 500 мл топла вода, оставете да заври.

Доматените супи могат да се комбинират с различни продукти. Нека вземем морски дарове: скариди, миди и калмари. Когато супата заври, добавете към нея 100 г фиде, а след няколко минути прибавете морските дарове и гответе 5-7 минути. Готовата супа трябва да „почива“ под капак известно време.

Любима гъбена супа 

Гъбите са друг основен продукт, на който трябва да обърнем внимание през зимата. С тяхна помощ приготвянето на здравословна супа няма да е трудно. Сипете половин чаша перлен ечемик в тенджера, вода, така че да го покрие и оставете да се вари. За тази супа са ви необходими 1 кг гъби по ваш вкус. Накиснете ги за 20 минути във вода, след което ги нарежете и прехвърлете в тенджерка. Сипете вода и поставете на котлона да заврат. Намалете котлона и гответе гъбите, докато се сварят, като непрекъснато отстранявате пяната. В тиган се запържват ситно нарязаните моркови и лук. През това време ечемикът вече достатъчно е набъбнал и може да се добави към гъбения бульон. Прибавяме и 4 картофа, нарязани на кубчета и запържените моркови и лук. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус супата и гответе до готовност на картофите и ечемика.