Традиционни (и не само) рецепти

Днес е Никулден! Един от най-хубавите и светли празници през декември. Традицията повелява на празничната трапеза да има вино, ястия приготвени с риба, постни ястия, ядки, сушени плодове, празнична пита.

Една от най-често приготвяните риби е шаранът. Някои дори запазват люспи от рибата и ги носят в портмонето си за късмет. Други предпочитат да сготвят морски дарове, скумрия, пъстърва.

Днес сме подбрали за вас няколко лесни и интересни рецепти, за да уважите деня на Св. Никола, който е патрон на рибарите и моряците и господар на необятната водна шир. Естествено ще започнем със „слугата“ на светеца – шарана.

1. Рибник

Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като „рибник“. А коста от главата на рибата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести и уроки.

Необходими продукти: 1 шаран (около 500 г).

За тестото: 250 г брашно, 1 чаена чаша вода.

За плънката: 2 суп. лъж. олио, 100 г орехи, 3 глави лук, 300 г спанак, 1 суп. лъж. босилек, сол, черен пипер.

Начин на приготвяне: Нарежете на ситно лука и спанака. Счукайте орехите със сол. Задушете тази смес за 3-4 минути в сгорещеното олио, под капак. Напълнете вече почистения шаран с получената плънка и го зашийте с конец. От посочените продукти омесете тесто. Намажете го с олио и го оставете да престои 15 минути. Разточете на тънка кора, в която да увиете шарана. Намажете отгоре с олио и го сложете в намазана с олио тава. Печете в предварително загрята фурна, до готовност. Поднесете със зеленчукова гарнитура.

2. Пълнен шаран 

Необходими продукти: 2-3 кг шаран, 500 г лук (може и праз), 200 г домати + 1 суп. лъж. доматено пюре, 100 г моркови, 120 г кисели краставички, 200 г гъби (стерилизирани или пресни), 2 твърдо сварени яйца, 100 г накълцани орехи, 50-100 мл бяло вино, соев сос, 100 мл олио, 1/3 връзка нарязан на ситно магданоз, сол и черен пипер на вкус, универсална подправка за риба.

Приготвяне: Почистете шарана от вътрешности, хриле и люспи, осолете го хубаво и го оставете да престои за 1-2 часа. По желание после може да го измиете, за да не е прекалено солен.

През това време пригответе плънката. Загрейте по-голямата част от мазнината и в нея запържете за кратко орехите. Добавете накълцаните на ситно лук или праз и щом леко омекне - ситно нарязаните моркови, почистените и ситно нарязани гъби и накрая дребно нарязаните домати.

Щом поомекнат, се добавят подправките. Оставете течността от плънката да се изпари и дръпнете от котлона. Разбъркайте със ситно нарязаните кисели краставички, натрошените яйца и соевия сос. Накрая се прибавя и прясно нарязаният магданоз.

Напълнете шарана с приготвената плънка и го зашийте. Сложете го в намазнена тава, върху кръгчета лук, за да не залепне при печенето. Полейте рибата с бялото вино и я намажете леко с мазнина, а ако ви е останала плънка, я разпределете в тавата.

Долейте малко топла вода, покрийте с фолио и сложете тавата в умерена фурна да се пече за 45 минути до 1 час. След това махнете фолиото и запечете до приятен и лек загар.

3. Пържен шаран 

Продукти: 2 средно големи шарана, 1 лимон, 100 смлени орехи, 3-4 клонки магданоз, 3 суп. лъж. брашно, 1 пак. (малко) масло, ¾ чаена чаша прясно мляко, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Залейте изчистената и измита риба с подсоленото мляко и я оставете да престои 30-ина минути. Извадете от млякото и отцедете добре Оваляйте в брашното (по желание можете да използвате царевично брашно, в което сте прибавили мащерка) и я изпържете от двете страни в маслото.
Сложете пържения шаран в чиния, поръсете със смлените орехи и малко черен пипер и украсете с клонки магданоз и резени лимон.

4. Рибена чорба 

Продукти: глава, опашка и 3-4 котлета от шаран, голяма глава лук, морков, среден картоф, кубче зеленчуков бульон, почти шепа натрошено фиде, люта чушка, 1 обелен и много ситно нарязан домат, сух девисил, прясна мащерка, едър лют червен пипер, лимонов сок, черен пипер, сол, зехтин.

Приготвяне: Нарежете рибата на много едро и я сложете в тенджера да заври. Периодично отстранявайте пяната, която се образува. Прибавете лука, моркова, лютата чушка, картофа и малко сол. Добавете и зехтин.

Оставете да къкри известно време и прибавете и домата. Оставете чорбата на средно силен котлон да къкри, докато всичко се свари. Пет минути преди да свалите от огъня, сложете кубчето бульон, девисила и фидето.

След като изключите котлона, овкусете с черен пипер, лют червен пипер и прясно изцеден лимон.
Поръсете с мащерка.

5. Плакия 

Продукти: шаран (около 1,5 кг), около ½ кг кромид лук, 2-3 моркова, една средно голяма глава чесън, 3 суп. лъж. доматено пюре, 1 равна супена лъжица червен пипер, 6 суп. лъж. (5 за плънката и 1 за намазване на рибата) олио, около половин чаена чаша вода, дафинов лист, черен пипер на зърна, сол на вкус, 2/3 ч. ч. натрошени орехи.

Приготвяне: Шаранът може да е цял или нарязан на порции. Повечето домакини предпочитат да е нарязан предварително, защото по-лесно се сервира, по-лесно се разпределят порциите и най-вече парчетата се овкусяват по-добре, когато са добре покрити от плънката.

Почистете и измийте добре рибата. Нарежете я на шайби, ако предпочитате да е готова на порции. Посолете и я оставете да се отцеди. Докато рибата се изцежда, почистете лука, чесъна и морковите и ги нарежете.

В олиото и половин чаена чаша вода задушете зеленчуците. Прибавете дафиновия лист и зърна черен пипер, за да си пуснат ароматите в плънката. Лукът не трябва да е напълно сготвен. Когато се задуши и леко омекне, прибавете доматеното пюре, червения пипер и шипка сол. Налейте останалата вода.

Накълцайте натрошените орехи и ги прибавете към зеленчуците на котлона. Ако не обичате орехи, може и без тях. Разбъркайте добре и оставете още няколко минути на котлона.

В тавичка наредете плънката и рибата. Независимо дали рибата ще е цяла или на парчета, добре е да е покрита изцяло от плънката, която трябва да е по-течна. Отгоре поръсете с малко олио.

Печете в загрята на 200 градуса фурна до готовност на рибата.