Правилното съхранение на дървата за огрев е гаранция за запазване на качеството на трупите. Така че забравете за складирането близо до къщата или хамбара. Направете дърварник! Можете да изберете как и от какво да го направите. Важен е и дизайнът - удобен, ергономичен и стилен.

Първо, нека разберем какво е дърварник. Това е отделна "къща" за съхранение на дърва за огрев - може да бъде импровизиран стелаж или отворен мини-навес.

Предимствата

  • Свободна циркулация на въздуха (поради което дървата за огрев не се навлажняват).
  • Възможност за организиране на съхранение.
  • Отлично допълнение към декорацията на двора.
  • Достъп до сухи и готови дърва за огрев.

Ако нямате такава постройка дървените трупи ще трябва да се съхраняват в плевня или дори на открито.

В резултат на това те могат да се овлажнят и покрият с мухъл и гъбички. Покриването с филм няма да ви спаси от тези неудобства - влагата все пак ще проникне. Добре е да обмислите придобиването или създаването на дърварник.

Изискванията

  • Дърварникът е елемент от дизайна на градината и къщата, така че трябва да се впише и в цялостната концепция.
  • За да имате свободен достъп до дървата за огрев, трябва да направите сградата достатъчно просторна с място за движение вътре.
  • Конструкцията не трябва да се затваря от всички страни, в противен случай трупите ще станат влажни.
  • Ако е възможно, по-добре е да сложите постройката на хълм, за да избегнете наводнения след обилни валежи.
  • Покривът на навеса за дърва за огрев трябва да е наклонен, така че влагата след дъжд да тече свободно, без да пада върху трупите.
  • Идеалният случай е, ако в бараката за дърва има здрав дървен под с опора, леко повдигната над земята.

СЪВЕТ! За да имате дърва за огрев под ръка, не трябва да претрупвате пространството в близост до конструкцията.

Местоположението

Ефективността и целесъобразността на използването на конструкцията зависи от местоположението.

Типични грешки:

  • Поставяне далеч от камината, зоната за барбекю или мястото, където планирате да използвате дървата за огрев;
  • В ниското или влажна зона;
  • В твърде тясно пространство.

По-добре е да поставите дърварника далеч от главните градински пътеки. В противен случай съществува риск от случайно увреждане на настилката при движение (особено с кола).

Изберете доста просторно, сухо и проветриво помещение. Например, на открито място в близост до озеленената зона за барбекю. Можете също да построите навес за дърва за огрев близо до оградата. Тази опция обаче е подходяща само, ако има солидна ограда.

СЪВЕТ! Ако са необходими трупи за запалване на камина, можете да направите компактен дърварник в къщата. Или закупете огнище с вградено отделение за съхранение на дърва за огрев.

Видове дърварници

Постройките се класифицират според техния външен вид, размер, сложност на изпълнение.

  • Свободно стоящи навеси за дърва за огрев с едноскатен или двускатен покрив. Това са солидни конструкции с една или повече секции за поставяне на трупи. Във втория случай отделенията са отделени едно от друго с дървени стени-прегради.
  • Прилежащи сгради към къщата. Задължителните конструктивни елементи са покрив и под. В опростените версии на такива сгради стените може да не съществуват. И понякога тяхната роля се изпълнява от опорите, върху които лежи покривът.
  • Сенници за дърва за огрев. Носещи и покривни конструкции. Конструкциите нямат стени, поради което такива навеси за дърва се считат за не много надеждни по отношение на защитата на трупите от валежи. Такива дизайни обаче ще бъдат добър временен вариант.
  • Преносими дърва за огрев. Миниатюрни дизайни за съхранение на малки партиди дърва за огрев в къщата или директно в банята, печката или барбекюто.
  • Ако постоянно използвате дърва за огрев, по-добре е да изградите свободностояща конструкция. Тя печели по отношение на естетиката, съхранява повече трупи, предпазва по-надеждно от влага. Тази опция обаче не е подходяща, ако площта е малка. В този случай удължената конструкция ще помогне.

Размерите

Размерите на навеса за дърва за огрев зависят от броя на трупите, които ще се съхраняват там. Например, просторните конструкции най-често имат параметри от 1,8 x 3,7 м или 2 x 4 м. Конструкциите с такава подова площ ще поберат 6-10 кубически метра дърва за огрев, в зависимост от точните стойности.

Приблизителната височина на стелажите е 2 м.

Предните опори на свободно стоящи конструкции най-често се правят малко по-високи. Например 2,45 м. Задните в този случай ще бъдат с дължина 2,2-2,3 м. Такава разлика е необходима, за да се постави правилно наклонения покрив за отстраняване на влагата.

СЪВЕТ! Когато зареждате дърва за огрев, вземете предвид височината на членовете на семейството, така че дори ниските хора да могат да достигат до тях. Не поставяйте купчина дърва на цялата височина на конструкцията.

Чертеж

Можете да вземете готов чертеж от интернет, ако намерите вариант за желаните размери.

Ако планирате сами да създадете проект за сградата, помислете за размера на мястото. За малко пространство ви е необходим компактен дърварник.

Покажете структурните елементи на чертежа възможно най-точно. Всеки детайл е важен, чак до подовите дъски.

Запишете размерите на всеки елемент на чертежа: опори, дъски за рамка или покрив, метални листове, поликарбонатни части (в зависимост от избраните материали).

Посочете разстоянието между всички елементи на чертежа.

При издигането на конструкция е важно да се движите стриктно според чертежа. Дори и най-малката грешка ще доведе до изкривяване на структурата.

ВАЖНО! Ако планирате да поставите основа за конструкцията, отразете това на диаграмата.

Най-популярните начини за подреждане

  • Успоредно формиране - плътно съединяване на трупите. Дървата за огрев трябва да лежат в редове, притиснати една към друга. За да стане красиво и практично, завъртете трупите леко под ъгъл навътре. Ако го поставите обратното, редовете ще се окажат неравномерни, изкривени.
  • "Клетка" - подреждане на трупи след създаване на опора. За да направите рамка, поставете няколко половини трупи по ръбовете на дърварника с кората нагоре. Поставете друг ред трупи върху тях, само перпендикулярно. В средата между подпорите могат да се полагат дърва за огрев по метода на паралелно формиране. Така ще направите надеждна и стабилна купчина дърва.
  • Подреждане на купол - поставяне на дърва за огрев в кръг. Поставете висок стълб в навеса за дърва за огрев. Около него в кръг поставете първия ред трупи, разположени един до друг. Оставете малък отстъп от полюса. Поставете втория ред дърва за огрев по същия начин. Продължете, докато достигнете височината на стълба. Докато купчината дърва расте, приближавайте дървата за огрев все по-близо до опората.
  • Дървата за огрев могат да се подреждат и в рамки. Палетите често играят тази роля. В този случай е по-добре да проектирате дърварник под формата на стелаж с отделения за рамки. Резултатът е импровизиран дървен шкаф с чекмеджета.