За храна се използват листните дръжки, които са с диетични качества

Още в древни времена ревенът се е използвал за лечебни цели. Едва през XVIII век в Западна Европа той се култивира като зеленчукова култура. За съжаление, растението е почти непознато у нас и се отглежда в много малко градини.

Съществуват около 50 вида ревен, повечето от които растат предимно в Азия.

Приложение

Въпреки че ревенът е зеленчук, той намира най-голямо приложение в сладкарството.

За храна се използват дръжките на листата му, от които се приготвят компоти, желета, пудинги, а също така се влага и в други сладкарски изделия. Ревенът има специфичен кисел и освежаващ вкус, което го прави подходящ за сокове.

Като храна ревенът е с висока диетична стойност. В него се съдържат органични киселини – ябълчна, оксалова и лимонена.

За растението

Ревенът е многогодишен вид. Растението образува големи листа и месести дръжки. Той може да се отглежда в градината до 8 години. Отличава се с висока студоустойчивост, така че без проблем презимува на открито.

Листата на ревена, които се намират в основата на растението, са по-големи от останалите. Те растат на гъсти и силни дръжки в зелен и червен цвят, някои сортове са шарени. Дължината им може да достигне до половин метър и широчина - 3-4 см.

Изисквания

  • Ревенът е непретенциозно растение, но е препоръчително да се засажда на плодородна почва.
  • Мястото може да е както слънчево, така и с частична сянка.
  • Растението изисква напояване, за да образува качествени стъбла.

Отглеждане

Зеленчукът може да се размножава чрез разсад от семена или чрез разделяне на коренището.

  • Сеитбата на семената се извършва през втората половина на март. Растенията се засаждат в края на май, когато са образували 5-6 същински листа. Те се засаждат на по-голямо разстояние. Подходяща схема е 90-100 см между редовете и 80-90 см между растенията в реда.
  • Когато ревенът се размножава чрез коренища, то те се вземат от 4-5-годишни растения. Извършва се през есента или през пролетта. За целта коренището се изважда и се нарязва на около 6-8 части. Всяко ново растение трябва да има поне 2 пъпки. Засажда се на същите разстояние като разсада.

Растителна защита

Болести

Ревенът страда от няколко опасни болести, като едните причиняват гниене по корена, а другите нападат листната петура.

По-голямо значение имат болестите по корена. Гниенето по корена може да се прояви през всички фази от развитието на културата – от разсада и през цялата вегетация.

Мерките срещу болестта са профилактични, като отглеждане на здрав разсад. При нужда обаче могат да се използват подходящи фунгициди.

Други болести, които нападат ревена, са: рамулариоза, алтернариоза и брашнеста мана.

Най-разпространена е рамулариозата. Симптомите на заразата се забелязват върху горната повърхност на листата, където се образуват ярки, червени петна с тъмен налеп от долната страна. Болестта засяга както листата, така и дръжките, които губят качествата си.

Понякога болните растения се заразяват и с алтернария. В този случай е препоръчително заразените листа и дръжки да се изрежат, а растенията да се напръскат с медсъдържащи фунгициди.

Брашнестата мана по ревена се проявява в началото и към края на вегетацията. В тези периоди обикновено има големи амплитуди на дневните и нощни температури. При нужда се използват подходящи продукти за растителна защита.

Неприятели

  • Листните въшки са сред основните неприятели, които вредят по ревена. При храненето си въшките пробиват растителната тъкан и смучат растителен сок. Така те вкарват токсини, които увреждат растежа на културата. Нападнатите растения не нарастват равномерно, деформират се и спират растежа си.

Освен това листните въшки отделят медена роса, върху която се развиват чернилни гъбички, които затрудняват фотосинтезата на растението.

  • Гъсениците на нощенките се хранят с наземните части на ревена. Младите гъсеници първоначално скелетират листата, а после правят отвори по дръжките. Възрастите гъсеници изцяло изгризват листните петури.

Реколта

Беритбата на дръжките започва през втората година от засаждането на растението. Извършва се в периода април – юни. Дръжките трябва да са с дължина 30 см. Листната петура се изрязва.

Защо да го похапваме?

Консумирането на ревен подобрява храносмилането, лекува гастрит, засилва апетита. Освен това подобрява перисталтиката на червата и води до пречистване на организма. Стимулира отделянето на стомашен и жлъчен сок, което ускорява обмяната на веществата.
Зеленчукът се използва и в борбата срещу затлъстяването.

Важно!

Използвайте само младите дръжки на ревена. В по-старите се натрупва оксалова киселина, която е вредна за организма.