Новият сезон добави пикантни вкусове и ярки цветове в кухнята. Канелата и джинджифилът са се превърнали в незаменими съставки за чая ​и сладкишите, а тиквата присъства почти във всяко ястие. Да, есента рядко радва със слънце, но можете да прекарате времето също толкова интересно. Отидете в кухнята и сгответе нещо вкусно. Избрали сме за вас няколко интересни рецепти, които ще ви помогнат да се справите с меланхолията и да изпълните къщата с невероятни аромати.

Топла салата с пилешки дробчета и сливи 

Карантиите съдържат голямо количество лесно усвоимо желязо. За да пригответи днешната салата черният дроб се запържва в растително масло, заедно с лука. В отделен тиган леко задушете сливите със захарта. След това горещите продукти се подреждат върху канапе от зеленчуци, украсяват се с меко сирене и се подправят със смес от растително масло и ябълков оцет.

Продукти: 200 г пилешки дробчета, 30 г зелен лук, 1/2 суп. лъж. растително масло, 50 мл вода, щипка сол, млян черен пипер на вкус, 10 г масло, 3 сини сливи, 1 чаена чаша захар, 100 г салатен микс (пресни зелени салати), 40 г бяло сирене, 1 суп. лъж. ябълков оцет, 1 суп. лъж. масло от тиквени семки, кедрови ядки.

Приготвяне: Изплакнете черния дроб и оставете водата да се отцеди, почистете го от жили и ципи. Лукът се нарязва и се запържва в растително масло, докато омекне. Добавете черния дроб и задушавайте около 7 минути. Сипете вода и оставете да къкри, докато цялата течност се изпари. Подправете със сол и черен пипер.

В друг тиган запържете сливите в маслото, добавете захарта и гответе 1-2 минути при непрекъснато бъркане.

Смесете ябълковия оцет и маслото от тиквени семки (можете да го замените с всяко по ваш вкус). Овкусете салатния микс с дресинга и разбъркайте. Разпределете салатата в чинии и поставете сливи отгоре.

Разпределете пилешкия дроб върху канапето и добавете бялото сирене и кедровите ядки. Салатата е готова!

Супа с тиква 

Богатата супа ще се получи още по-вкусна, ако добавите есенен зеленчук. Основното е да имате търпение, докато телешкото месо се маринова в аджика. Това ще отнеме поне 2 часа. Ако нямате пикантен сос под ръка, подправете месото с любимите си билки и подправки.

Продукти: 300 г телешко месо, 5 суп. лъж. аджика, 100 г варено -пушена наденица, 100 г гърди, 1 кремвирш, 3 кисели краставички, 100 г тиква, 1 глава лук, 3 ч. лъж. доматена паста, маслини без костилки, 1 домат, 2 суп. лъж. растително масло за пържене, 2 суп. лъж. соев сос, 2 л. вода.

Приготвяне: Мариновайте телешкото месо в аджика (пикантен доматен сос с чушки) най-малко 2 часа, за предпочитане е цяла нощ. На сутринта извадете месото и го нарежете на тънки ивици. Лукът се нарязва на полумесеци. В тиган с дебело дъно се налива олио, загрява се добре и в него се запържва лукът. Тиквата се нарязва на малки кубчета и се прибавя към лука. Запържете, докато лукът стане прозрачен, добавете доматеното пюре, разбъркайте и пържете още 5 минути.

Нарежете гърдите на хапки. Киселите краставички се нарязват на кръгчета и, заедно с гърдите, се прибавят към останалите продукти в тенджерата. Пържи се на силен огън 2-3 минути, след което котлонът се намалява и се задушава още 5 минути.

През това време запържете в друг тиган маринованото месо. В предварително загрят тиган с масло се сипва месото и се запържва на силен огън за 3-4 минути при непрекъснато бъркане. Отстранете от огъня и оставете настрана.

Пушеният колбас се нарязва на кръгчета. Прибавете го в тенджерата с останалите продукти, заедно с нарязаните гърди и маслините (без костилки). Добавете и запърженото месо.

Нарежете домата на тънки колелца и също добавете в тенджерата. Сипете 2 супени лъжици соев сос и отново задушете. Налейте 2 литра гореща вода, оставете да поври няколко минути, добавете сол на вкус и подправки. Накрая добавете супена лъжица каперси.

Свалете тенджерата от котлона и оставете супата да престои, за да се смесят всички вкусове. Вашата ароматна супа е готова! Тя ще разведри и най-дъждовния есенен ден!

Френски яйца в чушка 

Френското ястие е получило името си благодарение на формите за печене на порции, подобни на нашите единични гюведжета. Вместо глинените форми можете да използвате многоцветни чушки. Така приготвените яйца са чудесен вариант както за закуска, така и за лека вечеря.

Продукти: по 1 жълта и червена чушки, 4 яйца, 80 г шунка, 4 резена бекон, 20 г кашкавал, 2 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. зехтин, щипка сол и щипка млян черен пипер.

Приготвяне: Освен изброените продукти, можете да добавите месо или колбаси, сирене, гъби или зеленчуци. Бекона и шунката се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина. Отрежете горната част („шапките“) на чушките и почистете от семето и вътрешните прегради, като внимавате да запазите целостта на чашките. В купа смесете 2 цели яйца и 2 белтъка, разбийте с вилица. Останалите два жълтъка оставете настрана. Към разбитата яйчна смес добавете сол, черен пипер, запържената шунка с бекона и настърган кашкавал.

Почистените чушки се поставят в тава за печене. Разпределете готовата плънка и със супена лъжица внимателно поставете целия жълтък отгоре. Затворете чушките с изрязаните капачета. Печете във фурната на 180°C за 10 минути.

При сервиране поставете отгоре по парченце масло и поръсете със ситно нарязани зелени подправки.

Пай със смокини и синьо сирене 
Сиренето Dorblu (със синя плесен) стана невероятно популярно през последните години. То, за разлика от своите събратя, няма много натрапчив вкус: не е толкова солено, има доста мека, почти кремообразна текстура. Вписва се идеално в печива със смокини!

Продукти: За тестото: 1 пък. (5 г) бакпулвер, щипка смлян джинджифил, 180 г заквасена сметана, 20 мл рафинирано растително масло, 2 яйца, щипка сол, 160 г пълнозърнесто брашно.

Допълнително: 3 пресни смокини, 70 г синьо сирене, 1 суп. лъж. мед, 1 ч. лъж. масло.

Приготвяне: В купа смесете яйцата, сметаната, захарта. Разбъркайте с бъркалка, без да разбивате. В отделна купа смесете сухите съставки за тестото: брашно, сол, смлян джинджифил, бакпулвер. Добавете към яйчната смес и разбъркайте внимателно със силиконова шпатула. Не месете тестото дълго време. Застелете форма за печене с хартия и намажете с масло. Внимателно разстелете тестото.

Нарежете смокините и ги наредете произволно върху тестото. Отгоре натрошете синьото сирене и полейте с течен мед. По желание може да поръсите с натрошени ядки. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 40-45 минути.

Кекс с круши и шоколад  

Този сладки може да се приготви със стафиди, сушени кайсии, сини сливи, вместо с бадеми можете да използвате накълцани лешници или орехи, страхотна ще е с кашу, можете да опитате с шамфъстък. А може и без ядки изобщо, просто увеличете количеството брашно с 50 грама!

Продукти: 150 г брашно, 5 круши от компот, 175 г масло, 3 яйца, 100 г натурален черен шоколад, 100 г пудра захар, 50 г накълцани бадеми, 1 ч. лъж. какао на прах, 1/2 ч. лъж. ванилия, 1 ч. лъж. Бакпулвер, 1/4 ч. лъж. морска сол.

Приготвяне: Загрейте фурната на 180°C.
В купата на кухненския робот смесете предварително размекнатото масло и разбийте. Като не спирате на бъркате, добавете едно по едно яйцата, бадемите и част от брашното. Останалото брашно смесете с бакпулвера и солта и го прибавете към тестото, сипете и ванилията и омесете до хомогенна смес.
Крушите се нарязват на парчета с различна големина, а шоколадът се накълцва с нож. Добавете нарязаните круши и шоколада към тестото и разбъркайте всичко. Застелете кексова форма с хартия за печене и изсипете тестото. Загладете.

Печете сладкиша в предварително загрята фурна за 35-40 минути.

Поръсете готовия кекс с какао.