Промени в наредба №5 дават надежда, че ще подобрят условията

На 23 септември европейската общност отбеляза за втора година Европейския ден на биоземеделието. Тогава е есенното равноденствие, когато денят и нощта са еднакво дълги, символ на хармонията между земеделие и околна среда, който идеално подхожда на биологичното производство.

Домакин на празника на родна почва бе биоферма „Хармоника“, недалеч от София, в която участваха пионерите на биоземеделието ни, журналисти и представители на властта. Освен нови и иновативни асортименти, с които надграждат родния и външния пазар, от които биосладолед от боза, на срещата бяха представени и обсъдени още решения пред сектора.

А да напомним, че има и голямата цел през този програмен период – да достигнем 7% на биоплощи в страната. Дано и ги надминем, надяват се стопаните. Как? Идеите идват и от тях, „отдолу-нагоре“. Така например при нередности, проверяващите във Франция отнемат сертификата за даден парцел или животно, които влизат в период на преход, поясни д-р Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“. За разлика от нас, където в подобен случай биха отнели сертификата на цялата ферма - водещ проблем за спада на биоплощите ни до под 2%.

За да приложим френския опит, са нужни промени в наредбата за биологичното производство. В момента агроведомството ги подготвя, за което съобщи Антоан Чакръкчиев, директор на дирекция „Биологично производство“ в МЗм. „Тъй като не знаем кога ще има парламент, сме задействали промени в сегашната наредба, с които да въведем от 1 януари 2023 г. промените, за които сме се договорили с бранша“, уточни той.

Нещо за което биостопаните ръкопляскаха, защото апелират отдавна, бе предвиждането на „био“ в детското и обществено хранене. Това е заложено в Национален план за развитие на биоземеделието за следващите пет години. Отделно в него е предвидено и повече подпомагане за популяризиране на родни и международни изложения.

Браншът допълни и още идеи: вендинг машини с биопродукти; корекции в стратегическия план - фермери в преход трябва да се подпомагат по първи, а биопроизводителите по втори, заимствано от други страни. Тези и още теми и възможности ще бъдат обсъдени подробно на предстоящия Консултативния съвет по биологично земеделие в МЗм на 6-и октомври.

Антоан Чакръкчиев, директор Дирекция „Биологично производство“ до Веселина Ралчева, биопроизводител от Панагюрище
Антоан Чакръкчиев, директор Дирекция „Биологично производство“ до Веселина Ралчева, биопроизводител от Панагюрище