Апетитни, лесни за приготвяне, с дъх на лято,

Времето за пресни зеленчуци е в разгара си! Патладжани, тиквички, късни сортове домати и краставици, моркови и сочни чушки - не можете да ги пpеброите. А колко хубаво ще е през зимата да отворите буркан с домашно приготвени мариновани зеленчуци и да се насладите на вкуса им! Такова лакомство ще бъде от значение както в делничните дни, така и в празниците, ще се хареса и на семейството ви, и на вашите гости. Подбрахме интересни рецепти и ви каним да ги приготвите!

Медени домати 

* 7 невероятни рецепти

Опитвали ли сте медени домати? Пригответе предястие с мед, лимон, лук и пресни зелени подправки - невероятен вкус!

Рецепта 1: С лимон

Приготвянето на домати в марината от мед и лимон е много лесно и просто.

Продукти: 1,5 кг консервни домати, 100 г мед, 2 лимона, 1 връзка пресен кориандър, 1 връзка пресен босилек, 4 скилидки чесън, 1 люта чушка (на вкус), 50 мл слънчогледово масло, сол на вкус

Приготвяне: Препоръчително е да обелите доматите, за да се мариноват по-добре. Доматите няма да се разпаднат, така че можете спокойно да готвите според рецептата. Пикантността може да се регулира по ваш вкус. Пригответе мариновани домати и те ще станат любимата ви салата!

Поставете доматите в купа, залейте с гореща вода и оставете за 2 минути. Отцедете водата и обелете доматите. Прехвърлете зеленчуците в съд с капак, посолете на вкус, оставете да престоят 15-20 минути. Нарежете кориандъра, босилека и лютата чушка, а чесъна прекарайте през преса. В отделна купа изцедете сока от лимоните, добавете меда и растителното масло. Разбъркайте.

Поръсете доматите с нарязаните зелени билки и полейте с лимонено-медена марината. Покрийте плътно с капак и разклатете добре. Поставете в хладилника за една нощ.

Готовите мариновани домати могат да се сервират на масата.

2: Пикантни домати с медена марината

Бързо предястие за любителите на доматите. Можете да го предложите като салата преди основното ястие или да се използва като добавка към варени картофи за тези, които постят. За любителите на пикантното!

Продукти: 700 г домати, 250 г кромид лук, 2 ч. лъж. мед, 3 скилидки чесън, 1,5 ч. лъж. сол,люта чушка, 3 суп. лъж. лимонов сок, 3 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж нарязан босилек.

Приготвяне: Нарежете доматите на кръгчета с дебелина един см. Удобно е да направите това с нож с вълнообразен или назъбен ръб. Нарежете лука на тънки колелца.

За да приготвите тази салата ще ви трябва широк съд. Можете да използвате пластмасова кутия с плътно затварящ се капак. Наредете доматите и лука на слоеве. Чесънът и лютата чушка се нарязват на ситно.

Пригответе марината – смесете всички продукти в купа и разбъркайте, за да се разтвори солта. С приготвената смес залейте доматите и лука. Може да изглежда, че марината не е достатъчна, но не е така, защото доматите също ще пуснат сок. Още един момент - Медът е задължителен! Не го замествайте със захарта, защото няма да получите желания вкус. Затворете съда и разклатете внимателно за 30 секунди. Оставете за няколко часа на стайна температура. Затворете капака, поставете в хладилника и забравете за доматите за два дни.

Страхотно предястие и добавка към картофи и месо!

3: С босилек

Домати с лук, босилек и мед са чудесно предястие, което можете бързо да приготвите за вечеря или на празнична трапеза. Доматите са много вкусни, ароматни, сладки и кисели, трябва да опитате!

Продукти: 3-4 домата, глава лук, скилидка чесън, 1/2 ч. лъж. нарязан босилек, 1 ч. лъж. мед, 2 ч. лъж. лимонов сок, 1/2 ч. лъж. сол, 1,5 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Нарежете доматите на филийки. Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци, накълцайте чесъна. Смесете добре растителното масло с меда, солта и лимоновия сок.

Наредете резените домат в чиния и разпределете отгоре лука и чесъна. Поръсете със сух босилек и полейте с готовия меден дресинг. Сервирайте доматите на масата, поръсени с билки.

4. С чесън

Експресна рецепта за всеки повод и сезон. Вкусните, ароматни, пикантно-сладки домати ще бъдат готови след час, а приготвянето на салатата ще отнеме няколко минути. През лятото бързите мариновани домати с чесън и мед се приготвят най-добре от едроплодни месести плодове, а през зимата за тази рецепта са подходящи малки чери домати.

Що се отнася до оцета, можете да вземете всеки оцет (ябълков, винен и др.). Или да добавите балсамов оцет към маринатата. Медът е по-добре да се използва течен, ако е захаросан, той трябва да се разтопи на водна баня.

Продукти: 4-5 зрели големи домати, 5-6 скилидки чесън, връзка магданоз, голяма връзка копър, 60 мл зехтин, 1,5 суп. лъж. Оцет, 1/2-1 суп. лъж. течен мед, малка люта чушка, сол на вкус.

Приготвяне: В тази рецепта за мариновани домати с чесън и мед повече време ще отнеме приготвянето на марината. Тя съдържа няколко съставки, които трябва да бъдат добре смесени и разбити. Сипете зехтин (или друго растително масло по ваш избор) в купата. Добавете оцет – ябълков, лек винен или гроздов (също лек). Разбийте добре, докато се смесят и се получи емулсия. Прибавете течния мед. Разбийте отново добре, медът трябва да се разтвори, а не да се събира на капчици. На ситно ренде настържете чесъна в маринатата (или го стрийте в хаванче). Нарежете на ситно лютата чушка (половината или една трета - по ваш вкус), не забравяйте да премахнете семките, в противен случай доматите ще бъдат толкова люти, че едва ли някой може да изяде повече от 1-2 резена. Разбийте готовата марината и я оставете настрана.

За маринованите домати вземете каквито искате зелени подправки. Ако обичате босилек, добавете и него, но без магданоз и копър едва ли можете. Нарежете на ситно.

Срежете доматите на половинки и почистете от дръжките. Нарежете на едри филийки, а малките доматчета - на 4-8 парчета.

Прехвърлете зеленчуците в купа и поръсете със ситно нарязаните билки. Ако дозата ви е голяма, наредете на пластове - слой домати, слой зеленчуци. Залейте доматите с марината и разбъркайте леко.

Посолете на вкус Опитайте и ако прецените добавете още смлян черен пипер или щипка смлян лют червен пипер. Завийте купата с доматите в стреч фолио и охладете за час. Малко преди сервиране опитайте и добавете каквото ви трябва (ако вкусът не ви харесва).

След час доматите ще се накиснат в марината и ще са готови. Маринованите домати могат да се съхраняват в хладилника 1-2 дни, но е по-добре да приготвяте по-малко количаство и да сервирате прясно приготвена салата.

5: Резени домати в медена марината

Класическото мариноване има три основни цели: овкусяване, омекотяване на основното ястие и удължаване на срока на годност. В нашия случай искаме да придадем специфичен вкус на доматите.

Продукти: 3 домата, глава лук, 25 г магданоз, 2 суп. лъж. слънчогледово масло, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. мед, 2 суп. лъж. соев сос, 2 ч. лъж. балсамов оцет, 1/2 ч. лъж. горчица, черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Измийте доматите и ги нарежете на филийки, а лукът се нарязва на полумесеци. Смачкайте чесъна с преса, а магданозът нарежете на ситно. В купа налейте соевия сос и добавете горчица.

Добавете мед, оцет, чесън, олио, сол и черен пипер. Разбъркайте старателно. Прехвърлете доматите в купа и отгоре сложете лука. Залейте с марината и поръсете с нарязания магданоз. Разбъркайте внимателно и сложете в хладилника за 2-3 часа, за да се мариноват добре доматите.

След 2-3 часа можете да опитате. Вкусът е много необичаен.

6: Медени домати за зимата

Продукти (за 1-литров буркан): домати, 1 скилидка чесън, копър, дафинов лист (1 голям или 2 средни), карамфил, бахар (+ 3-5 зърна черен пипер.

За марината: 1-2 ч. лъж. оцет, 1,5 л вода, 1,5 суп. лъж. сол, 4 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. мед.

Приготвяне: Измийте старателно доматите. На дъното на буркана сложете чесън, копър, черен пипер, дафинов лист и доматите.

Сипете в бурканите гореща вода и оставете за 5-10 минути. След като изсипете водата, не я изхвърляйте, а я загрейте отново и пак залейте доматите в бурканите. На третия път налейте марината, коята също предварително сте загрели.

Затворете добре бурканите и ги обърнете. Покрийте с кърпа и изчакайте да изстинат напълно, преди да ги приберете на хладно и тъмно място. Най-добре да се съхранява в хладилник или мазе!

7: Мариновани медени домати за зимата

Ароматна заготовка за зимата с приятни медени нотки. Маринованите домати с мед със сигурност ще изненадат близките ви с необичайния си вкус. През зимата тази салата може да се сервира на масата самостоятелно или като гарнитура към топли ястия, да се използва като основа за приготвянето на супи или за различни доматени сосове. Получава се много вкусно и необичайно.

Продукти: 0,5 кг домати, 0,5 л вода, 2 чушки, глава лук, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. мед, 1 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. сол, 2 дафинови листа, 4 зърна черен пипер, 2 зърна карамфил, 10 г копър, 10 г магданоз, 1,5 ч. лъж. оцет.

Приготвяне: Доматите за мариноване трябва да са малки, добре узрели, плътни, с дебела обвивка, така че да не се напукат по време на готвенето. Желателно е да се използва течен мед, но може да ползвате и захаросан, като предварително сте го разтопили на водна баня. Основното е, медът да е качествен.

Измийте доматите под течаща вода, прехвърлете ги в гевгир и оставете водата да се отцеди. Всеки домат се набожда с дървен шиш на мястото, където е закрепена дръжката. Измийте чушките и отстранете дръжката и семената. Нарежете на колелца. По желание чушката може да се пропусне при приготвянето, но тя ще придаде приятен вкус на доматите. Обелете чесъна и го нарежете на едро. Почистете лука от люспите и го нарежете на тънки кръгчета.

На дъното на бурканите слагаме по няколко стръка копър и магданоз, няколко кръгчета лук и чесън. Отгоре се нареждат доматите плътно до гърлото на буркана. Поставете няколко кръгчета от чушката, лук и останалите зелени подправки. Залейте съдържанието на бурканите с гореща вода. Оставете за 15 минути, като покриете бурканите с капаци. Изсипете водата в тенджера, добавете захар, сол, мед. Оставете да заври, сложете дафиновия лист, черен пипер, карамфил. Налейте оцета, когато марината заври, изключете котлона.

Залейте доматите в буркани с горещата марината. Затворете веднага с винтови капачки. Обърнете надолу, покрийте с кърпа и оставете да изстине напълно на стайна температура. Консервата ви е готова.

Лютивката на баба 

Рецептата е за люти чушки-рибки.

Продукти: 3 кг печени обелени червени чушки, 20 бр. люти чушки (да не са много люти) опукани, без да се белят. 500 мл. оцет, 500 г захар, 250 мл. олио, 3 суп. лъж сол, 1/4 кофичка от кисело мляко скилидки чесън.

Приготвяне: Всичко се смила, престоява 24 часа, като от време на време се разбърква. Пълнят се бурканчета и се стерилизират. Ако лютите чушки са много люти да се смелят отделно и да се прибавят на порции, като се пробва.

Мариновани чушки 

Продукти: 10 червени чушки, 5 скилидки чесън, връзка пресен босилек, 100 мл олио, 3 суп. лъж. ябълков оцет 6%, 2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, 5 зърна бахар.

Приготвяне: Изпечете чушките във фурната при температура 200 градуса за около 20 минути.

Приберете ги в найлонов плик, за да се задушат и оставете да изстинат. Обелете пипера и го почистете от сърцевината и семките, запазете отделилия се сок. Нарежете чесъна на филийки, а босилека наситнете.

Пригответе марината: смесете захарта, солта, оцета и растителното масло, добавете отделилия се сок и зърната бахар.

Разрежете чушките по дължина и ги наредете в широк, плитък съд на един слой. Поръсете отгоре щедро с нарязания чесън и наситнения босилек, залейте с марината. Продължете да редувате слоевете докато се напълни съда. Поставете в хладилника за 6 часа.

Разядката е готова.

Хайвер от тиквички с моркови 

Освен тиквички и моркови, можете да прибавите и лук. Ще ви трябват още растително масло, оцет и чесън на скилидки. Добавянето на подправки е на вкус, според вашето желание.

Продукти: 500 г тиквички, 65 г моркови, 100 г лук, 1 суп. лъж. доматено пюре, скилидка чесън, 30 мл растително масло, 1 суп. лъж. оцет 9%, сол и смлян черен пипер на вкус, 1 ч. лъж. захар.

Приготвяне: Нарежете обеления лук на средноголеми произволни парчета. Загрейте растителното масло в тенджера с дебело дъно. Изсипете нарязания лук да се задушава до омекване. През това време смелете обелените тиквички и морковите в месомелачка или чопър. Добре е да използвате млади тиквички, за да няма прекалено много семки. Прехвърлете нарязаните зеленчуци при застъкления лук и оставете да къкри под капак на слаб огън около 30-40 минути. Добавете подправките на вкус, чесъна, смачкан с преса и доматеното пюре. Разбъркайте. Оставете на котлона да къкри още 5-10 минути. Накрая налейте оцета и разбъркайте отново.

Готовата смес пюрирайте с блендер. Разпределете пюрето в бурканчета и съхранявайте на хладно. През зимата можете да го използвате за намазване на хляб.

Чеснова паста за зимата

За да приготвите тази вкуснотия у дома, са необходими само две съставки, а именно чесън и растително масло.

Продукти: 200 г чесън, 50 мл растително масло.

Приготвяне: За да приготвите чесновата паста е добре да изберете големи и здрави глави чесън. С големите скилидки се работи много по-лесно, отколкото с малките.

Преди всичко избраният чесън трябва да бъде внимателно почистен, обелен и разделен на скилидки. След това отделените скилидки чесън се поставят в купата на блендера. Добавете необходимото количество растително масло. За приготвянето на паста е най-добре да използвате зехтин. Ако в момента не разполагате с маслинено олио, можете да използвате и слънчогледово. Разбийте много добре чесъна, заедно с маслото, до получаването на хомогенна маса.

Получената паста се разсипва в чисти и сухи бурканчета. Разтворете плътно и поставете на тъмно и хладно място или в хладилника. Вече не е необходимо да харчите пари за пресен чесън през зимата.

Приготвената по този начин заготовка можете да използвате като подправка за различни вкусни ястия.