10 лесни рецепти

През есента е важно да съобразите храненето си, като следвате мъдрите съвети на природата. А тя през този сезон ни дарява с прекрасни зеленчуци, плодове и гъби, които ще бъдат от полза за тялото. Патладжани, червен лук, ябълки и тикви - какво интересно можете да приготвите с тях?

Обърнете внимание на универсалния кулинарен метод на пълнене, който може да разнообрази ежедневното меню. Заливките могат да бъдат различни. Зеленчуците обикновено се пълнят с мляно месо, пиле, бекон или шунка, както и сирене, зърнени храни, гъби и билки. Плодовете се пълнят с извара или рикота, поръсват се с ядки и се поливат с мед.
Вижте 10 интересни рецепти, които можете лесно да изпълните.

Пълнени чушки с апетитен сос 

Да започнем с класиката. Ще ви кажем как да приготвите пълноценна балансирана вечеря във фурната.

Продукти: 8 чушки, 300 мл пилешки бульон или вода, 500 г кайма, 150 г ориз, 2 лави лук, 2 моркова, 200 г доматено пюре, 200 г сметана, 2 суп. лъж. зехтин, зелени подправки на вкус, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте ориза и го сварете до полуготовност. Прехвърлете го в гевгир. Пригответе чушките. Измийте добре, отрежете горната част заедно със дръжката, почистете от семената. Морковите се настъргват, лукът се нарязва на ситно. Запържете зеленчуците в зехтина до златисто кафяво. Към каймата се добавя оризът и половината от запържените зеленчуци. Разбъркайте. Останалите зеленчуци оставете в тигана, добавете към тях доматеното пюре и гответе на среден огън за 2 минути. Прибавете бульона в тигана, разбъркайте и оставете да заври. Намалете котлона и продължете да готвите соса. Добавете нарязани зелени подправки и сметаната. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и дръпнете от котлона. Сосът е готов.
Почистените чушки се пълят плътно. Наредете ги в голяма тава за печене. Полейте със соса. Печете 40 минути в предварително загрята фурна на 180°C. Сервирайте горещи!

Картофи със сирене и бекон 
Ароматно сочно ястие, което ще се хареса както на възрастни, така и на деца. Картофите с бекон и сирене е най-добре да се сервират топли и да се консумират веднага - на следващия ден няма да са толкова вкусни. Вземете големи грудки.

Продукти: 8 картофа, 200 г бекон, 150 г твърдо сирене, 250 г сметана, 2 скилидки чесън, 1/4 ч. лъж. подправка за картофи, зелени подправки, сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Приготвяне: Измийте добре картофите и ги подсушете. Увийте всяка грудка във фолио и поставете в тава. Печете на 200°C за 30 минути. Проверете готовността с нож. Беконът се нарязва на продълговати ивици и се запържва в тиган. Нарежете го на ситно. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Прекарайте чесъна през преса.

Извадете сварените картофи от фурната и охладете леко. Издълбайте средата с лъжица. Трябва да получите картофени "лодки". Намачкайте картофената каша на пюре, добавете сметаната, подправките, бекон и чесън. Напълнете ладиите с плънката. Отгоре поръсете кашкавал. Печете във фурната за 10 минути на 200°C.

Сервирайте ястието на масата, поръсено с любимите подправки.

Патладжан с пилешко филе и кашкавал 

Красивите ладии могат да се сервират като самостоятелно ястие. Ястието ще се хареса и от тези, които се придържат към здравословното хранене.

Продукти: 2 патладжана, 400 г пилешко филе, глава лук, 1 домат, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте патладжана и го разрежете по дължина на 2 части. Поръсете със зехтин и изпратете да се пече в предварително загрята до 200 ° C фурна за 20 минути. Извадете, охладете и отстранете пулпата, намачкайте го с вилица. Нарежете пилешкото филе и домата на кубчета. Лукът се нарязва наситно и се запържва в зехтина до златисто. Добавете пилешкото филе и продължете да готвите. Смесете лука и пилето с нарязания домат и патладжана, добавете подправки на вкус. С получената плънка напълнете ладиите. Отгоре поръсете обилно с кашкавал. Печете във фурната за 15 минути. Готов!

Тиква с нахут и киноа 

Трудно е да си представите ястие, по-красиво от пълнена тиква, особено ако украсите масата с есенен декор.

Продукти: 1 кг тиква Хокайдо, 300 г гъби, 2 чушки, 100 г нахут, 80 г киноа, 80 мл пилешки бульон, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нахутът се накисва предварително във вода и се оставя за една нощ, след което се вари според указанията на опаковката. Киноата също трябва да се свари. Всичко се овкусява с подправките.
Измийте тиквата, внимателно отрежете горната част и издълбайте семките с лъжица. С помощта на нож се изрязва месестата част от стените с дебелина 1-2 см. Отвътре тиквата може леко да се посоли и поръси с черен пипер.

Гъбите и чушката се нарязват на ситно и се запържват в зехтина, заедно с наситнения чесън. Подправя се със сол и черен пипер. Смесете всички съставки за плънката в голяма купа. Напълнете тиквата с приготвената плънка и покрийте с предварително изрязаното „капаче“. Печете в предварително загрята до 180оС фурна за 40 минути.

Домати с яйца 

Сервирайте това цветно ястие за закуска или на вечеря. Изберете по-голям зеленчук, така че яйцето да се поберев него.

Продукти: 4 домата, 4 яйца, 100 г сирене, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, зелен лук - за сервиране.

Приготвяне: Измийте и подсушете доматите. Отрежете горната част и издълбайте. Смесете част от пулпата със сиренето и разпределете на дъното на доматите. Във всеки домат чукнете по едно яйце и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Ястието се пече в предварително загрята фурна на 180°C за 15 минути. Сервирайте гарнирани със зелен лук и ръжен хляб.

Червен лук с гъби и пуешко 

Сигурно ще се изненадате, но можем да пълним лука! Ще се получи много вкусно.

Продукти: 6 глави червен лук, 200 г гъби, 200 г пуешка кайма, 200 мл сметана, 150 г кашкавал, мащерка, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, зелени подправки.

Приготвяне: Обелете лука, отрежете върховете с остър нож и изрежете сърцевината. Трябва да имате стени с дебелина около 1 см. Гъбите се нарязват на ситно и се запържват в зехтина, докато се изпари течността. Добавете каймата и оставете да къкри до готовност. Налейте сметаната и добавете подправки на вкус. Ако сместа е твърде течна, добавете малко брашно и разбъркайте. Прибавете мащерка.

Напълнете лука с плънката и отгоре поръсете с настърган кашкавал. Завийте във фолио и печете 20 минути на 200°C. Сервирайте горещ лук, гарниран с билки.

Рулца от тиквички със скариди и спанак 

Деликатно ястие от пълнени тиквички с доматен сос, може да се сервира с всякакви гарнитури или крутони.

Продукти: 2 тиквички, 250 г скариди, 50 г спанак, 200 г рикота, 500 г домати, 1 суп. лъж. Зехтин, 1/2 глава лук, 1/2 ч. лъж. захар, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, пресен босилек - за гарнитура.

Приготвяне: Пригответе доматения сос. Бланширайте доматите и ги нарежете на кубчета. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтин до златисто. Добавете доматите и оставете да къкри около 10 минути. Добавете сол, захар и черен пипер. Охладете доматената маса и след това разбийте с блендер.

Измийте тиквичките и нарежете на тънки дълги филийки с белачка за зеленчуци. Спанакът се нарязва на ситно и се смесва с рикотата. Също така за пълнежа ще ви трябват вече обелени скариди. С помощта на 2-3 резена тиквички навийте руло, като вътре добавите спаначена рикота и плънка от скариди, оформете всички рулца.

На дъното на съда за печене сипете доматения сос, а отгоре наредете рулцата от тиквички. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 15 минути. Сервирайте гарнирани с пресен босилек.

Гъби със сирене и билки 

За тази рецепта ще ви трябват големи гъби, тъй като при печене всички гъби, губейки влага, намаляват размера си.

Продукти: 10 гъби, 250 г сирене, връзка магданоз, връзка копър, връзка босилек, подправки на вкус.

Приготвяне: Измийте гъбите и внимателно отстранете пънчетата. Разпределете сиренето във всяка гъба и поръсете с нарязани билки отгоре. Печете около 20 минути на 180°C. Ястието може да се сервира с печени картофи.

Ябълки с извара и череши 

Пълнените ябълки са десерт за тези, които ценят здравословните сладкиши. Ако желаете, вместо захар можете да добавите мед, но е по-добре да направите това след изпичане. Може да използвате замразени череши.

Продукти: 5 ябълки, 250 г извара, 120 г череши без костилки, 2 суп. лъж. захар, пудра захар за украса.

Приготвяне: Измийте добре ябълките, отрежете горната част и внимателно издълбайте вътрешността. На дъното на всяка ябълка сложете извара, а отгоре – череши. Поръсете със захар и покрийте с капачето.
Печете в предварително загрята до 180°C фурна за 15 минути.

Сервирайте топло. Отгоре може да поръсите с пудра захар, а до него да сложите топка сладолед.

Круши с рикота и орехи 

За тази рецепта предлагаме да изпечете крушите отделно и след това да ги напълните с рикота, орехи и мед.

Продукти: 2 круши, 150 г рикота, шепа орехи, 2 суп. лъж. мед.

Приготвяне: Измийте крушите и ги разрежете по дължина на 2 части. Изпратете във фурна, предварително загрята до 180°C. Гответе 15 минути. Върху горещите половинки круши се поставя студената рикота, поръсват се с орехи и се заливат с мед.
Сервирайте веднага с билков чай.