Когато решите да си направите хубава безалкохолна гроздова напитка, имайте предвид няколко неща. Захарното съдържание на сортовете, които предимно се отглеждат у нас е сравнително високо, а за производството на гроздов сок трябва да се изберат такива, които притежават повече киселини.
В тази връзка за сок най-подходящи са:
- От мискетовите сортове - Хамбургски мискет, Тамянка и Червен мискет, смесени с Гъмза, Мавруд, Саперави, Димят, Юни блан, Ркацители, Алиготе.
Ако имате Памид, да се съобразите с това, че той е с по-малко киселини, затова трябва винаги да се смеси с други сортове, които имат повече киселини, например Ркацители, Ризлинг, Алиготе, Мавруд.
- Червени гроздови сокове се получават чрез смесването на грозде от багрилните сортове Аликант буше, Гранд ноар, Аликант терас 20 с грозде от Гъмза, Мавруд или други такива сортове.
И през август не се бойте да
прекършите буйни леторасли
Летораслите от плодните пръчки, които достигат най-горния тел и "буйстват" може да се прекършат и сега.
Но внимание, летораслите, които са се развили от чепчетата, не трябва да се прекършват, а само да се извият и привържат към тела.
Почистете росните корени!
Това е важно мероприятие при младите лозички и трябва да се проведе още в началото на месеца, ако не е извършено в края на миналия.
При първите беритби, внимавайте...
Дойде времето на първите беритби на грозде. За да имате хубав и здрав плод, не късайте чепките, ако денят е влажен, защото макар и обрано, гроздето може да се разболее от опасното сиво гниене.
Най-ранните сортове лози - Супер ран Болгар, Плевен, Мискет русенски, Мискет плевенски, Кардинал, Русалка в началото на август вече са достигнали физиологичната си зрелост.
Да се обират само в сухо време, а гроздето да се съхранява в помещения с температура от 5 до 8 градуса.
Коментари