Неочаквани гости, неделен пикник или спонтанен пристъп на глад са страхотни извинения да си приготвите нещо вкусно. В такива ситуации обаче няма нито време, нито желание дълго да мислите за „завъртяна“ рецепта. Бързата и проста закуска е идеалното решение в случая. Тя не изисква специални кулинарни умения, но въпреки това ще изглежда ефектно на масата. И ако приготвите няколко варианта наведнъж, основното ястие може да не е необходимо.

1. Фондю със сирене в хляб 

Хрупкава питка с апетитен пълнеж ще съблазни и най-капризния гурме-познавач. Можете да изберете всякакъв по вид и форма хляб, основното е, сиренето да се помества спокойно във вътрешността. Най-подходящи са кръглите хлябове. Много по-сложен е въпросът с избора на сирене. Най-подходящо е с бяла плесен. По правило то се произвежда на малки питки, като сърцевината е полутечна. Тя ще стане основа за фондюто.

Продукти: 1 кръгъл хляб, 1 питка сирене с бяла плесен, 1-2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. зехтин, сол и подправки на вкус

Приготвяне: С нож в хляба очертайте размерите на питката сирене и издълбайте сърцевината, без да стигате до дъното. Трябва да се получи хлебна купичка. Чесънът се нарязва на ситно и се смесва със зехтина. Подправете със сол и билки по желание. Смес от провансалски билки или малко розмарин са идеални за случая. С получената ароматна смес намажете хляба. Издълбаната среда също може да се нареже на кубчета и да се запържи в пикантното масло. Отрежете горната част на сиренето почти до края, но без да отстранявате горната част. Пиставете сиренето в питката и наредете парчетата от запържената среда около нея. Сложете във фурната за 12-15 минути на 180°C.

Когато е готово, внимателно отстранете горната част на сиренето и сервирайте.

2. Ароматни хачапури 

Още преди да са изстинали, ароматните банички изчезват сред гладните гости. Като основна съставка можете да изберете всяко твърдо или полутвърдо сирене, а още по-добре ако съчетаете няколко вида наведнъж. Зелените подправки не трябва да се поставят директно в тестото. Най-добре е да ги прибавите към вече готовото ястие.

Продукти: 200 г кашкавал, 200 г сметана, 2 яйца, 1/2 ч. лъж. сода, 1/2 ч. лъж. сол, 5 суп. лъж. брашно, 3 стръка зелен лук.

Приготвяне: Настържете твърдото сирене, добавете сметаната, яйцата и зеления лук. Омесете хомогенна маса. Добавете брашното, солта и содата.

Разбъркайте отново добре. В тигана сипете малко растително масло, ако желаете, добавете парче краве масло за златиста коричка. Изчакайте маслото да загрее. С помощта на лъжица сипете от тестото в тавата и оформете равномерно питките. Печете около 5 минути от всяка страна.

3. Мини шишчета 

Миниатюрните хапки на шишчета могат с право да се нарекат универсални помощници. Лесно е да ги направите от почти всяка храна, намираща се в хладилника. Освен това те са по-популярни от чинията с филета или екзотични сирена.

По принцип всичко, което е необходимо, за да ги приготвите, са няколко съставки с правилния размер. Разбира се, можете да обърнете специално внимание и на сервирането. Лесно е да приготвите шишчета с:

  • моцарела и чери домати;
  • кашкавал, резен шунка и филия хляб;
  • маслини и сирене;
  • сини сливи и бекон;
  • скариди, крема сирене и краставица;
  • сирене и грозде;
  • топчета майонеза от настъргани яйца, сирене и рачешки пръчици;
  • сирене, краставица и черен пипер;
  • херинга, лук и черен хляб;
  • салам, домат и хляб.

4. Тортила конуси 

Оказва се, че от мексиканските тортили могат да се направят различни ядливи форми. Фунийките от тортила по нищо не отстъпват на тарталетите или солените кошнички. Напротив, те имат своите предимства. Благодарение на конусовидната форма, плънката не изпада. Можете да ги напълните с любимата си салата, резени сирене и шунка, парчета пилешко месо и билки, зеленчуци със сос - с други думи всичко, което сърцето ви пожелае. Фунийките обаче не издържат дълго. С времето ще се напоят с течности от плънката и ще омекнат. Така че първо почерпете гостите си с това предястие.

Продукти: 1 пак. тортила.

Приготвяне: Вземете тортилите и ги разрежете всяка наполовина. Завийте половинките във формата на конус и внимателно закрепете краищата с клечка за зъби. Фунийките не трябва да се разгъват. Изсушете във фурната за 15 минути на 180°C. Внимателно извадете клечките за зъби и напълнете фунийките с плънка по желание. Сервирайте.

5. Зеленчуков микс 

Ако гостите ви следят за фигурата си, няма да се разминете без зеленчуци. Все пак винаги е приятно да хрускате прясна краставица или чушка. Изберете зеленчуци, които лесно се режат „на сламки“: моркови, краставица, чушка или целина. Това ги прави по-лесни за вземане. Вместо в чиния, разпределете зеленчуковите пръчици в стъклени чаши и ги наредете в различни краища на масата. Първо, това ще спести място на масата, и второ, всички гости ще имат достъп до тях. Разбира се, една зеленчукова разядка изисква вкусен сос.

Продукти: 50 г майонеза, 50 г крема сирене, 1-2 скилидки чесън, зелен лук, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Смесете майонезата със сиренето в хомогенна маса. Нарежете чесъна на ситно и го добавете към получения сос. Подправете със сол и черен пипер на вкус, поръсете с наситнения зелен лук и разбъркайте добре. Прехвърлете в каничка за сос, по желание можете да поръсите с твърдо сирене.

Сервирайте със зеленчуците.

6. Бутер соленки 

Добре е да имате под ръка готово тесто. Опитайте поне веднъж да приготвите тези пръчици в средиземноморски стил и е много вероятно те да се превърнат в любимо лакомство за цялото семейство.

Продукти: 200 г бутер тесто с мая, шепа маслини без костилки, 1 суп. лъж. зехтин, яйчен белтък, 2 суп. лъж. пармезан.

Приготвяне: Смесете маслините с настъргания пармезан в купата на блендер. Добавете зехтина, част от белтъка и разбийте до гладкост. Разточете бутер тестото на правоъгълник и го разрежете на две части по късата страна. Върху едната половина от тестото разпределете пикантния пълнеж и покрийте с другата част от тестото. Притиснете леко и нарежете на ленти с ширина 1,5–2 см. Внимателно завъртете всяка лента, така че да се получи спирала. Поставете спиралите в тава, застлана с хартия за печене и печете 10-12 минути във фурната на 200-220°C.

7. Пилешки филенца 

Популярното ястие от ресторантите за бързо хранене е лесно да се повтори у дома. Освен това, контролирайки целия процес на готвене, вие ще сте сигурни в качеството на продукта. Обикновено месото се пържи в голямо количество растително масло, така че става мазно и висококалорично. У дома можете да готвите по-диетично, като замените пърженето в олио с печене във фурната. Не се страхувайте да експериментирате с панирането. Сухарите лесно можете да замените с натрошен чипс или солени крекери.

Продукти: 2 пилешки филета, 1/2 суп. лъж. червен пипер, щипка сол, 2-3 суп. лъж. брашно, 2 яйца, 3 суп. лъж. галета.

Приготвяне: Изплакнете пилешкото филе, подсушете го с домакинска хартия и го нарежете на тънки ивици. Поръсете парчетата с червен пипер и сол, разбъркайте добре и оставете да се мариноват за 15 минути. Ако няма време за марината, веднага преминете към следващата стъпка.

Потопете овкусените ленти в брашно, така че леко да покрие филетата, но не много. В отделна купа счупете яйцата и ги разбийте с вилица. Потопете всяка лента от филенцата първо в яйцата, след това в сместа за паниране и ги наредете в покрита с хартия за печене тава.

Пече се 20 минути във фурната на 200°C.

8. Солени понички 

Ако в хладилника имате пакет извара, то е почти задължително да направите от тези понички. Както при пилешките филенца и тук, пърженето във фритюрник е най-добре да се избягва. Това не е най-полезната термична обработка, освен това ще изразходвате твърде много олио и ще трябва постоянно да сте около топлата печка. Готвенето във фурната е много по-лесно, а докато ястието се пече, имате време да подредите масата или да се подготвите за пристигането на гостите.

Продукти: 1 пак. извара, 200 г кашкавал, 1 яйце, 2 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж сметана, зелени подправки, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Твърдото сиренето се настъргва, а зелените подправки се нарязват на ситно. Ако нямате свежи подправки, използвайте смес от сушени магданоз и копър. Смесете изварата, сиренето, сметаната и зелениите. Трябва да получите гладка и еднородна смес. Добавете брашното и отново разбъркайте добре. Оставете тестото да почине 5-10 минути.

С мокри ръце оформете малки топчета с размерите на топка за пинг-понг и ги поставете върху покрита с пергамент тава за печене. Печете във фурната за 20-30 минути на 180°C до златисто кафяво. Готовите понички поръсете със сусам и поднесете.

9. Бърз сандвич 

Сандвичът е най-добрият начин да заситите глада. Особено ако е богат сандвич с риба тон. Можете да го вземете със себе си, опакован във фолио или хартия, или да го предложите на масата на неочаквани гости. Вярно е, че във втория случай е по-добре да го нарежете на хапки, които да закрепите с шишчета. Така че ще бъде по-удобно за всички да си вземат леката закуска.

Продукти: 150 г риба тон от консерва, 4 филийки хляб, глава червен лук, 2 стръка копър, 100 г зелена салата, 1 домат, 2 яйца.

Приготвяне: Извадете рибата тон от консервата и я прехвърлете в купа. Нарежете на ситно доматите и червения лук. Добавете ги към рибата тон и разбъркайте добре. Нарежете копъра и добавете и него към рибата и зеленчуците. Разбъркайте отново.
Изпържете двете яйца до добре стегнат жълтък. Докато се пържат нарежете салатата. Изсушете филийките хляб в тиган без масло.

Сглобете сандвича: Върху филия хляб поставете листо маруля, рибата със зеленчуци, изпърженото яйце и завършете с втората филийка хляб.

10. Експресна пица 

Малко хора отказват това италианско ястие. Вярно е, че приготвянето на традиционна пица не може да се нарече бързо – да омесите тестото, изчаквате да втаса, приготвяте соса и съставките - като цяло ще трябва да отделите час или повече. Но ако се отклоните малко от италианските канони, вкусна и засищаща пица може да се приготви само за четвърт час.

Продукти: За тестото: 3 суп. лъж. сметана, 3 суп. лъж. брашно, 1 яйце, щипка сода за хляб, сол на вкус.

Още: 100 г варена наденица или друг мек колбас, 150 г кашкавал, домат, 2 кисели краставички, маслини на вкус, майонеза.

Приготвяне: Смесете всички съставки за тестото и ги сипете в тиган с дебело дъно. Разпределете отгоре колбаса, нарязаните краставички и домата и изчакайте, докато се „хванат“ в тестото. Направете решетка от майонезата, поръсете обилно с кашкавал. Оставете на котлона под капак за 2-3 минути или докато сиренето се разтопи.