В продуктовата листа на Лидеа са включени едни от най-високодобивните и качествени сортове

Фирма Лидеа предлага богато портфолио от сортове качествена пшеница за новата есенна кампания. В поредица от срещи в различни райони на страната специалисти от компанията представиха сортовете на френската селекция. Присъстваме на опитното поле в землището на Брегово, Видинско, където са представени както утвърдените сортове на Лидеа, които масово се отглеждат по полетата, така и нови, които се представят много добре и дават заявка бързо да се наложат в практиката и да обогатят продуктовата листа на компанията.

Безспорно предлагаме много добри сортове пшеница, които са сред най-отглежданите у нас, подчерта Дилян Савов, регионален търговски мениджър Западна България. Вие познавате и реколтирате много от тези сортове на полетата си, тъй като те са сред най-продуктивните пшеници. Но селекционерите ни работят усилено, тъй че имаме и нови продукти. Някои от сортовете са съвсем нови, но това, което виждаме на опитните полета, а и на масови посеви, са едни много добри резултати, затова очакванията ни са те скоро да навлязат масово по полетата.

Какви са накратко характеристиките на сортовете:

Солиндо CS

Това е ново предложение от сортовата листа на Лидея, от 3 г. се изпитва в опитни парцелки, а от тази се сее и на масови полета. За миналата година сортът е дал най-високи добиви, изчислени средно от демо- и производствени полета.

Не сме изненадани от резултатите на Солиндо, коментира Дилян Савов. Имаме водещи сортове - първо Сориал, после Софру CS, сега е ред на новата генетика.

Вегетацията му, сравнена със Софру CS, един от най-разпространените сортове в България, е около 1 седмица по-късно. Ако другият е ранен, този е средноранен. Сортът е подходящ за всички стопанства, в които имате и други ранни сортове, за да се разпредели жътвата.

Много е важно земеделците, които имат повече

площи, да отглеждат няколко сорта с различно

време на зреене,

подчертава агроспециалистът. Необходима е поне една пшеница, която зрее с 5-6 дни по-късно. Ако всичко узрее заедно, а и започне да вали, зърното бързо почернява, а също се измиват и хлебопекарните им качества. Всичко това води до големи загуби, а това не бива да се допуска.

Характеристиките му са много добри, има устойчивост на болести. Сортът дава отлични добиви, поставя рекорд във Вълчедръм - 1150 кг/дка. Да, там почвите са карбонатен чернозем, Златията е, има хубави условия, но не е само това, такива подобни добиви има и на други места в страната, подчертават специалистите от Лидеа.

Сортът е осилест, разяснява Дилян Савов. Повечето от сортовете ни са и осилести. Те са по-устойчиви на неблагоприятни условия, както и в случай на градушка до голяма степен зърното се запазва от осила. Пшениците ни са ниски, лесни за жътва, от тях не се добива слама.

Софру CS

Пшеница, която не се нуждае от представяне – топ продукт в Европа и у нас. Сортът е ранен, високодобивен. Подходящ е за различни почвено-климатични условия. Има много добри агрономически характеристики – толерантност на икономически важните болести, а също и устойчивост на полягане и измръзване.

Флавор CS

Пшеницата се характеризира с висок потенциал за добив, устойчивост на заболявания, и нещо много важно, на което специалистите обръщат внимание, устойчивост на вирози. Вече има съобщения, че се наблюдават мозайки в Централна и Източна България. Така че ако има проблемни места, това е сортът за такива полета, съветват специалистите от Лидеа.
Друга особеност на сорта е, че доста добре се държи на засушаване, затова силно се препоръчва за Южна България.

Монтекристо CS

Нов продукт, който показва изключително представяне в България. Като осреднени резултати от всички опитни и масовите полета през миналата година от пшеницата е получен добив от 940 кг/дка.

Характеризира се с малък, но сбит клас, който има между 45-68 зърна, разяснява Дилян Савов. Освен това има изравненост на братята. За съжаление, тук на това поле имаше лоши климатични условия, които промениха картината, но все пак продължава да се държи. Има зелени растения, работещ флагов лист, който се възползва от последните дъждове. Така че очаквам най-висок добив не само в района, но и в страната.

Като ранозрелост сортът е ранен до средноранен.

Состен CS

Това е единственият безосилест сорт в продуктовата листа на Лидеа, за фермери, които предпочитат такава пшеница.

Това което прави впечатление е, че дори при късни сеитби сортът се представя отлично. Разбира се, специалистите не препоръчват такава практика. Но в при екстремни условия все пак е вариант.

Сортът е устойчив на болести и засушаване, препоръчва се за Южна България. Узряването е средноранно.

Сомтуосо CS

Нов сорт. Пшеницата е осилеста, но малко по-късна. Сортът е подходящ за фермери, които имат много декари и искат да си разпределят жътвата.

Препоръката към тях е да сеят няколко сорта, за да си осигурят поетапна жътва. Готов е за прибиране 10-12 дни след Софру CS.

Една от най-високодобивните пшеници в листата на Лидеа. Определя се като средноранна към среднокъсна пшеница.

Изалко CS

Висок клас премиум пшеница. Има съдържание на протеин 33-34%, на глутен - 17-18%.

Сортът е от новата селекция, с висок добив за такава качествена пшеница - около 700-800 кг/дка. Разбира се, на премиум пшеницата и трябва добър пазар – високо качество на зърното, съответно по-висока цена.

От зърнено-житните култури Лидеа предлага още ечемик и тритикале.

Жуп CS

Зимен, шестредов ечемик. Сортът е високопродуктивен и стабилен при различни почвено-климатични условия. През миналата година от него са получени добиви от над 1 тон.

Мелиа CS

Зимен, шестредов ечемик. Растенията са високи, но са устойчиви на полягане. Сортът е продуктивен, отличава се с висок хектолитър.

Трисмарт CS

Сорт тритикале. Отличава се в висока продуктивност и адаптивност към различните условия. Растенията са устойчиви на полягане и оронване на зърното.

Това, което може да кажем за сортовете пшеница на Лидеа е, че те отговарят на най-важните характеристики, а именно - ранонзрелост – добив – устойчивост на болести, обобщава Дилян Савов. Всички те са клас А, хлебни пшеници, имат протеин 12-13% и аналогично глутен около 26-27-28%, както и един сорт премиум.

Това, на което обърнаха внимание специалистите е сеитбената норма. За целта са правени много опити както у нас, така и в Румъния. Препоръката, която дават, е 500 кълняеми семена на декар.

Трябва да започнем да изчисляваме сеитбената норма в кълняеми семена, както е при пролетниците, тъй като е много по-точно, пояснява Дилян Савов. При сгъстен посев пшеницата не брати, когато е по-рядък – брати, но пък при суша, братята също отпадат. Разбира се,

когато целта е качествено зърно,

посевът трябва да се храни пълноценно

Важно е торовите норми да са съобразени и с добива, който се планува, както и с изискванията на културата.

Растителната защита също е от значение. Това че сортовете са толерантни към болестите не означава, че не трябва да се третират. Устойчивостта един вид им дава отсрочка при неблагоприятни условия, като валежи, които не позволяват да се третира, но не означава, че може да се пропусне въобще, особено преди изкласяване срещу фузариум по класа.
И още нещо, което е важно за качествените пшеници, а именно наличието на глутен.

Във Франция, въобще в Западна Европа практика е да прибират и сушат зърното, казват от екипа на Лидеа. Фермерите започват жътвата на 16-17% влага. Ние нямаме такава практиката, чакаме да достигне необходимата влага на полето, но това понякога е доста рисково. Ако буквално преди жътва завали и се забави прибирането, глутенът се отмива, а качеството на зърното пада и не показва характерните за сорта показатели.

От новия сезон Лидеа ще предлага само базови семена. Екипът апелира към използването само на сертифицирани семена, като така се гарантира качествено, рентабилно и устойчиво земеделие.

Дилян Савов представи сортовете пшеница
Снимки: Ваня Велинска

Дилян Савов представи сортовете пшеница Снимки: Ваня Велинска
Станой Михов - технически мениджър Лидеа:

Отличната генетика = качествени сортове

Фирма Лидеа предлага в България 7 сорта пшеница, от които един безосилест.

Като селекционна програма компанията има много богата история назад в миналото, което ни дава надежда и за бъдещето. Нашите селекционери създават и изпитват постоянно нови сортове. Знаете, че за да се създаде един сорт са нужни около 10 години – това са много труд, правилен подбор на подходящите линии и т.н. В това отношение сме много смели и затова имаме едно много силно портфолио.

Например всичките ни пшеници са с добра устойчивост на листни болести, фузариум по класа. Доказва го лидерът ни Софру CS, но се проявява и в новите сортове Монтекристо CS, Сомтуосо CS, както и в Солиндо CS, Флавор CS.

Най-новата ни генетика се представят изключително добре, с много по-добри резултати от Софру CS, който е класика. Това наблюдаваме през последните 3 години, т.е. новите сортове много бързо се доказват в практиката, още първите години.

Селекцията на Лидеа уверено върви напред - и като устойчивост, и като добиви. Монтекристо CS е с най-високи средни добиви от портфолиото ни - над 900 кг/дка, което е отличен резултат, а Солиндо е с рекорд от 1150 кг/дка през миналата година. Това на практика доказва отличната ни генетика.

Разбира се, селекцията винаги е била не само висок добив, важни са болестите и адаптивността, а също и раннозрелостта. Когото имаме съвкупност от тези параметри, съответно получаваме едни отлични резултати.

Опитното поле на Лидеа в Брегово
Снимка: Ваня Велинска
Опитното поле на Лидеа в Брегово Снимка: Ваня Велинска