С нея се дооформя короната на дърветата

Лятна резитба на овощните дървета се извършва по време на активната им вегетация, обикновено през месеците юли и август. Чрез нея се режат скелетните части, за да се предотврати сгъстяването на короната.

Добре оформената корона

има редица предимства:

0 Осигурява се нормално протичане на фотосинтезата.

0 Помага за по-доброто нарастване и узряване на плодовете.

0 Намаляват се повредите от болести и неприятели.

0 Има по-малко повреди от ниски зимни температури, когато условията на средата са неблагоприятни.

0 Създават се условия за по-добро узряване на плодните клончета и за по-добро оцветяване на плодовете, особено във вътрешността на короните.

Лятната резитба включва няколко операции - същинска резитба, филизене, пензиране, наклоняване.

Много често лятната резитба се пренебрегва от градинарите, тъй като те се опасяват, че чрез нея ще навредят на овощните дръвчета. Разбира се, когато се извършва по правилата, няма никаква опасност.

Какво се маха:

0 Филизи, които няма да са необходими при формиране на короната. В този период те се отстраняват по-лесно, тъй като се премахват дори с ръка.

0 Летораслите, които растат навътре в короната, както и конкурентите на водача и продължителите на скелетните клонки.

0 Лятната резитба може да се състои и в огъване или накланяне на клонки, които растат неправилно. Сега е много подходящо, тъй като тъканите са по-меки и са податливи.

Установено е, че клонките, които ще бъдат скелетни клони, са най-здраво свързани с централното стъбло и няма да се отцепят при по-силни ветрове, ако са под ъгъл 45 градуса.

Ако растат по-изправени, се отклоняват с помощта на разпонка. Когато се развиват в положение близко до хоризонтално, се привързват към централния клон, така че да образуват желаните 45 градуса.

Пензиране на клонките

При пензирането на дръвчетата се премахва растежният връх на летораслите, които растат по-силно. Заедно с него се отстраняват и последните 2-3 недоразвити листенца.

Чрез пензирането се контролира нарастването на дължината на клонките и се преразпределят хранителните вещества към останалите части. В резултат на това част от пъпките в пазвата на листата, които са заложени като листни, се преобразуват в плодни.

По този начин някои овощари стимулират младите дръвчета да встъпят по-рано в плододаване.

Пензирането е много полезно при костилковите видове – праскови, кайсии, череши, но може да се прилага и при семковите. То е препоръчително да се извърши до края на юни – началото на юли.