Еньовден (с народни имена Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е древен празник в народния календар, който се чества на същата дата, в която източноправославната християнска църква отбелязва рождението на Свети Йоан Кръстител.

Двойният празник съвпада и с още едно събитие – лятното слънцестоене. Така на една и съща дата се преплитат редица традиции, обреди и обичаи, които малко или много са свързани и с най-дългия ден в годината.

Именници са Еньо, Енчо, Йоан, Йоана, Янко, Янка, Яни, Яна, Янчо, Янита и техни производни.

Ако обърнем поглед назад в миналото и проследим повечето легенди, или традиции, разказвани или изпълнявани на тази дата ще стигнем до заключението, че сме наследили голяма част от тях, както и познанията си към природните богатства (в това число и билките) и слънцето, от велики народи като траките, келтите и други от древни времена.

В днешно време България е един от основните „производители“ на диви билки със сериозни правила и закони, създадени специално за занаята билкосъбиране. За да бъдем по-точни - специализиран Закон за лечебните растения, много наредби за устойчиво използване и опазване на билките, Законът за биологичното разнообразие, Законът за защитените територии, Червената книга, Червените списъци.
Неслучайно се казва, че сме надарени от Бога с малка, но златна територия. За съжаление обаче изнасяме предимно суровина, а не продукти с добавена стойност.

Още по-жалко е, че голяма част от населението на страната ни се е откъснало от земята и неглижира занаяти като билкосъбирането, билкарството, народната медицина. Вместо това се движи по течението на тенденциите, модернизира се с все по-съвременни джаджи като прахосмукачка-робот със вграден GPS и сензори за какво ли не.

Мързелът и улегналият живот, към който така се стремим като улесняваме ежедневието си с високотехнологични и „умни“ уреди е също толкова вреден, колкото мръсния въздух, пушенето, лошата храна или системното преяждане, пиянството и т.н. В комбинация тези фактори застрашават не само нашето здраве. Припомнете си как малките деца подражават на своите родители, баби и дядовци…

В някои източници се споменава, че за известен период от време, празници като днешните не са били отбелязвани по една или друга причина. А колко време трябва на един народ да започне да забравя традициите и ценностите си? Едно поколение? Две? А, може би, три?

Хубавото е, че все повече млади хора осъзнават колко силна и важна е връзката с природата и земята и възраждат забравени занаяти (като кошничарството например), заемат се със земеделие, изучават принципите на народолечението с билки, подправки, плодове и зеленчуци.

Хипократ е стигнал до интересната мисъл: „Нашата храна трябва да бъде нашето лекарство и нашето лекарство трябва да бъде нашата храна“. Изхождайки от нея, в този брой решихме да ви запознаем първо с правилата за бране на диви билки в чест на празника, а после и с някои лекарства, които се крият в домашната градина или кухненския шкаф във всеки дом.

Тайните на здравето

Истината е, че тайните на здравословния живот са скрити пред очите ни. Знаем ги доста добре, но някак по-често сме склонни да им обърнем внимание, когато нещо (например сериозно заболяване) ни разтърси из основи.

0 Добра храна с поне 50 на 100 плодове и зеленчуци, включени в менюто, без преяждане;

0 Много течности, предимно вода;

0 Добър сън;

0 Физически и мисловни активности;

0 Спокойствие и сплотеност;

Всяка билка идва навреме

Всяка билка ни се дава от природата, тогава, когато е необходима. Например копривата се бере и консумира рано през пролетта. Тогава, след изтичането на късите, потискащи зимни месеци, имаме нужда от повече енергия и подсилване на имунитета, а именно копривата ни ги дава.

Корените пък се прибират и консумират късно през есента и зимата, когато на организма са му нужни повече вещества в свежа форма, а няма как да си наберем домати от градината.

Каквато и билка да искате да използвате, важно е да проверите кога е най-подходящият момент да се откъсне, а също, как да се изсуши и съхрани.

Семената трябва да са узрели

Ако семената са онази, част на растението, която се използва за лек, то в повечето случаи те трябва да са напълно узрели. Когато в някоя рецепта прочетете, че трябва да използвате цветни пъпки, то те трябва да бъдат неразпукнати, но напълно развити. Ако закъснеете, ефект почти няма да има. Ако подраните, също. А може да има и нежелани последствия. По същата логика – цветовете да са напълно отворени, плодовете да са добре узрели и т.н.

Беритбата на стръкове при повечето билки се извършва непосредствено преди или по време на цъфтежа. Ако ви е необходима кора, тя се добива рано напролет преди да е започнало сокодвижението. Корените пък се вадят наесен, когато всички вещества от лисата и стъблата са се „оттекли“ в органите под земята за съхранение.

Защо обръщаме внимание на фазата, в която се намират растенията? Защото именно тогава те имат най-силни лечебни свойства. Давайки срок, например наберете си липа в началото на юни, има голям шанс в някои райони на страната тя да е прецъфтяла, а в други – още да не е разпукнала пъпките си.

Обърнете внимание и на следното. Билки се берат след вдигането на росата, в слънчево и сухо време. Иначе, прибрани мокри, бързо почерняват и мухлясват. В един съд се събира само един вид без да се притиска, тъпче и наранява.

Задължително! При беритба на диви билки, в находището се оставят не по-малко от 1/3 от растенията, за да може то да се запази и размножи.

Как да ги сушим

Следващ важен момент е сушенето. Повечето билета се сушат на сянка. Забележите ли пожълтяване, почерняване или друг нежелан симптом от този сорт, бъдете сигурни, че лечебните качества са загубени.
Съдържанието на вода в стръкове, листа, семена, допустимо при продължително съхранение е не повече от 15% и не по-малко от 10%. При по-висока влажност има опасност от мухлясване, а при по-ниска кълновете на семената загиват и отново се губи ефекта, който се търси.

Ще разберете, че подходящата влажност е настъпила много лесно. При огъване на стръковете те се чупят с пукот, при стискане на листа в шепата, те хрущят и се разпадат лесно на малки частички.

Бърз начин да се изсушат билки в домашни условия е използването на фурната. Градусите обаче не бива да надвишават 40, когато ще се съхраняват етерично-маслени растения. Максимумът е 70 при останалите, но все пак се разровете за допълнителна и по-конкретна информация, защото много от веществата и съединенията с лечебен ефект се разпадат при по-висока температура на сушене. За плодове се допускат между 60 и 90 градуса.

Кое за какво помага

Помните ли думите на Хипократ от горните редове? Ето няколко емблематични примера за лечебната сила на храната, доказана през годините, които старите хора знаят и използват при нужда, а са научили от родителите си или техните родители.

В чубрицата се съдържат етерични масла с много характерен аромат. Стръковете се берат по време на цъфтежа, изсушават се и се оронват листата и цветовете. Изсушена тя може да се съхранява не повече от година-година и половина, след което трябва да се подмени с нова. Приготвен чай от чубрица успокоява стомашни неразположения и храносмилателни смущения, газове, повръщане, язви и други.

В зелевите листа се съдържа витамин U, който действа противоязвено, но не само. Зелето влияе добре на щитовидната жлеза, бъбреците, черния дроб, кръвната захар и ред други. Доказано е, че сокът от кисело зеле действа разхлабващо. Витамините B?, C, K, H, както и фолиевата и никотиновата киселина, солите, минералите и въглехидратите в зелето действат бавно, затова приемът трябва да бъде по-продължителен. Намачкан зелев лист спомага намаляването на оток и избледняването на синини.

Копър се препоръчва при анемия и отпадналост, прдължителна менструация и висока кръвна захар, както и много други неразположения на човешкия организъм. Използват се всички надземни части за приготвяне на чай.

Лукът, който неминуемо присъства на българската трапеза има свойството да успокоява болката при натъртване, ако се наложи намачкан върху нараненото място. Зеленчукът действа добре на храносмилателната система.

Магданозът възбужда апетита и подобрява перисталтиката, действа още на месечния цикъл при жените. Може да се използва и външно за успокояване на обриви, ужилвания и петна по кожата.