Добивът в Кюстендилко ще е с 30-50 % по-нисък от миналата година. 0 По борсите цената на черешите е 3-4 лв./кг, по пазарите – от 5 до 10 лева
Кирил Кръстев
След като първите череши се продаваха на цена от 35 лв./ кг. сега по пазарите цените вавират от 5 до 10 лв. за килограм. В момента все още се берат ранозреещите сортове череши - Бигаро Бюрла, Бигаро Моро, Ранна черна едра и т.н. Цените на дребно леко спаднаха, а с масовото излизане на средно и къснозреещите сортове ще се установят трайно на едно ниво, но няма да паднат сериозно, казват търговци.
Основната черешова кампания ще е тежка тази година. В Кюстендилско добивът ще бъде между 30 и 50% по-нисък в сравнение с миналата, съобщи за „Български фермер“ гл. ас. д-р Симеон Крумов от Инстута по земеделие в Кюстендил. Причините за това са лошото опрашване по време на масовия цъфтеж – поради студеното, хладно и дъждовно време и късните пролетни мразове през март и април. Сред причините за по-лошата реколта от череши е и липсата на валежи, по време на образуване на плодовете.
Късни пролетни мразове са наблюдавани в ниските места на котловината и по поречията на р. Струма - на територията на с. Ябълково, с. Коняво, покрай Драговищица в ниските части на реката. В по-високите части на Таваличево, Горна Козница, Драговищица, Горановци добивът ще е с 20% по-висок.
Oчаквам не повече от 400-500 кг от декар, а в по-ниските части - около 300-350 кг. от дка, допълни гл. ас. Крумов.
В Пловдивска област 40-50%
от реколтата е засегната
от студената пролет и сланите по време на цъфтежа. Най-засегнати са черешовите градини в равнинната част, малко по-добре са масивите в Родопската яка, но и там на места има поражения от слани.
Торовете се повишиха почти три пъти, препаратите за растителна защита - два пъти, горивата от 1,70 лв. стигнаха над 3 лева и доближават 4 лв., работната ръка поскъпна с 30%, а осигуровките се повишиха от 450 на 700 лв. Още повече, че
няма достатъчно работна ръка за беритба на черешите
За да не работят под себестойност, производителите трябва да продават с 30-40% по-скъпо от миналата година. Това означава, че себестойността на черешите възлиза на 1,50-2,00 лв. за килограм. Така че, за да правят модерно и устойчиво земеделие, цената на черешите трябва да е поне 3-4 лв за килограм.
Може би за някои ще е странно, но цената на българската череша се определя от вноса от Гърция. Тя е винаги двойно по-ниска, отколкото цената на гръцките череши. Поради по-ниския добив и повишени разходи за производство цената на черешите до краен потребител ще остане по-висока от миналата година.
В момента на борсите кг череши се изкупува за 3-4 лева, по пазарите цената е от 5 до 10 лева.
Ранните череши от Гърция и Турция навлизат по-рано от българските на пазара, като второ-трето качество, на по-ниска цена. От Турция влизат череши, които са обработвани със забранени от ЕС препарати. Затова контролът трябва да се завиши и тези плодове, които не отговарят на изискванията, да бъдат забранени, смятат производителите.
В същото време преработвателите у нас изкупуват череши за 1,20-1,25 лв./кг, а пунктовете, по прогнозни данни – на цени от 1 до 1,20 лв./кг. Надценката на търговците е два - три пъти. Държавата трябва да намери механизъм да спре търговците да слагат висока надценка. Нормалната надценка за търговец е 30%, коментират производители.
Решение на проблема е черешопроизводителите да продават продукцията си заедно, за да се договорят за по-добра цена. Ако не могат, най-добрата алтернатива са директните продажби и късите вериги на доставка.
Коментари