"Понякога на пчеларя му трябват няколко месеца, за да осъзнае, че има проблем. С робота той може да се справи с проблема в реално време, това намалява смъртността на пчелите."

Това е прост начин да се обясни предимството на роботизираните пчелари пред хората.

Когато става въпрос за спасяване на пчелни популации, един от най-належащите проблеми в биоразнообразието, хората в една израелска стартираща компания Beewise може да са новите герои на пчелите, съобщава euronews.com.

Beewise са проектирали „Beehomes“ - контейнери от 12 квадратни метра, в които се съхраняват 2 милиона пчели в 24 кошера.

Те работят със слънчева енергия и са оборудвани с 24-часова система за наблюдение и AI технология. „Нашият софтуер знае от какво се нуждаят пчелите“, казва оперативният директор на Beewise Нетали Харари.

Роботът може автоматично да разпределя захар, вода, лекарства и дори да извлича мед.

„Ако възникне проблем, пчеларят се предупреждава чрез приложение, което позволява намеса от разстояние“, добавя тя.

Защо трябва да защитаваме пчелите?

Значителна част от нашата диета зависи от опрашването – процеса, чрез който насекомите помагат на растенията да се размножават. Повече от 70% от културите – почти всички плодове, зеленчуци, маслодайни и протеинови култури, подправки, кафе и какао, зависят много силно от способността на пчелите да опрашват растенията.

„Пчелите и другите опрашители са от съществено значение за продоволствената сигурност и храненето“, обобщава Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO), която празнува Световния ден на пчелите на 20 май, за да подчертае важността на тяхното опазване.

Броят на пчелните семейства намалява с тревожна скорост поради загубата на местообитания, употребата на пестициди, болести и паразити. „В Израел между 20 и 30% от кошерите изчезват всяка година“, каза ръководителят на Центъра за изследване на пчелите към Еврейския университет, професор Шарони Шафир.

Какво следва за Beewise?

Стартъпът ще произвежда мед от края на май, "първият мед в света, направен с изкуствен интелект", казва Харари.

Сто от тези роботизирани кошери вече са разположени в Израел и дузина в Съединените щати. Beewise планира да стъпи на европейския пазар през следващите две години.