Как напролет растенията сами се издават дали страдат и от какво

Въпрос:

Защо започнаха да червенеят листата на лозата?

Пита ни Ганка Петрова от Благоевград.

Отговор:

Още с пукването на пролетта и появата на първите листа и пъпки по лозовите растения, могат да се забележат и някои дефекти.

Ганка Петрова е установила, че листата са започнали да стават червени и се чуди от какво може да е това. Трябва да кажем, че както всички останали растения, и лозите често могат да страдат от недостиг или излишък на някои хранителни елементи, за което много пъти сме писали. Това се разпознава по различни белези, ако не решите да направите листен или почвен анализ, разбира се.

Много често признаците от недохранване или прехранване на лозата приличат на някои заболявания, но всъщност зараза няма, а причината е в елементите.

Жълти листа

Азотът е най-честата причина за тях, защото той е от най-важните елементи за лозата. Ако той липсва, тя се развива слабо още от началото на пролетта, а по-късно плододаването й намалява.
Признаците се изразяват в пожълтяване на листата от по-долните и средните етажи, тъй като при недостиг елементът се придвижва от старите към по-младите листа.

Червени листа по краищата

Фосфорът също е много необходим елемент. Именно при неговия недостиг в почвата краищата на листата на лозата започват да придобиват червен до лилав цвят.

При по-силен недостиг, червеният цвят е още по-наситен. После следва прегаряне и опадване на голяма част от листната маса.

Когато фосфорът е в повече, тогава листата на лозата или асмата придобиват хлоротичен жълтеникав цвят.

Изцяло червеникави листа

Да поговорим за калия – лозата е определяна като калиеволюбива култура. Неговата липса или излишък й се отразяват недобре.

При недостига му листата на лозата също почервеняват, но не само по периферията, а и в междужилковите пространства. По това може да се различи дали в конкретния случай става дума за един, или друг елемент.

Изцяло жълти до кремави листа

Те могат да се наблюдават при дефицит на желязо. Той между другото най-често се проявява там, където лозите се отглеждат на варовити почви.

Започва пожълтяване първо на най-връхните листа, като зелена остава само тяхната нерватура.
При силно изразен недостиг листните петури дори стават много бледожълти до кремави и започват да изсъхват и да падат. Такива лози нямат нормален растеж и плододаване и често измръзват през зимата.

Лятната хлорозата е често явление

Изразява се в ненормално пожълтяване или побеляване на листата в резултат на намаляване на съдържанието на хлорофил.

Ако се дължи на азотен глад, той се преодолява чрез подхранване на растенията с бързодействащ азотен тор. Подхранването може да стане както почвено с амониева селитра, така и листно с подходящи листни торове, съдържащи азот, като Фолиарел N плюс.

По-често хлорозата се дължи на недостига на желязо за растенията, и то главно при отглеждане на растенията на силно алкални почви. Особеното тук е, че желязото е в достатъчно количество в почвата, но неговото усвояване е блокирано от високото съдържание на калций в нея. В години с обилни валежи през първата половина на лятото желязната хлороза се развива много по-силно. В такъв случай се налага подаване на допълнително количество от елемента в лесноусвоима за растенията форма. Това може да стане както почвено, така и листно, а най-добре и по двата начина.

В практиката се използва железен сулфат, познат и като зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата или в реда на лозите. Дозите при плододаващи дървета са 200-300 грама на дърво, а при лозята 50 грама на главина. За да има ефект от това почвено внасяне на зеления камък, то трябва да е последвано от обилна поливка. В противен случай желязото отново ще влезе в трудноусвоими форми.

При листно внасяне се използват продукти за листно приложение, в които желязото е в хелатни форми (ЕDTA или DPTA), които позволяват елементът да бъде усвоено от листния апарат, дори и в него да има натрупано по-голямо количество калций. Такива продукти ще ви посочат във всяка агроаптека.

Микроелементи – липса или дефицит

В немалка степен и микроелементите са важна част от менюто на лозата и също влияят на растежа и плододаването.

Ако не достига магнезий, също се предизвиква хлороза, която е последвана от пожълтяване и изсъхване на листата по долните и средни етажи на лозата. В този случай зелени остават само тъканите около жилките на листата.

При липса на бор рядко се наблюдават промени по листата и летораслите, но пък се получава неприятно изресяване на чепките.

Всички тези елементи трябва да ги има в почвата, и то нито да са прекалено малко, нито прекалено много, което е почти невъзможно.

Затова някои трябва да се подават на растенията листно или чрез почвата. Разбира се, че агрохимичен анализ на почвата е най-добрият начин да се разбере, но не всеки се заема с това.

Желязна хлороза – не се усвоява желязо
Желязна хлороза – не се усвоява желязо
Липсва азот
Липсва азот
Липсва фосфор
Липсва фосфор
Не достига калий
Не достига калий
Дефицит на магнезий
Дефицит на магнезий
Не достига бор
Не достига бор
Липсва цинк
Липсва цинк