Редовно наблюдавайте растенията, третирайте при необходимост

Болести

Картофена мана

Болестта е сред най-важните за културата. Когато заразата се развие много силно, може да се стигне да големи поражения по растенията, съответно добива драстично намалява.

Картофената мана се среща по доматите от всички производства, отглеждани в градината или в парници и оранжерии. Причинителят напада всички растителни части.

Първите симптоми се забелязват по най-долните листа. Те са под формата на петна, които са воднисти, разположени по периферията и във връхната част. Първоначално тъканите на нападнатите части завяхват, а по-късно покафеняват и загиват. Ако нападението е силно, растенията изглеждат като опърлени.

Заразата може да обхване листните и цветните дръжки, както и стъблата на растенията. По тях се образуват сухи кафяви петна, които се разрастват и като пръстен обхващат цялото стъбло. Това води до загиване на растението над повредената тъкан.

Маната напада само зелените плодове. По тях се появяват сухи, кафяви, грапави, твърди петна.

Пръскането на доматите в градината започва, след като болестта се появи по картофите. Преди появата на първите признаци се извършват профилактични третирания, а след това се използват продукти със системно действие, които имат лечебен ефект.

Алтернария (кафяви листни петна)

Много опасна болест, която в последните години по вредоностност се нарежда до картофената мана. Заразата започва от най-долните листа, където се образуват дребни, тъмнокафяви петна. В началото те лесно се различават, тъй като образуват тъмни концентрични кръгове. При образуване на много петна, те се сливат и листът изсъхва. Постепенно заразата преминава и по горните листа и обхваща цялото растение.

Болестта напада още стъблото, листните дръжки, цветните китки. Понякога заразата започва от цветните китки и остава незабелязана, което е много опасно, тъй като води до окапване на цветовете и завръзите.

Алтернарията напада и плодовете. В областта на дръжчената ямичка се образуват големи, черни, кръгли петна.

Бактериални петна

Има няколко бактериални болести, които заразяват доматите. Те нападат листа, стъбла, плодове и други растителни части. Признаците им са различни в зависимост от причинителя.

Бактериалните петна, които по-често се срещат, обикновено се проявяват при редуване на топло с по-хладно време, както и след градушка. По листата се образуват дребни, воднисти петна, с неправилна форма. По плодовете се появяват дребни, черни брадавички, ограничени с воднист венец.

Неприятели

Листни въшки

Доматите се нападат от различни видове листни въшки – прасковена, памукова, доматена и др. Ларвите, нимфите и възрастните насекоми смучат сок от цветовете и върховете на младите растения. При дейността си отделят медена роса, която привлича мравките. Вследствие на повредата листата могат да се деформират или не, според вида на въшките, но загиват. Нападнатите растения са с нарушени физиологични процеси, изостават в развитието си и образуват некачествени плодове.

Освен пряката вреда въшките нанасят и косвена, тъй като пренасят и опасни вирусни болести, които не могат да се лекуват.

Въшките се развиват най-добре при по-ниски температури и по-висока влажност на въздуха.

Тъй като развиват много поколения през годината, срещат се през цялата вегетация на растенията.

Памукова нощенка

Развива три поколения през годината. Ориентировъчно първото се появява през първата и втората десетдневка на май, второто – лети през юни, а третото – през септември. По доматите най-сериозни са пораженията от второ поколение.

Гъсениците нападат всички части на растението. Първоначално нагризват листата, бутоните, цветовете, а по-късно напада и зелените плодове. Те се вгризват в тях и се хранят с вътрешността им. Една гъсеница може да повреди от 2 до 5 плода.

Борбата срещу нощенките е ефективна, когато е насочена към младите гъсеници, преди да са се вгризали в плодовете.

Листоминиращи мухи и молци

Неприятелите се разпознават по характерните мини, които образуват, най-често по листата на растенията. Те могат да са с различна форма – петна, ивици, с разклонения и др., в зависимост от вида на вредителя.
Борбата срещу тях е доста трудна, защото те развиват много поколения през годината, което води до създаване на устойчивост към инсектицидите при неправилното им използване. Затова е препоръчително градинарите да имат на разположение няколко системни продукта с проникващо действие, които да се редуват.

Доматен молец

Сравнително нов неприятел, който доскоро не се срещаше у нас. За няколко години обаче той бързо се разпространи, като вече вреди и в любителските градини.
Гъсениците предпочитат листата и стъблата, но нападат и китките на плода, както и самия плод. Неприятелят образува характерни мини – безцветни петна, в които могат да се открият гъсеници. При силно нападение листата загиват, стъблото се деформира, а повредите по плодовете са предпоставка за развитие на болести.