Без тях е невъзможно да се приготви нещо вкусно

По своята роля подправките могат да бъдат сравнени с аксесоарите за дрехи. В опитните ръце те ще се превърнат в интересен акцент, но ако бъдат използвани неправилно, кулинарният провал не може да бъде избегнат. Хармоничният вкус е невъзможен без правилните подправки.

Подправките са добавки, които влияят на вкуса и текстурата на ястията. Сладко, солено, кисело, люто - това е основната вкусова палитра. Освен това, подправките влияят на текстурата на ястието. Ако нещо трябва да се сгъсти или разреди, тогава те са тези, които трябва да се използват.

Друга основна група подправки са т.нар. овкусители. Ефектът им върху вкуса не е толкова ясно изразен, въпреки че могат да вгорчат ястието, ако се използват прекомерно. Основното за всички тях е, че имат растителен произход. Ето защо е неправилно да наричаме дафиновия лист и различните пипери подправки.

Във всеки случай, крайният резултат как ще се получи ястието зависи от правилното използване на подправките. Вкусното ястие изисква опит, не трябва да се отчайвате от първите провали.

Днес ще ви предложим „универсалния комплект“. Тези десет добавки е добре да присъстват във всяка кухня, защото без тях е просто невъзможно да се приготви нещо вкусно.

Сол 

Незаменима подправка във всяка кухня и всяка диета. Тя подобрява вкуса на ястието, осигурява предаването на нервните импулси в тялото и участва активно в транспортирането на хранителни вещества. Разбира се, не трябва да злоупотребявате със солта, тъй като тя задържа течностите, може да причини главоболие или претоварване на мускулите на сърцето.

Как да я ползвате правилно: Бульоните и супите е добре да се подправят в края на готвенето, варените картофи - в началото, а пържените - в самия край. Суровото месо и рибата се осоляват преди готвене, а бобовите растения - след като омекнат. Ако искате да подобрите сладостта на десерта, добавете сол към него в съотношение 0,25:1 (сол:захар).

Захар 

Подслажда ястията, а също така регулира киселинността. Често се препоръчва добавяне на захар към солени ястия за балансиране на вкуса. Подправката действа като активатор на кулинарни добавки, например при активиране на прясната мая за тесто.

Начин на употреба: За разлика от солта, захарта няма ясни правила за добавяне.Но, подобно на нея подчертава добре противоположния вкус. Например щипка захар при печене на месо ще помогне за образуването на хрупкава коричка, а при печене на зеленчуци ще запази яркия им цвят. Сладките нотки хармонират на киселия дресинг за салати или на марината за риба.

Оцет

Освен в кулинарията оцетът заема своето достойно място и за поддържането на свеж и хигиенен дом. Разтворът се справя добре с котлен камък и плака. Но, нека се върнем обратно към храната. Оцетът е отговорен за киселия и пикантен вкус, а освен това действа и като естествен консервант.

Начин на употреба: Най-често се добавя към маринати, сосове и дресинги. Трапезният оцет е идеален за консервиране. Ябълковият се съчетава добре с бяло месо и рибени чорби, виненият чудесно допълва червените меса, а балсамовият е чудесен за салатни дресинги. Любителите на домашно приготвеното суши ще се нуждаят от оризов оцет.

Пипери 

Както беше споменато по-горе, това не е подправка, а овкусител. Добавете към ястието, за да подсилите вкуса и пикантността. Остротата зависи от сорта. Кайен и халапеньо ще се харесат на ценителите на лютото, черните и белите пипери са умерено люти, а червеният пипер и бахарът ще се харесат на тези, които предпочитат пикантен вкус, но не люто. Най-добрият вариант би бил набор от няколко вида пипер.

Начин на употреба: Пиперът на зърна се добавя в началото на готвенето. Тогава ще има време да отдаде целия си вкус и аромат. Смлените зърна, напротив, се добавят в края на кулинарния процес. Пиперът е чудесен за приготвяне на бульони, маринати, месни ястия, сосове и дори десерти и напитки.

Индийско орехче 

Екзотичната подправка има благоприятен ефект върху храносмилателната система. Индийското орехче стимулира апетита и се бори с крампите. Освен това се смята за афродизиак, така че можете да го имате предвид, когато планирате романтична вечеря.

Начин на употреба: Смляната подправка се добавя в самия край на готвенето, в противен случай ястието ще нагарча. Мускатът идеално допълва сметанови сосове, агнешко, свинско, телешко, пилешко и патешко. Съчетава се добре с тиква, а при приготвянето на пикантни сладкиши е просто незаменим, както и при приготвянето на топли напитки.

Канела 

Още една подправка и мощен афродизиак. Канелата има затоплящи и антибактериални свойства. Благодарение на тях се ускорява метаболизмът, намаляват симптомите на настинка и се нормализира нивото на кръвната захар. Тръпчивият аромат облекчава стреса и повдига настроението.

Начин на употреба: Канелените пръчици се ползват при приготвянето на напитки и при консервиране. Опитайте да ги сложите в маринатата за краставици. Мляната канела ще придаде уют на коледните сладкиши и десерти, а на агнешкото и бялото месо ще добави нотка пиперливост. Канелата на прах се смята и за апетитна украса за кишове, млечни напитки и плодови салати.

Розмарин 

Пикантното растение стимулира защитните функции на организма. Освен това може да подобри паметта, има тонизиращо действие върху кръвоносната система и стомашно-чревния тракт. Не забравяйте за аромата на розмарина. Свежите нотки с акценти от смърч се помнят дълго време.

Начин на употреба: Използват се както пресни, така и сушени листа. И двата варианта отлично ароматизират маслата. Опитайте да добавите стръкче розмарин към зехтина или щипка изсушени листа към мекото масло. Освен това розмаринът е подходящ за морски дарове, месо, зеленчуци, ордьоври, напитки, сладкиши и дори желета.

Чесън 

Естествен антибиотик и ценна подправка. Подобрява апетита, облекчава болката, бори се с микробите – така накратко можете да опишат качествата на чесъна.

Начин на употреба: Прясна и сушена, подправката ще се впише органично в рецепти с месо, домашни птици, морски дарове, риба, зеленчуци. Чесънът е подходящ за супи и домашно приготвени ястия. Заради тръпчивия си мирис може да се използва и за овкусяване на масло. Загрейте олиото в тиган и запържете чесъна в него до златистокафяво. Така ще получите пикантно ароматно масло, с което можете да продължите да готвите.

Червен пипер 

Смленият сладък червен пипер се смята за универсална подправка. В сравнение с черния си събрат, паприката не е толкова пикантна на вкус, но е не по-малко ароматна. Не трябва да забравяме и факта, че човек се храни първо с очите. Огненият нюанс на червения пипер почти винаги се пренася върху ястието.

Начин на употреба: Месото, особено пилешкото или свинското, ще блесне в нови цветове, а печените картофи ще станат още по-апетитни. Можете да използвате подправката като марината преди готвене. Ако харесвате пушени нотки, тогава не забравяйте да опитате пушен червен пипер, той има невероятен аромат. Но... внимавайте! След продължителна термична обработка червеният пипер започва да нагарча.

Джинджифил 

Джинджифилът плавно и уверено навлезе у нас от азиатската кухня и за кратко време се превърна в космополит. Някои го обичат заради качеството му да активира метаболизма, други – заради успешното му справяне с бактериите и възпаленията. Във всеки случай винаги можете да намерите приложение на джинджифила.

Начин на употреба: Пресният корен е полезен за ободряващи напитки, коктейли или азиатски ястия (особено тези с ориз). Сухият джинджифил ще допълни сладкиши, десерти, маринати и всякакви ястия с къри.