Това обикновено прави производителят на посадъчния материал, от който купувате лозовите фиданки за засаждане. Той трябва да знае, че при избора на подложка трябва да се има предвид съдържанието на варовик в почвата.

Известно е, че на почви с по-високо съдържание на варовик (до 20 - 30%) се получава грозде с по-висока захарност и с по-силен аромат. Когато количеството на варовика обаче премине дадена граница, той става вреден за лозата - появява се жълтеене на листата, наречено физиологична хлороза.

Неприсадените лози от културните сортове Памид, Мискет червен, Димят, Гъмза и др. издържат до 70% варовик в почвата и в това отношение превъзхождат всички американски подложки. Когато културните сортове обаче се присадят, устойчивостта им на варовик се определя от използваната подложка.

Установено е, че отделните подложки нямат еднаква устойчивост на варовик.

Затова преди набавянето на посадъчен материал трябва да знаете и какво е съдържанието на вар в почвата на вашето стопанство или дворно място.