За зимния период на отглеждане задача номер едно на добрия стопанин е да осигури на помощниците си - магарето или мулето,

сух подслон с твърди подови настилки

Магаретата са „родом” от пустинния климат. Те предпочитат по-топло време и не обичат вятъра и дъжда, така че задължително им трябва подслон. Затова не е желателно да ги вали дъжд.

Причината - дъждовната вода се просмуква в кожата и прави живота им непоносим. Освен това има опасност да получат

заболяване на копитата,

ако краката им дълго време "киснат" във вода.

И магарето, и мулето искат добро гледане. Те имат нужда от по-малко количество фураж за разлика от конете, но също искат внимание. Нормите за гледане и хранене на магарета и мулета са като тези на работните коне.

За средна дневна норма се смятат -1,1 кг зърно, 1,5 кг сено за 100 кг маса.

Магарето добре усвоява клонките на дървесните видове. А това значително улеснява издръжката му и намалява разходите за фураж.

Кои са подходящите фуражи:

* кореноплоди;

* клубеноплоди;

* концентрирани фуражи - овес, ечемик, пшенични трици и слънчогледов шрот;

* сочноплоди - кръмно цвекло и моркови може да давате до 15 кг, сурови картофи - до 4 кг, а варени - до 10 кг.

Важно!

Магаретата трябва да ядат малко и често

Те се чувстват зле, когато ги хранят с големи порции наведнъж, например сутрин и вечер по една голяма кофа с храна.

Също така дажбите от определени зърнени култури като овес, ечемик, пшеница и царевица трябва да са по-малки.

Причината за ограниченията - твърде богати са на нишесте и захар и водят до развитие заболявания като ламинит, както и до затлъстяване.

Мулето е едно от най-полезните животни

в селскостопанската работа, както и за превоза на товар. Мулетата са доста по-силни и по-издръжливи от конете, като това ги прави идеални за различните силови дейности. Безспорен плюс е това, че

мулето е доста умно и интелигентно животно

което, ако се държат добре с него, разбира и изпълнява задачите си.

В осанката си то прилича на магаре и катър, докато по отношение на размерите си наподобява коня. Особено полезно е в селското стопанство, защото при еднакви размери с коня, той има много по-голяма от него работоспособност и товароподемност.

Мулето е животно, което е хибрид между кобила и магаре. В миналото този термин се е ползвал за всички животни, чиито родители са били от различни видове, а днес се използва вече думата хибрид.
Мулето е животно, което е хибрид между кобила и магаре. В миналото този термин се е ползвал за всички животни, чиито родители са били от различни видове, а днес се използва вече думата хибрид.