„Всеки, който си мисли, че градинарстването започва през пролетта и приключва през есента, пропуска най-хубавата част от годината, защото градинарстването започва през януари с мечтите.” Josephine Nuese

Най-вероятно ще искате да запазите тези съвети, защото те са възможно най-краткият наръчник за дейностите в цветната градина за цялата година.

Какво е важно да знаете, ако сте начинаещ градинар или пък да не забравяте, залисани в работа? Кога да започнете да подготвяте градината за активен сезон или пък кога да започнете зазимяването ѝ? Отговорите на тези и още много въпроси предстоят в следващите редове.

Различните цветя имат различни нужди и капризи, засяват се и се засаждат в различни срокове, цъфтят и остават в градината за година или повече. Но преди да помислите за което и да е растение, важно е да знаете кога е последният пролетен мраз, кога пада първата есенна слана, можете ли да разчитате само на дъждовете и как ще напоявате. Основно внимание трябва да се обърне на почвата в градината, но кога точно, защо и как?

Многогодишните цветя и билки ще улеснят градинаря във времето, но едногодишните цъфтят по-обилно и дълго. Съчетанието между тях е златната среда. А за да бъде картинката пълна, необходимо е да намерим място и на растения с декоративни листа, вечно зелени дървета и храсти и т.н.

Февруари е посветен на почвата и резитбите 

Пропускаме месец януари, защото той вече е към края си, но и защото възможностите за работа в градината са минимални.

Като на най-къс месец, ще обърнем мъничко внимание и на февруари. Ако времето го позволява, почвата може да се обработва. Денят нараства, а заедно с него и слънчевите часове. Лесно можете да затоплите по-бързо почвата в конкретни участъци с полиетиленови тунелчета. Те ще ви позволят да започнете по-рано и със сеитбите на повечето студоустойчиви цветя, билки и зеленчуци.

Освен подготовката на почвата, през февруари традиционно се правят и повечето резитби. Наред с лозите, обърнете внимание на цъфтящите храсти и дървета. Не режете тези, от които очаквате ранен пролетен цъфтеж.

Март и април са натоварени

През най-цветните и непостоянни месеци подготовката на почвата в градината продължава. Време е да се обърне специално внимание на опорите, оградите и пътеките. Ремонтните дейности вече не търпят отлагане, тъй като и растенията се събуждат.

Периодът е подходящ за сеитба на много семена на закрито или в елементарни култивационни съоръжения, но това трябва да бъде съобразено с района и неговите особености. Не бързайте, ако пролетта при вас закъснява, защото ще си създадете само главоболия.

През май бъдете нащрек

Още през април популациите на вредни насекоми започват да завладяват растенията в градината, но през май те са в най-голям възход. Особено важно е да опазите младите растения и стъбълца от листни въшки, земни бълхи, майския бръмбар, златките и т.н. Не пропускайте и факта, че белокрилката, трипсовете и акарите не подбират много менюто си.

Още през първата половина на месец май в много райони на страната вече е подходящо да се разсаждат млади растения на постоянно място. За тази цел почвата трябва да се е затоплила, а и да няма опасност от повратни мразове.

Юни и юли дръжте градината под контрол 

В най-хубавите и топли месеци градината има нужда от твърда ръка. Всичко расте и хубавее, но и има нужда от контрол, защото много от декоративните растения обичат да бягат, прецъфтяват и имат нужда от почистване или пък площите заплевеляват силно и се губи естетиката им.

Високите температури и буиният растеж водят до още една особеност – нуждата от регулярно и обилно напояване. Наред с него е редно да се внасят хранителни вещества. Имайте едно на ум, че азот се внася до края на август за многогодишните растения, но не по-късно от този срок.

Август не е за отпуски

Най-отпускарският месец не е предназначен за градинарите. През август започва реколтиране на зеленчуковите лехи, слагат се първите зимнини и консерви, работата по градината в никакъв случай не намалява.

Ако решите да избягате за няколко дни, задължително помислете за напояването, а и за беритбите, особено ако отглеждате тиквички, краставички и други подобни зеленчуци.

По време на отпуската се отдайте на планиране на есенни сеитби и засаждания. Помечтайте си за прохладната пролет с пъстри лалета и започнете да правите списък с желаните видове и сортове.

През този месец може да започне и събирането на семенца за следващата година, а също и сеитбите на двугодишните цветя.

Септември и октомври плашат със слани

Знаем, че всеки район и микрорайон е различен, но имайте едно наум, когато нощите захладнеят. Наред с богатия урожай, обърнете внимание на подготовката по прибиране на цветята. Определете кои са по-чувствителни и внесете първо тях. Последни на топло влизат цитрусите, маслините, зокумите, мушкатата. Преди тях са датурата, абутилоните, богенвилеята, дипладенията и т.н.

Ако искате да се порадвате на цветовете на далиите и хризантемите по-дълго, предпазете ги от първите слани с наметало от нетъкан текстил. При сериозни повреди на листната маса извадете грудките и луковиците на растенията, които няма да издържат навън през зимата.

Остава само почистването

Месеците ноември и декември посветете на почистване и компостиране, ако правите такова. Навън вече има малко растения, които красят, затова насочете вниманието си към стайните цветя.

Преглеждайте ги редовно за натрапници и регулирайте поливането.

В градината може да се обработва и подхранва почвата, а също и да се почистват лехите от отмрялата листна маса.

Не е късно да се засаждат луковични цветя с пролетен цъфтеж или да се сеят цветя, които имат нужда от стратификация.

Колкото по-рано планирате коледната украса, толкова по-красива ще бъде.

Сеем напролет, засаждаме наесен 

Едногодишните цветя са бързи в растежа и развитието си. Имат съвсем кратък младенчески период и много продължителен цъфтежен. Техният цикъл на възпроизводство от семенце до приключване на вегетацията е в рамките на топлата част от годината.

При многогодишните обаче младенческият период е дълъг. Дори може да трае няколко години. Основно правило при тях е семенцата им да се засеят пролетта, а младите растения да се настанят в градината в началото на есента. Някои видове пък имат нужда от натрупване на студ, за да покълнат, което налага сеитбата да става наесен.

Ако сте се объркали, веднага ще внесем яснота.

За едногодишните

Както казахме, тези растения поникват, растат и цъфтят в рамките на топлата част от годината. Не бива да забравяме, че през това време образуват и множество семена. През студените месеци загиват и повече не се появяват. Изключение правят само случаите на самозасяващи се видове, но това е друга тема.

Едногодишните са лесни за отглеждане от семена. Необходими са не повече от 3 до 5-6 седмици, за да получите здрави, млади растения, готови за настаняване на постоянно място. Основно правило при тях е да се изнасят навън след преминаване на опасността от повратни мразове. Не забравайте да закалите разсада.

Многогодишни за търпеливите 

Предизвикателтвото да си отгледате многогодишни цветя от семе не е за всеки. Да, повечето видове са сравнително лесни за отглеждане, но изискват много търпение. Засяването на семена е евтин начин да напълните цяла леха и да ви остане разсад. Но за някои растения е нужен висш пилотаж – ниски температури за поникване, подово подгряване, светлина, влажност, време.

Обикновено тези цветя се нуждаят от 3-4, дори 8-10 седмици повече, за да пораснат достатъчно, че да могат да бъдат разсадени на постоянно място. Сроковете и тънкостите им са обозначени на етикета. Спазвайте ги.

Ако планирате да купувате многогодишни цъфтящи растения от градински център или производител, изчакайте да започне периодът на цъфтеж. Така ще сте сигурни в цвета. Засаждането на постоянно място може да стане през цялата година, стига метеорологичната обстановка да го позволява.

Ако пък решите да ги завъждате от семена, време е да започвате с подготовката.

Пролетни и летни луковични цветя  Агератум, алисум, целозия, колеус, импатиенс, тагетес, гомфрена, никотиана, петуния, статице, вербена, циния, слънчоглед и още много, много други се засяват между 3 и 5-6 седмици преди последния мраз, изнасят се и се разсаждат, когато той премине. Цъфтят повече от обилно.

Агератум, алисум, целозия, колеус, импатиенс, тагетес, гомфрена, никотиана, петуния, статице, вербена, циния, слънчоглед и още много, много други се засяват между 3 и 5-6 седмици преди последния мраз, изнасят се и се разсаждат, когато той премине. Цъфтят повече от обилно.

Прекрасен начин да украсите градината, а защо не и балкона си, е засаждането на луковици. Важното е да имате търпение, защото те няма да ви наградят с цветове веднага.

Луковичните цветя имат основно 2 срока на засаждане – пролет и есен, а съответно и два основни периода на цъфтеж – пролет и лято до есента. И понеже предстои засаждане на летните - гладиоли, агапантуси, декоративни лукове, лилиуми и други, отбелязвайки и факта, че далиите, глориозите, куркумата и други, които имат не луковица, а грудка или ризом, също се засаждат през пролетта, ето няколко насоки.

Подгответе добре почвата и внимавайте тя да бъде достатъчно отцедлива. Добавете дренаж, ако не е така. За високите растения осигурете опори още със засаждането. Не пропускайте основното торене. Помислете добре дали имате място за всички растения, които купувате и желаете.

 Кандилка,кореопсис, маргарити, ехинацея, карамфил, гайлардия, хелиантус, хибискус, монарда, рудбекия и още много, много други се засяват на закрито между 3 и 10-12 седмици преди да могат да бъдат засадени на постоянното си място. Някои от тях не се страхуват от краткотрайни застудявания, но трябва да бъдат закалени предварително.
Кандилка,кореопсис, маргарити, ехинацея, карамфил, гайлардия, хелиантус, хибискус, монарда, рудбекия и още много, много други се засяват на закрито между 3 и 10-12 седмици преди да могат да бъдат засадени на постоянното си място. Някои от тях не се страхуват от краткотрайни застудявания, но трябва да бъдат закалени предварително.