Малко известни рецепти от Ботуша

Много хора свързват Италия със спагети болонезе, пица "Маргарита", лазаня и други популярни ястия. Но това са само малка част от необятната италианска кухня. Има не по-малко интересни ястия, които са несправедливо лишени от внимание. Представяме ви селекция от италиански домашни рецепти, за които сигурно не сте чували.

Флорентинска пържола 

Любителите на месо ще харесат флорентинската пържола. Тя се приготвя от парче месо с тегло най-малко 1 кг и дебелина до 5 см. Най-често това е филе от предната четвърт с ребро. Предлагаме ви адаптирана домашна рецепта. Първо запържете голяма телешка пържола в предварително загрят тиган с масло, за минута от всяка страна. Прехвърлете месото върху решетка в съда за печене и оставете във фурната за 10 минути при 200 °C. Сложете пържолата в съда за сервиране и я оставете да "почине" за 5 минути.

Преди сервиране нарежете пържолата на порции, поръсете с балсамов оцет, едра сол и любимите си подправки.

Особуко с гремолата 

Особуко е рецепта-класика от италианската кухня, с произход Милано. Казано простичко, става дума за перфектно задушен телешки джолан или телешка яхния. Ета как се приготвя: Запържете 2 джолана в дълбок тиган до златисто кафяво. Налейте 150 мл сухо бяло вино, и изчакайте да се изпари наполовина.

Отделно задушете лук, морков и 2 стръка целина. Добавете 2 белени домата и счукана скилидка чесън. Оставете соса да къкри няколко минути и добавете джоланите. Прибавете чаша месен бульон, покрийте и оставете да къкри на тих огън за няколко часа. Ако е необходимо, добавете още малко бульон.

Особуко обикновено се сервира с гремолата, популярна подправка в Италия. Настържете лимонова кора на ситно ренде, нарежете на ситно скилидка чесън, нарежете листата на магданоз. Смесете всички съставки, овкусете със сол и черен пипер - гремолата е готова.

Аростичини или агнешки шишчета 

Италианците готвят кебап от всяко месо, най-често от агнешко или агнешки черен дроб. В този случай месото не се маринова, а веднага се пържи на въглища. Затова дробът трябва да е възможно най-свеж, сочен и мек. Нарежете агнешкото месо на приблизително еднакви кубчета с дебелина 1 см, набучете го плътно върху дървени шишчета и изпържете в добре загрят грил-тиган от всички страни.

Като цяло това ще отнеме не повече от 5 минути. В Абруцо, родното място на аростичини, с порцията кебап се сервират пресни филийки хляб, който се топи в зехтин.

Панцероти или пържени банички 

Панцероти са малки банички с пълнеж и пържени. Предлагаме най-разпространения вариант.

Правим тесто от 200 мл топла вода, 1 ч.л. захар и пакетче суха мая. Пресейте 400 г брашно, направете „кладенче“, сипете сол и добавете активираната мая и 50 мл зехтин. Омесете тестото и оставете за 2 часа да почива.

Пригответе пълнежа. Обелете 4 домата, накълцайте ги на дребно и ги задушете в тиган със зехтин. Оставете да къкрят, докато се получи гъст сос. Разточете тестото и нарежете на кръгчета с диаметър 10–12 см

Намажете с доматения сос, сложете дебел резен моцарела и затворете баничките. Пържете в голямо количество олио до златисто кафяво.

Орекиете с грах 

Орекиете са макарони с форма на "ушички", от които италианците приготвят вкусна паста. Сварете 150 г орекиете до полуготовност. В тиган запържете 2 счукани скилидки чесън, ситно нарязана глава лук и 70 г зелен грах. Овкусете със сол, черен пипер и италиански билки. Налейте 100 мл сметана и при непрекъснато бъркане оставете да къкри 2-3 минути. В края добавете готовата паста и разбъркайте всичко.

Паста орекиете се сервира със сос от босилек.

Смесете 200 г ситно нарязани листа босилек, 3 суп. лъж. зехтин, сок от половин лимон, скилидка чесън. Посолете и добавете черен пипер, пасирайте и полейте пастата със соса.

Ньоки с гъбен сос 

Италианските ньоки напомнят на все по-популярните у нас кнедли, които се допълват с различни сосове.

Пригответе картофено пюре от 3 сварени картофа, добавете яйце и 100 г брашно и замесете тесто. Разточете го на фитил и нарежете на кръгчета, придайте им продълговата форма. Сварете ньоките в подсолена вода с 1 суп. Лъж. зехтин, за не повече от 3 минути.

В тиган запържете лук с 200 г гъби, нарязани на филии. В друг тиган разтопете 1 суп. Лъж. масло, запържете 1 суп. лъж. брашно и сипете 100 мл сметана, оставете да къкри до сгъстяване. Оставете няколко резена гъби за украса, а останалите прибавете в тигана със соса. Оставете да се задуши още малко и пасирайте в блендер. Залейте ньоките със соса, гарнирайте с резенчета гъби и листа спанак.

Грисини с прошуто 

Грисините са хрупкави хлебчета, които правят закуската страхотна. Пекат се от обикновено тесто с мая. Разтворете 10 г суха мая и 1 супена лъжица захар в 250 мл топла вода. Добавя се 50 мл зехтин, постепенно прибавяйте 500 г брашно. Замесва се тесто и се оставя за един час. Разделете го на няколко малки топки, разточете ги на фитили и ги печете 15-20 минути на 200 °C.

За нашата рецепта за италиански грисини ще ви трябват и около 200 г прошуто на тънки ивици. С тях увийте пръчиците, за да станат още по-вкусни.

Тези може отстрани:

Каса'та с рикота и захаросани плодове 

Преминаваме към домашно приготвени сладкиши, а именно рецептата за италианския десерт касата. Това е пластов пандишпан с крем. Разбийте 6 жълтъка със 100 г захар до получаването на крем. Отделно разбийте 6 белтъка със 100 г захар на пищна пяна.

Внимателно обединете двете смеси и добавете 130 г брашно и лимонова кора. Сипете във форма за печене и печете блата около 40 минути на 180°C.

Пригответе крема от 350 г рикота, 100 г захаросани плодове, 50 г нарязан шоколад и пудра захар на вкус.

Охладете блата и го разрежете. Поставете половината в чиния за сервиране и напоете с портокалов ликьор. Намажете отгоре с половината от крема и покрийте с другата половина от блата. Отново напоете с ликьор. Покрийте сладкиша със стреч и поставете в хладилника. Извадете и покрийте тортата с марципанова паста или бита сметана с плодове.

Италианците обикновено украсяват касата ярко и празнично.

Кростата със сладко от кайсии 

Рецептата за италианска кростата също може да ви стане любиме. ще се хареса не по-малко на сладкишите. Нарежете замразеното масло на кубчета и пасирайте със 100 г захар и 2 жълтъка. Добавете постепенно 300 г брашно с щипка сол и замесете еластичното тесто. Отделяме около една трета.

Останалото се разстила в кръгла форма за печене, притиснете към стените и надупчете с вилица по цялата повърхност. Покрийте отгоре плътно със сладко от кайсии.

Отделеното тесто разточете и нарежете на ленти. С получените ленти направете "решетка" върху плънката. Печете 20-25 минути на 180°C. Когато кростатата изстине, можете да я извадите от формата.

Лимончело 

Към традиционните италиански ястия си заслужава да се споменат и напитките. Става дума за цитрусовия ликьор лимончело от Соренто. Залейте 6 лимона с вряла вода, подсушете и с помощта на белачка отстранете тънък слой от плодовете. Задължително е да не закачате бялата част. В противен случай напитката ще има горчив вкус. Сипете кората, заедно със 700 мл водка, в трилитров буркан. Затворете плътно и оставете на тъмно място за 15 дни.

Филтрирайте през тензух на няколко слоя. Пригответе сироп от 450 г захар и 300 мл вода, смесете го с лимоновия извлек и запечатайте в бутилки. Лимончело може да се пие чисто или да се добавя към коктейли.