Черешите, първите свежи плодове, които откъсваме от градината, са сред любимите на малки и големи. Срещат се разнообразни сортове, които са с различен срок на зреене, както и с разнообразна окраска на кожицата и вкус на плодовото месо.

Черешите са нискокалорични, ето защо се включват в много диетични хранителни режими.

Плодовете съдържат витамини А и С, а също калций и желязо.
Черешите са плодът с най-голямо количество антиоксиданти. А те са важни за борбата със свободните радикали. Затова, ако похапвате повече череши, ще се чувствате по-млади.

5 сорта, подходящи за нашите условия

Кои са сортовете, подходящи за нашите условия, които се препоръчват от Института по овощарство – Пловдив:

Косара

Много ранен черешов сорт, създаден в Института по овощарство в Пловдив чрез кръстосване на Ранна черна и Бигаро Бюрла.

Дървото е с умерен растеж, короната е средно гъста. Цъфтежът е ранен и се опрашва добре от Бигаро Бюрла, Риван, Налина и всички самоплодни черешови сортове.

Устойчивостта му на ниски зимни температури и повратни пролетни мразове е средна. Демонстрира висока степен на устойчивост към болестите сачмянка, цилиндроспориоза, ранно и късно кафяво гниене. Като раннозреещ сорт не се напада от черешова муха. Плодовете не се напукват дори и при чести валежи. Плодовете узряват много рано – 5–10 май, десет дни преди тези на Бигаро Бюрла. Те са много едри – 8 грама, изравнени, със сърцевидна форма. Плодовата кожица е тънка, тъмночервена, лъскава, крехка. Плодовото месо е червено, сочно, меко, с много добър сладко-кисел вкус. Сокът е пурпурно червен. Костилката е средно едра, светла, полуотделяща се. Плодната дръжка е къса, дебела, откъсва се лесно без разкъсване на кожицата и без отделяне на сок.
Плодовете са подходящи главно за консумация в свежо състояние.

Бигаро Бюрла

Френски сорт, който произхожда вероятно от случайно намерено семеначе. Във Франция е един от най-разпространените черешови сортове от групата на хрущялките. У нас е основен стандартен сорт.
Дървото е с умерен до силен растеж, с широкопирамидална корона, средно гъста. Цъфтежът е средноранен. Опрашва се добре от Ван, Наполеон, Райниер, Хеделфингенска, Ърли Лори. Сортът е интерстерилен с Бигаро Моро.

В плододаване встъпва 4–5 години след засаждането, има умерена до добра родовитост. Проявява известна чувствителност към късните пролетни мразове. Слабо чувствителен е на сачмянка и ранно кафяво гниене, силно чувствителен на цилиндроспориоза.

При валежи по време на зреене плодовете се напукват. Плодовете узряват към 15–20 май. Те са много едри - 7.4 грама със сърцевидна форма. Кожицата е дебела, тъмночервена с гланц. Сокът е червен. Плодовото месо е плътно, тъмночервено, сладко, леко кисело, сочно, с отлично качество. Дръжката е къса. Костилката е средно едра, широкояйцевидна, отделя се от месото.

Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние и за преработка в компоти.

Ван

Канадски сорт, от семеначе от свободно опрашване на сорта Императрица Евгения през 1944 г. У нас е основен стандартен сорт.

Дървото е средно до силнорастящо с широкопирамидална, средно гъста корона. Цъфтежът е средноранен. Опрашва се взаимно с Бинг, Бигаро Бюрла,Кордия, Райниер. Сортът встъпва рано в плододаване и притежава много добра родовитост.

Има добра студоустойчивост. Чувствителен е към цилиндроспориоза. При дъждове по време на зреене плодовете се напукват. Плодовете узряват около 10 юни. Те са много едри – с тегло 9 грама, ширококълбовидни. Кожицата е средно дебела, тъмночервена, лъскава. Месото е плътно, хрупкаво, сочно, жълтеникаво до розово около костилката, сладко с лека киселина, с отлично качество. Сокът е безцветен. Костилката е дребна, отделяща се от плодовото месо. Дръжката е много къса.

Плодовете са за свежа консумация и преработка. Понасят добре манипулация, транспорт и съхраняване.

Съмит

Създаден е в Канада.

Дървото е със силен растеж и изправена корона, средно гъста. Цъфтежът е средно късен. Опрашва се добре от сортовете Бигаро Бюрла, Бинг, Наполеон, Лапинс и др. Плододаването е редовно и добро.

Студоустойчивостта му на зимни студове и късни пролетни мразове е средна. Устойчивостта му на болести е добра и слабо се напада от неприятели, с изключение на листните въшки. Напукването на плодовете е средно. Плодовете узряват към 10–15 юни, 4–5 дни след тези на Ван. Те са много едри – 10–11 грама, тъмночервени, с широкосърцевидна форма. Кожицата е нежна, крехка, относително тънка. Плодовото месо е плътно, средно хрупкаво, много сочно, с отлични вкусови качества. Сокът е червен. Костилката е малка, полуотделяща се. Дръжката е средно дълга.
Плодовете са подходящи главно за консумация в свежо състояние.

Кордия

Сортът е създаден в Чехия.
Дървото е със силен растеж, короната е средно гъста. Цъфтежът е средноранен до късен. Опрашва се добре от Ван, Регина, Сам, Суитхарт и самофертилните сортове череши.

Проявява добра устойчивост на цилиндроспориоза и не се напада от черна черешова листна въшка. Устойчивостта му на зимни студове и повратни пролетни мразове е средна. Плодовете са устойчиви на напукване.

Изисква подходяща резитба за формиране, за предотвратяване оголването на скелетните клони.

Плодовете узряват през втората десетдневка на юни. Те са много едри – 9 грама, закръгленосърцевидни. Кожицата е дебела, тъмночервена, с гланц. Плодовото месо е червено, плътно, хрупкаво, с много добър вкус и светлочервен сок. Костилката е едра, отделяща се, светла. Дръжката е дълга и се откъсва без отделяне на сок.

Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние и преработени в различни продукти.

..

Бел. ред..: Снимките не илюстрират сортовете, които са описани в материала.