За експеримента е построена оранжерия „Червената къща”, която симулира от характеристиките на осветлението и температурата до вида на почвата

Първо дойдоха милиардерите, после филмовите звезди – сега кетчупът оставя своя отпечатък в космическата надпревара.

Kraft Heinz представя първия по рода си кетчуп, направен в марсианска среда – лимитираната серия Marz. Заедно с екип астробиолози от космическия институт Олдрин, компанията отгледа домати в почва, която е възможно най-близка до тази на Червената планета.

Целта на проекта е не само стремежът за производство на висококачествени домати за уникална линия кетчуп, но и намиране на нови начини за отглеждането им както на Земята, така и извън нея.

За експеримента е построена оранжерия „Червената къща”. Тя симулира условията, с които хората ще се сблъскат при отглеждането на култури на Марс – от характеристиките на осветлението и температурата до вида на почвата. В резултат на това са отгледани няколко хиляди домата, от които е създадена партидата кетчуп Marz. Първата бутилка от новия продукт отиде в космоса отвъд земната атмосфера: той пътува на височина от 37 000 метра при температура от -70°C и се върна на Земята.

Първият по рода си експеримент

за производство на „марсиански“ домати продължи 2 години. В него участваха специалисти от Kraft Heinz – експерти в анализа на трудни почвени и климатични условия, подбора на семена и въвеждането на модерни технологии за развитие на културите, и водещи учени от Космическия институт Олдрин към Технологичния институт на Флорида.

„Много сме горди, че успяхме да пресъздадем вкуса на любимия ни кетчуп дори и в такива нестандартни условия и да разкажем на целия свят за резултатите от нашия експеримент“, споделя Хектор Осорно, производител на домати в Kraft Heinz.

Кристина Кенц, директор по развитие на международния бизнес в компанията, разказва как първо са анализирали почвата на Марс, след което са избрали четири вида семена за отглеждане на домати - и два от тях са се вписали перфектно. „В резултат на това успяхме да съберем голяма реколта и да създадем космически кетчуп. Ние си сътрудничим с института Олдрин повече от 100 години. През това време успяхме да работим с най-добрите учени и да затвърдим опита си в отглеждането на култури на почвата на друга планета, както и да научим повече за нашата. Освен това този експеримент ще помогне

да се намери решение на един от глобалните проблеми – деградацията на земята

добавя Кенц.

Екип от 14 астробиолози, ръководен от д-р Андрю Палмър, работи в продължение на девет месеца в института Олдрин, отглеждайки домати в контролирана среда с почва, температура и условия на водата, подобни на Марс. В последвалата публикувана статия подробно е описан хода на експеримента. Първо, изследователите тествали семената в „червена“ оранжерия, за да видят дали марсианската почва е подходяща за производство на култури. И веднага щом са се намерили подходящи видове разсад, са засадили домати. Експериментът се превърна в един от най-големите „марсиански“ проекти, по време на който учените създадоха уникална оранжерия, която да симулира условията на червената планета.

„Повечето от изследванията, направени за намиране на начини за отглеждане на разсад на Червената планета, са краткосрочни. Сега за първи път проучихме възможностите за отглеждане на градинарски култури на Марс за дълъг период от време. Това е уникалността на проекта“, коментира д-р Палмър.

Кетчупът Хайнц е популярен не само на Земята

След като беше тестван от учени по хранене през 1999 г., НАСА одобри доматен кетчуп за употреба на борда на Международната космическа станция и астронавтите се наслаждават на този вкус извън нашата планета от много години. Един от феновете на продукта – Майк Масимино, бивш астронавт на НАСА, заявява, че кетчупът, приготвен от конвенционални земни домати, е основна подправка в космоса за подправяне на дехидратирани ястия, но разнообразието на Marz Edition има последици, които надхвърлят вкуса. Експериментът демонстрира възможността за дългосрочно производство на храна на Марс.

НАСА също експериментира с отглеждането на растения в космоса, за да осигури на астронавтите повече хранителни вещества за техните лиофилизирани диети (очевидно човешкото тяло не може да оцелее на дехидратиран сладолед). Международната космическа станция наскоро беше домакин на тако парти след прибиране на първите чили чушки на станцията. Кетчупът може да бъде следващият гост на партито. Астронавтът на НАСА Шейн Кимброу сподели, че е имало дискусия за експеримент за отглеждане на домати на космическата станция.

Марсианският кетчуп не е наличен за закупуване, но ако някога се отправите към Червената планета, това може да е едно от нещата, които не е нужно да взимате.