Това универсално ястие е в менюто на всяка кухня в света. Ако искате да научите повече за гастрономическите традиции на дадена страна, най-добре е да започнете с чиния местна супа. Каним ви на кулинарно пътешествие, за да разберете с какви първи ястия се гордеят различните нации.

Гръцко авголемоно 

Авголемоно е една от основните супи в гръцката национална кухня. Това е гъста супа с жълтъци и пилешко месо. Смята се, че гърците са заимствали оригиналната рецепта от евреите. Те заменят сока от нар с лимонов сок, а по-късно добавят орзо паста - малки макаронени изделия, които наподобяват оризови зърна. Аналози на авголемоното се срещат и в други кухни. Арабите го наричат tarbia, италианците го наричат brodo brusco, а народите от Близкия изток го наричат agristada.

Съставки: 1,5 л вода, пилешки гърди, 100 г паста орзо, глава лук, морков, 4 жълтъка, 100 мл лимонов сок, 2 суп лъж. брашно, 2 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на зърна на вкус, пресни билки за сервиране.

Сложете пилешките гърди, целия лук, моркова и черен пипер на зърна в тенджера. Сипете водата, изчакайте да заври и гответе на слаб огън 30-40 минути под капак. Прецедете бульона, охладете месото и го накъсайте. Оставете бульона отново да заври, добавете пастата и гответе до полуготовност.

През това време загрейте зехтина в тенджера и запържете брашното до получаването на гладка смес. Отделно разбийте лимоновия сок и жълтъците до хомогенна паста – продуктите трябва да са със стайна температура. Смесете лимоновия дресинг със соса от зехтин и го изсипете в бульона на тънка струя. Върнете пилешкото месо и варете за кратко, така че супата леко да се сгъсти. Авголемоно се сервира горещо с нарязани билки.

Испанско салморехо 

Следващата стъпка е испанското салморехо, наричано още по-големият брат на гаспачото. За негова родина се смята Кордоба. Първоначално е била проста попара от хляб, вода и зехтин. Когато доматите са внесени в страната, супата била допълнена с ключова съставка. С какво тогава се различава салморехо от гаспачо? Фактът, че се приготвя възможно най-опростено. Освен това в него задължително има хамон, която в нашата рецепта ще заменим с прошуто.

Съставки: 200 г бял вчерашен хляб, 250 мл вода, 1 кг домати, 1-2 скилидки чесън, 100 мл зехтин, 2 ч. лъж. балсамов оцет, сол и черен пипер на вкус.

За сервиране: 4-5 клонки пресни билки, 2 варени яйца, 8-10 ленти прошуто.

Внимателно изрежете корите от хляба, нарежете средата на кубчета и залейте с вода. Оставете за 15 минути. Не е необходимо да изстисквате хляба от излишната влага. Залейте доматите с вряла вода и ги обелете. Прибавете ги към накиснатия хляб и разбийте старателно с блендер. Подправете със счукан чесън, зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре получената смес, покрийте с фолио и я поставете в хладилника за 2-3 часа. Испанците просто украсяват салморехо - с резени варени яйца и лентички шунка. Можете да замените хамон с прошуто и да добавите малко нарязани зелени подправки.

Финландска уха 

Във финландската кухня доминират рибните супи. Калакейто, или млечно ухо, е една от тях. Традиционно за нея се използват филета от бяла риба с възможно най-малко кости. Предпочитат се камбала, треска или бяла риба. Бульона можете да приготвите от хрилете, главата и перките. Днес ще приготвим празничен вариант на това ястие – лохикейто. Приготвя се от червена риба, а млякото се заменя с гъста сметана. Но да се върнем към класическата рецепта.

Съставки: 500 г филе от червена риба, глава, опашка, перки за бульона, 1,5 л вода, 100 мл сметана, 3-4 картофа, 2 глави лук, морков, 2 суп. лъж. брашно, сол, дафинов лист, бахар на зърна, черен пипер на вкус, 4-5 клонки магданоз.

Поставете главата, опашката и перките в тенджера с вода. Сложете едната глава лук и моркова, черния пипер на зърна и дафиновия лист. Изчакайте да заври и варете бульона около половин час. Прецедете.
Нарежете рибното филе на филийки, картофите - на кубчета, а другата глава лук - на малки кубчета. Сипете всичко в бульона и оставете да заври отново. Гответе до омекване. Накрая се подправя с топла сметана, сол и черен пипер на вкус. За да сгъстите супата добавете добре размито брашно и разбъркайте енергично. Обикновено финландските домакини оставят супата да престои 24 часа. Ако сте нетърпеливи, можете да опитате веднага, само не забравяйте да украсите ястието с билки.

Американско гъмбо 

Някои кулинари я наричат солянка по луизиански, тъй като тази супа е създадена в американския щат Луизиана, а достига до там благодарение на африканските заселници. По света супата е по-известна като "гъмбо" и има много вариации: с птиче месо, червено месо, морски дарове, зеленчуци. Една съставка обаче присъства навсякъде – бамя. Използват се сочните хрупкави плодове-шушулки със семена. Предлагаме ви да опитате класическата рецепта за гъмбо.

Съставки: 500 мл пилешки бульон, 250 г наденица, 300 г скариди, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 праз, 2 стръка целина, зелена чушка, 100 г бамя, 70 г масло, 100 мл зехтин, 70 г брашно, връзка магданоз, сол, червен и черен пипер, сухи билки на вкус

Празът се нарязва на колелца, чушката се нарязва на ивици, а целината - на филийки. Запържете всички зеленчуци в тенджера с дебело дъно, в зехтин до омекване. Добавете наденицата, нарязана на кръгчета, и счукания чесън и запържете още няколко минути. Сипете пилешкия бульон и гответе на слаб огън 30-40 минути.

Разтопете маслото в тиган и изчакайте докато се появи характерният орехов аромат. Добавете брашното и задушете още една минута. Налейте черпак бульон от тигана, разбъркайте енергично и изчакайте да заври. Получения сос сипете обратно в тигана. Нарежете бамята на четири, а доматите на филийки. Задушете леко в олио и ги прибавете в тенджерата. Последно се добавят обелените скариди - около 5 минути преди края. Подправете супата със сол и подправки.